Tones de residus sense autorització a l'extractiva 9. FOTO: Plataforma Rubí sense Abocadors

ABOCADORS IL·LEGALS

Rubí, territori d’abocadors il·legals

La Plataforma Rubí sense Abocadors demana acabar amb la impunitat dels abocadors il·legals

Aquest dilluns al vespre va tenir lloc la Mesa d’abocadors al ple de l’Ajuntament de Rubí per exposar quina és la situació actual a la ciutat en aquesta matèria. A la reunió de treball estava present l’alcaldessa, representants de l’equip de govern i grups municipals, així com veïns i membres de la Plataforma Rubí sense Abocadors.

La mesa va començar recordant la victòria momentània sobre l’abocador de Can Carreras, amb tres sentències que declaren nul·la l’ampliació d’aquest abocador, sol·licitades l'any 2012 per l’empresa Grupo FSM Vertispania SL.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat els recursos presentats per l’Ajuntament de Rubí i ha considerat que la seva ampliació, en el 2012, va incórrer en un frau a la llei per evitar l’avaluació ambiental. Després de 7 anys d’activitat il·legal, el TSJC obliga a retornar les instal·lacions de l’abocador al seu estat anterior, amb els interrogants que això comporta. Tot i això, la sentència no és ferma i encara poden interposar recurs de cassació.

Membres de la Plataforma Rubí sense Abocadors asseguren que a Can Carreras, abocador que està clausurat des del 2016, continuen entrant camions cada dia a dipositar més deixalles, i molts d’ells, amb una llargada superior als 12 metres, circulen per vies on tenen prohibit el pas. “Poden entrar a gestionar els lixiviats però no a carregar ni llençar més residus”, ha manifestat Montse Rousse, membre i portaveu de la plataforma.

Repassant tots els abocadors que hi ha actualment al municipi, el panorama és desolador. José Luis Alcayde, secretari de la Plataforma Rubí sense Abocadors i president de l'Associació de Veïns de Can Solà, va mostrar imatges de la façana de l’Extractiva 22, on s’observa que s’han patit esllavissades a causa de les darreres pluges. Des de la plataforma temen que part de les deixalles puguin anar a parar al torrent, la qual cosa “podria incórrer en un delicte mediambiental”.

Pel que fa a Can Canyadell, dipòsit de runes i altres residus de la construcció, la Plataforma sense Abocadors ha detectat que ha crescut en amplitud i que es llencen deixalles que no corresponen a aquest abocador, com uralites, fustes, rajoles, etc. Alerten que el terreny no està degudament impermeabilitzat, el que pot suposar filtracions al subsòl.

Tanmateix, una altra planta extractiva que funciona de forma il·legal, la Nou, propietat de l'empresa Excavaciones y Áridos Rubí, de J. Torres, està produint runa i pols que va a parar  muntanya avall, amb molèsties per al veïnat i greuge mediambiental. ”S’han arribat a cremar matalassos creant una gran fumera al voltant. Hi ha tones i tones de residus enterrats”, han denunciat des de la plataforma.

Respecte a Can Balasc, la Generalitat de Catalunya ha donat llum verda a l’autorització mediambiental a aquest futur abocador, situat a 700 metres d’una escola pública i a menys de 300 de les cases més properes, malgrat les múltiples irregularitats que presenta el projecte d’Arrins, i que la plataforma ha denunciat davant del Departament de Territori. Tot i això, només cal passar caminant per l’avinguda Castellbisbal per adonar-se’n que l’activitat en les instal·lacions no s’atura encara que sigui cap de setmana. En aquest sentit, l’Ajuntament de Rubí creu que ben aviat el Grupo TMA Sánchez tornarà a demanar un Pla d’Actuació Específic (PAE), que ja li va ser denegat pel consistori el passat mes de maig.  

Des de la Plataforma Rubí sense Abocadors consideren que “s’està tenint massa impunitat” i demanen que s’actuï contra els abocadors il·legals des del principi per no haver d’esperar que la justícia es pronunciï anys després com ha succeït amb Can Carreras.

 

Veure Comentaris