ENTREVISTA
Javier Gil: "'24 te quieros para un amor' parla d'amor i desamor, els sentiments que més ens mouen"
Entrevistem a Javier Gil, escriptor rubinenc que presenta aquest diumenge el seu darrer espectacle "24 te quieros para un amor" al teatre La Sala
Javier Gil va néixer a Barcelona però fa més de vuit anys que viu a Rubí. "Em sento més rubinenc que barceloní", deixa clar des de l'inici. Gil és escriptor: ha publicat el poemari "(Siempre) Serás casa en mis bolsillos" i les novel·les "Aunque sea un rato" i "Esta ausencia a la que te pareces". Des de fa més de cinc anys, presenta recitals poètics i musicals junt amb els músics Pemi Rovirosa, Irene Sansalvadó i Jofre Bardagí.
La seva creació més recent és "24 te quieros para un amor", un "recital musico-poètic d'amor i desamor on la paraula i la música són les principals actrius". L'espectacle consisteix en una selecció de poemes, diàlegs i textos on Rovirosa, Bardagí i Sansalvadó ofereixen música del seu propi puny i acompanyen la lectura de les paraules de l'escriptor rubinenc.
El recital arriba per primera vegada a Rubí: es representarà al Teatre Municipal La Sala el diumenge 26 de gener a les 18:30 h.
Què explica "24 te quieros para un amor"?
Explica la història d'amor entre un noi i una noia, centrant-se especialment en l'abans de la relació, quan ell està molt enamorat, i el després, el moment en què es trenca tot. Fins ara fèiem recitals de poesia i música a l'ús, en canvi, ara, jo faig més d'actor que d'altra cosa. En comptes d'un recital en si, vam voler fer un pas endavant i mostrar al públic una obra completa que, a més, inclogués poemes i cançons.
Quan va començar el procés de creació de l'obra?
L'obra va néixer fa un any. En fa gairebé sis que treballem junts amb el Jofre Bardagí, la Irene Sansalvadó i el Pemi Rovirosa i al llarg d'aquest temps hem tractat la relació entre amor i desamor de diferents formes. Amb "24 te quieros para un amor" volíem donar una vuelta de tuerca a aquest tema, vam entendre que si continuàvem fent el mateix de sempre el públic es cansaria. No hi ha res més trist que un artista que fa deu anys que repeteix el mateix espectacle.
Creus que "24 te quieros para un amor" aconsegueix establir una relació especial amb el públic?
De fet sí, especialment, ja que és el públic qui escull el final de l'obra. Després de separar-se la parella protagonista, el públic tria si prefereix el final positiu, que la parella torni a estar junta, o el negatiu, que segueixin separats. Sempre volem interactuar i fer bromes amb el públic per treure dramatisme al tema.
Tots els textos són teus?
Sí, tots els textos que recito són meus, encara que puntualment agafo algun poema d'autors cèlebres com Ovidi Montllor o Gil de Biedma. Els textos de les cançons són del Pemi i el Jofre.
Com creus que es complementa la teva voluntat artística amb la del Pemi, el Jofre i la Irene?
Els quatre tenim una visió semblant de l'art. El Pemi i el Jofre, per exemple, escriuen cançons melancòliques sobre amor i desamor, com els meus poemes, i això fa que el fil argumental de l'obra vagi molt més ben lligat. Sentimentalment i emocionalment, pensem tots molt semblant.
"24 te quieros para un amor". Per què 24?
Perquè el dia té 24 hores, un te quiero per cada hora. Cantem i recitem un total de vint-i-quatre cançons i poemes, com si l'obra tingués lloc al llarg de només un dia.
L'amor i el desamor són dos dels temes més tractats al llarg dels últims anys. Què creus que aporta l'obra a aquests sentiments tan tòpics?
Penso que aporta diverses coses. Una d'elles és que explica que els homes també estimem, ja que jo em trobo amb molts coneguts que no s'atreveixen a dir "t'estimo" o a reconèixer que estan enamorats. La segona cosa que aporta és ensenyar que l'amor i el desamor també poden ser divertits: no sempre impliquen pena ni fan plorar: a vegades també fan riure. També intentem allunyar els textos de la poesia, sovint avorrida, que s'ensenya als instituts: hem volgut fer una història normal, quotidiana, que podria passar a qualsevol, transmetre una idea actualitzada sense pors de l'amor.
Tot i haver escrit llibres en prosa, sembla que prefereixis la poesia.
Sí, prefereixo la poesia perquè és més directa. L'avantatge de la poesia és que és ofereix versos que són punxades directes al cor. És més breu i crec que més intensa.
Al dossier promocional de l'obra dieu el següent: "Defensem que hi ha cultura més enllà del paper imprès".
Sí, encara que jo soc partidari que els llibres es publiquin en paper abans que en format digital, hi ha molta gent que es pensa que la cultura només són els llibres impresos i no, també existeixen moltes altres formes. El teatre, per exemple, et permet compartir directament amb una sèrie de persones allò que es vol expressar durant una hora i mitja o dues.
Quin recorregut ha fet i farà la gira de "24 te quieros para un amor"?
La primera actuació la vam fer a Tarragona a finals d'octubre, la segona a Barcelona a mitjans de novembre i la tercera la farem a Rubí aquest pròxim diumenge 26 de gener. Després girarem per Sant Feliu de Llobregat, El Vendrell, Badalona, Sevilla, i estem gestionant actuar a Albacete.
Les entrades es poden reservar trucant al 93 588 73 72 els dijous i divendres de 17 h a 20 h.