CLAVEGUERAM
SOREA presenta a Rubí un servei de clavegueram més sostenible
La plantilla de SOREA a Rubí està formada per 80 persones, la majoria veïns de la ciutat
SOREA, l’empresa encarregada de gestionar el subministrament d’aigua, ha presentat aquest dilluns a Rubí la seva nova tecnologia per donar un servei de la xarxa de clavegueram més sostenible i amb l’objectiu d’aconseguir zero emissions.
Així ho ha destacat Emili Giralt, conseller delegat de SOREA, qui ha recordat que fa uns anys la xarxa de clavegueram a Rubí estava en situació correctiva i ha fet menció del famós incident que va haver-hi en el 2005, quan un camió de gran tonatge es va enfonsar mentre es feien les obres del col·lector del carrer Monturiol, sense causar ferits. “Ara estem en una situació de bioservei, de drenatge avançat. Hem passat d’una situació correctiva a una de manteniment, i ara mirem de no tenir impacte en el medi”, ha explicat Giralt durant la presentació del nou servei a la nau que té SOREA al polígon industrial de Cova Solera.
Giralt ha assegurat que l’objectiu de SOREA és reduir la petjada mediambiental i els nivells de CO2 i ha recordat que la plantilla de l’empresa a Rubí està formada per 80 persones, la majoria de les quals són veïns de la ciutat.
D’altra banda, Enric Coll, responsable de Clavegueram, ha declarat que “Rubí ja va ser pionera en la metodologia avançada del clavegueram, que incorporava tecnologies per fer més eficient el clavegueram. El bioservei és una evolució d’aquesta metodologia per fer front als reptes que ens planteja el canvi climàtic”.
Coll ha explicat que l’ús de la nova metodologia té com a objectiu l’assoliment de l’Agenda 2030 en matèria de sostenibilitat des del món local. Per aquest motiu, SOREA farà servir una flota de camions a gas, que redueixen el 70% de les emissions de partícules contaminants. També disposen de vehicles capaços de reutilitzar l’aigua residual per realitzar els treballs de neteja i han instal·lat plaques solars a les seves bases d’operacions.
En quines condicions es troba la xarxa de clavegueram de Rubí?
Enric Coll ha explicat que Rubí té una xarxa que no és gaire diferent d’altres del territori. “En general, el servei de clavegueram és una de les infraestructures que té un dèficit més important d’inversió perquè són obres que costen molts diners i estan enterrades a molta profunditat. Tot i això, diria que és una de les millors que ens podem trobar, ja que es fan moltes neteges correctives i inspeccions”.
Coll també ha reconegut que la xarxa de clavegueram de la ciutat “té un cert envelliment, a més Rubí és un municipi que va créixer molt durant els anys 60 i ens trobem que hi ha canonades que s’han de rehabilitar però té un bon estat de manteniment”. En aquest sentit, Coll ha aclarit que el consistori és l’encarregat de realitzar les inversions en la xarxa de clavegueram i SOREA s’encarrega del seu manteniment. “Hi ha brigades de treballadors netejant i inspeccionant cada dia el clavegueram però la titularitat del servei és de l’Ajuntament”.
Pla director de clavegueram a Rubí
La presentació del nou bioservei de SOREA ha comptat amb la presència del regidor de Medi Ambient de Rubí, Andrés Medrano, qui s’ha referit a les millores i el canvi de model de SOREA com un assumpte molt important per a l’Ajuntament. “Estan gestionant diners públics i és un servei públic. És fonamental que estigui alineat amb els nostres objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle i el no malbaratament energètic”.
Medrano també ha avançat als mitjans de comunicació que el consistori està finalitzant el Pla director de clavegueram i també el d’abastament, “que haurà de marcar la priorització de les inversions. El clavegueram és una infraestructura molt complexa que requereix moltes actuacions, algunes d’emergència, d’altres de previsió o ampliació que hauran d’anar de la mà del POUM”.
Veure Comentaris