La renaturalització de la riera és una de les inversions de futur previstes. FOTO: J.V

INVERSIONS

L'Ajuntament explica quines són les inversions de futur a Rubí

La renaturalització de la riera, des de la rotonda de la plaça de la Verneda fins a Cova Solera, s’inclou com a projecte de ciutat

A Rubí s’han portat a terme 29 inversions per import de 6 milions d’euros i encara queden per efectuar 45 projectes de ciutat per valor de 30 milions d’euros aproximadament.

Aquestes són les dades que es desprenen de la presentació a càrrec de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient i portaveu d’En Comú Podem, Andrés Medrano, que forma part del govern de coalició amb el PSC.

Durant el repàs d’aquells projectes promesos a principis de mandat, la primera edil ha explicat que la pandèmia va provocar una “paràlisi administrativa i tècnica” d’un any, així com un “reenfocament dels esforços”, centrats en la seguretat de la plantilla municipal i en oferir els serveis essencials a la ciutadania.

“Això va resultar un esforç ingent en un any marcat per la situació que vivíem i amb un ordre de prioritats que recuperem al ritme de l’inici del mandat”, ha dit.

Per a l’alcaldessa, el fet que la ciutat pugui optar als fons europeus Next Generation suposa una “palanca” molt important per poder visualitzar el futur de la ciutat, tot i que per no perdre aquesta oportunitat potser s’hauran de modificar algunes de les accions previstes, “per poder presentar en temps i forma els projectes de ciutat”.

L’alcaldessa ha fet un repàs d’aquelles actuacions que han millorat “considerablement” l’espai urbà i la mobilitat, i ha citat el reforç del pont de Sant Joan, per import de 448.000 euros, o les millores a les urbanitzacions de Can Solà, Can Barceló o la nova zona d’esbarjo de Sant Muç.

Ana María Martínez Martínez i Andrés Medrano Muñoz, durant la roda de premsa. FOTO: Ajuntament de Rubí – Localpres

En l’apartat esportiu, ha destacat el cobriment de la pista de petanca de Cova Solera, o la coberta de la tribuna del Can Fatjó o l’ampliació de l’skatepark de Can Sant Joan.

Pel que fa a la construcció de l’Escola del Bosc, que fa més d’una dècada que dona classes en barracons, l’alcaldessa ha recordat que l’Ajuntament ha invertit un 10% del pressupost total de l’obra, que és competència de la Generalitat.  

En la mateixa línia ha recordat que l’ampliació del centre d’educació especial de Ca n’Oriol, pendent des del 2005, tampoc és competència municipal, però des del consistori tornaran a reivindicar aquestes obres.

D’altra banda, Ana María Martínez ha assegurat que abans que finalitzi aquest mandat, es veurà la primera part de la millora del parc de Can n’Oriol i la pacificació de l’avinguda de l’Estatut, un projecte conjunt que inclourà un carril bici a la seva part central, i que tindrà un pressupost de 15 milions d’euros.

L’alcaldessa de Rubí també ha citat altres projectes de ciutat pendents o en fase d’execució, com l’ampliació dels horts urbans a la masia de Can Sant Joan, l’elaboració del projecte i execució de la primera fase de l’edifici de l’antiga fàbrica Superson, la reparació de la xemeneia de l’Escardívol, “que ha tingut certes dificultats”, l’execució de les obres del centre d’imatge, o la rehabilitació del Casino, que preveu que acabaran al final del present mandat amb l’exterior “justet”.

Martínez també ha avançat que la setmana vinent s’aprovarà la licitació per al nou estadi municipal del 25 de Setembre i ha destacat les futures obres d’arranjament del sector Q1 del polígon industrial Rubí Sud.

D’altra banda, Andrés Medrano, com a portaveu d’En Comú Podem i regidor de Medi Ambient, ha destacat “l’estabilitat” del govern de coalició amb el PSC i ha dit que els possibles desacords queden dins. “No volem presentar coses ràpides que acabarem en aquest mandat, presentem un munt d’actuacions coherents i de futur que volen garantir el dret a l’habitatge i la salut de les persones”, ha dit.

En aquest sentit, ha destacat les inversions previstes en habitatge, com els pisos per a joves del carrer Maria Aurélia Capmany, per valor de 840.000 euros, els destinats a emergència habitacional del carrer Belchite, per import de 500.000 euros, o els futurs pisos dotacionals de l’avinguda de Castellbisbal, per dos milions d’euros. A més, també s’ha referit a actuacions puntuals per pisos de tanteig o retracte per part de Proursa.

Medrano també ha destacat el pla de rehabilitació energètica dels edificis municipals que s’està implementant i l’eliminació de totes les calderes de gasoil, “ja no queda cap”, per a contribuir a la millora de la qualitat de l’aire.

El balcó de la riera

Sobre el pla de verd urbà i de l’arbrat, el regidor de Medi Ambient ha dit que donarà més detalls pròximament i ha avançat que l’entorn de la riera també serà transformat “a través de fons propis i de la Unió Europea”.

Pel que fa a la riera, l’alcaldessa ha explicat que renaturalitzar aquesta zona tindrà un cost similar a la pacificació de l’avinguda de l’Estatut, 15 milions d’euros, i que ja hi ha un avançament de l’avantprojecte del que serà el balcó de la riera. Aquest projecte planteja recuperar la façana de la riera, des de la rotonda de la plaça de la Verneda fins a Cova Solera, connectant-la amb la masia de Can Fatjó.

“És un projecte tan ambiciós que proposa connectar Cova Solera amb Font de la Via, és un projecte que ja està dibuixat”, ha dit Ana María Martínez, qui ha afegit que en aquest altre costat de la riera se situaria la Superson, al carrer del Castell, com a edifici administratiu de la ciutat.

El portaveu dels comuns, Andrés Medrano, també ha repassat altres actuacions que preveu l’Ajuntament de Rubí, com són les obres al col·lector de Can Xercavins i la redacció d'un projecte per crear un petit centre d’acollida d’animals de curta estada per gossos i gats perduts i abandonats a la ciutat.

Sobre aquest punt, el regidor de Medi Ambient ha recordat que el centre Sircan funciona actualment amb normalitat, però es troba a més de 50 quilòmetres de la ciutat. A més ho està fent fora de licitació, per la qual cosa s’està modificant el reglament.

Segons Medrano, aquest centre d’animals de proximitat municipal serviria perquè els propietaris recuperessin els seus animals en els primers dies de pèrdua, després serien redirigits a altres centres, ja que està comprovat que si l’intent de recuperació no es fa en els primers dies, tampoc es fa posteriorment.

A més, el regidor de Medi Ambient Medrano ha manifestat que “ja hem travessat el desert de la pandèmia”, i els fons alliberats per a la construcció de l’edifici 0,  per al qual està elaborat l’avantprojecte però no s’executarà dins d’aquest mandat, es rehabilitarà la torre Salduba, entre d’altres.

L’alcaldessa ha afegit que també es preveu la redacció del projecte per a la reforma dels antics cinemes, al barri de Les Torres, i espera “visualitzar abans de la nova evaluació”, en referència a les eleccions municipals de dos anys, una piscina olímpica per a la ciutat i la primera fase del desplaçament de les línies d'alta tensió de Can Fatjó. Del projecte de fablab no ha pogut avançar res però ha assegurat que “està dibuixat” i s’estan fent els treballs de redacció.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris