REFUGI I ASIL
Rubí posa en marxa un nou servei d’atenció i orientació per a persones refugiades
Creix el nombre de dones que fugen de la violència masclista i persones d’origen llatinoamericà extorsionades per les ‘maras’ entre el perfil de sol·licitants d’asil
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Rubí per engegar un nou servei d’atenció, orientació i derivació de persones refugiades a la ciutat.
Per fer-ho possible, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat desenvoluparà al llarg de 2020 un nou punt d’informació i orientació des d’on, a més d’assessorar a les persones usuàries, es realitzarà un diagnòstic de la situació social del col·lectiu amb una identificació de perfils d’asil i refugi que doni lloc a una millora en els protocols d’actuació i derivació al municipi. També es realitzen tallers informatius i formatius.
Segons l’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez Martínez, “s’ha posat en marxa un servei que ens permet fer millor allò que com Ajuntament ja es prestava. Parlem de persones vulnerables, que estan fugint o marxant de situacions molt difícils com guerres o misèria”. En aquest sentit, Martínez ha assegurat que aquest conveni permet articular “una resposta a persones que ho necessiten d’una manera ràpida, eficient i eficaç pel que fa a qüestions vitals. És absolutament imprescindible que tinguin aquest servei”.
Pel que fa a la resta d’agents implicats en aquest nou servei, l’alcaldessa de Rubí ha reconegut que “l’Administració mai pot fer un servei complet sense el suport de les entitats de la ciutat”.
Atenció específica a col·lectius vulnerables
“Un dels problemes que hem detectat és precisament que, com que són persones fora dels circuits oficials, és difícil obtenir-ne dades. Sabem que un dels perfils de sol·licitants de protecció internacional que més ha crescut a Rubí és el de dones que fugen de la violència masclista, i també homes joves i famílies d’origen llatinoamericà que fugen de la violència de les maras”, ha explicat el regidor de Ciutadania i Cooperació de l’Ajuntament de Rubí, Pau Navarro Cano.
El regidor també ha tingut paraules d’agraïment per a les entitats que col·laboren dia rere dia en la fase de detecció i diagnosi de persones en situació de vulnerabilitat i ha assegurat que “del que es tracta en aquesta ciutat és de continuar garantint els drets bàsics i fonamentals de persones que fugen. A Rubí tindran l’oportunitat de tenir un futur i escollir si volen que sigui la seva ciutat”.
Pascale Coissard, pertanyent a la direcció de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, ha manifestat que “l’experiència que tenim en d’altres municipis catalans com Sabadell, Sant Boi, el Prat de Llobregat o Barcelona és molt positiva”.
Segons Coissard, aquest nou servei d’atenció a Rubí respon a un augment del nombre de sol·licituds a nivell global i també estatal, i ha recordat que “Barcelona és la segona província de l’Estat després de Madrid que rep més sol·licituds d’acollida”.
Segons dades del Ministeri del Interior, les sol·licituds d’asil registrades a l’Estat espanyol d’1 de gener al 30 de novembre de 2019 van ser 107.542. A Catalunya es van registrar 12.497 sol·licituds en aquest mateix període.
Segons ha informat el consistori, el conveni amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat suposa una subvenció per finançar el projecte de 30.000 euros.
Veure Comentaris