Una exposició sobre la verema connecta Rubí amb Mota del Cuervo. FOTO: Cedida

EXPOSICIÓ

Una exposició sobre la verema connecta Rubí amb Mota del Cuervo

La mostra és d'unes instantànies que va fer l'any 1980 en aquesta població durant els dies en què va treballar en la recol·lecció del raïm

El periodista rubinenc Ton Marcet exposa aquests dies una mostra fotogràfica al Museo de la Alfarería de Mota del Cuervo (Conca). Es tracta d'unes instantànies que va fer l'any 1980 en aquesta població de Castella-la Manxa, durant els dies en què va treballar en la recol·lecció del raïm al costat d'una quadrilla de veremadors. La mostra es clausurarà a primers de setembre i ja ha estat visitada per centenars de moteños, que aquests dies celebren les seves festes patronals.

“Mota 1980: Instantáneas en busca de la memòria” reuneix 30 fotos inèdites que capten l'ambient de treball que es vivia a les vinyes fa gairebé mig segle, i als jornalers de llavors. Altres rubinencs com Vicenç Rabadán-que també va treballar en aquella verema dels anys vuitanta- Blai Farran, Miquel Planchart i Magda Batlles han col·laborat en el projecte.

El catàleg de l'exposició

Marcet, que llavors era estudiant de periodisme, va captar diverses escenes quotidianes de la tasca al camp durant els dies en què es va dur a terme la verema, i també va fer altres instantànies del poble i dels molins de Mota.

A la primavera del 2024, el periodista va decidir restaurar-les i compartir-les amb la ciutadania de Mota del Cuervo, ja que constitueixen un testimoni dels jornalers que aleshores feien aquesta tasca.

Gent visitant l'exposició. FOTO: Cedida

"Les fotos s'han digitalitzat a partir de les impressions que conservava en paper, ja que els negatius es van perdre" explica Ton Marcet. “Ha estat imprescindible fer retocs, perquè el pas del temps havia fet alguns estralls, però amb l'ajuda de dos fotògrafs amics, Blai Farran i Miquel Planchart, he recuperat aquestes imatges de fa 44 anys i estan sorprenent als visitants de l'exposició”.

La mostra traça un pont entre dues èpoques i ja ha propiciat també un retrobament amb alguns dels seus protagonistes. “Vaig contactar amb persones que van veremar aquell any i algunes van estar a la inauguració de l'exposició. Rescatar de l'oblit aquestes fotos és una manera de retre un homenatge a aquells jornalers i de preservar la memòria d'un treball físic molt dur. Actualment la recol·lecció del raïm està molt mecanitzada” explica Marcet. 

Ton Marcet. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris