"El PSC ens van fer una proposta d'entrar al govern i, de moment, hem valorat que no serà una acció que emprendrem de forma immediata". Foto: Cedida

ENTREVISTA

Andrés Medrano (ECP): "L'acord entre PSC i ERC té poc impacte"

Parlem amb el portaveu dels comuns a Rubí per a fer balanç dels primers mesos del nou mandat

Andrés Medrano és el portaveu d'En Comú Podem a Rubí durant aquest mandat. El que va ser regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Residus i Rubí Brilla ara ha passat a l'oposició en passar de 3 edils a 2 i no poder conformar amb majoria absoluta un govern de coalició amb el PSC, com es va fer durant els darrers 4 anys.

El biòleg i portaveu dels comuns parla amb nosaltres per a fer balanç dels primers mesos del nou mandat i valorar l'acord per a aprovar els pressupostos entre el govern municipal i Esquerra Republicana de Catalunya.

Aquesta entrevista forma part del seguit d'entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l'Ajuntament de Rubí.
 

Quines són les prioritats d'En Comú Podem Rubí durant el mandat 2023-2027?
El nostre objectiu és impactar a la ciutat, és a dir, que les nostres propostes i iniciatives es facin realitat. Volem modular l'acció del govern i, ara mateix, estem en un temps molt important per a la ciutat, amb reptes de futur immediat. Alguns d'aquests són el Pla Urbanístic o l'impuls de diferents inversions. El que volem és que les polítiques i les prioritats vagin a la direcció que nosaltres creiem que és el correcte.

Heu presentat diferents mocions durant aquests últims mesos, una d'elles, el Pla de Lectura. Esteu veient que hi ha un seguiment sobre aquestes iniciatives per part de l'Ajuntament de Rubí?
Amb les mocions sempre passa el mateix, al final és un compromís verbal, més moral que efectiu. Si no les entonen el mateix govern, malgrat que a vegades les vota a favor, és difícil que el seu compliment s'acabi realitzant. Nosaltres entenem que aquesta pressió l'hem de fer dia a dia a través de qualsevol mena de pacte o oportunitat, i que no es quedi només en aixecar la mà al Ple. Aquesta setmana ha sortit les dades de l'informe PISA sobre les competències bàsiques (ciències, redacció i matemàtiques), on Catalunya està a la cua. La línia estratègica que tenim nosaltres a educació és fonamental, ja sigui amb accions al municipi, com una segona biblioteca o una setmana de la lectura, o amb altres mocions com la de la Iniciativa Legislativa Popular (que es dediqui un mínim del 6% equivalent del PIB a educació).

Quines propostes teniu pensades pels primers mesos de 2024?
En tenim moltes, la majoria relacionades amb els drets dels treballadors i treballadores, molt important a una ciutat industrial com la nostra. Altres estan vinculades amb la seguretat enfront del canvi climàtic, en insistir a les administracions responsables d'educació de l'Ajuntament o la Generalitat, que portin endavant els seus compromisos; i que tota la capacitat que té la ciutat, cultural i social, es posi en marxa a través de la dinamització del consistori. No volem polítiques verticals, sinó dinamització i acompanyament.

"Amb les mocions sempre passa el mateix, al final és un compromís verbal, més moral que efectiu"

En els pressupostos, PSC i ERC s'han unit per aprovar-los i han arribat a un acord de llarg termini. Como ho valoreu des de la teva formació?
Nosaltres entenem que la política és arribar a enteses, diàleg i consens. D'entrada, és positiu que les dues forces que més representació s'entenguin. Ara, si mirem amb detall els termes d'aquest acord, em sembla fluix. No hi ha una implicació total en el govern de la ciutat per part d'ERC, estan a dins, però a l'hora també fora. Tota la ciutadania ens hem empassat la pujada de l'IBI del 12%, que entenem que podria haver sigut inferior, o l'actualització dels sous dels càrrecs electes de lliure designació, que nosaltres des del pacte del cartipàs, ja apostàvem per la seva congelació. No hi cap canvi evident a altres polítiques del municipi. És un acord que té poc impacte.

Quines mancances hi ha en aquest acord?
No canvia fonamentalment les polítiques de la ciutat i, com que no va acompanyat d'una entrada de govern, aquesta incidència que a ERC entenen que poden arribar a tenir, des de fora difícilment serà rellevant. Fins ara, s'ha completat a unes qüestions mínimes, amb unes partides econòmiques poc significatives i amb una incidència que compta a formar part de grups de treball, que al final ja veurem que implica en el canvi com a ciutat.

Altres formacions van fer saber que les hi van excloure de les converses d'aquest acord. A vosaltres també?
Hem tingut línia de contacte amb el govern municipal i hem parlat amb ERC i l'AUP. Les quatre forces d'esquerra ja vam dir a la nit electoral que havíem de parlar i que havíem d'intentar arribar a polítiques de consens. Com més avalades estiguin aquestes iniciatives i, menys siguin preses de la lluita entre partits, millor seran acceptades per la població. Hem tingut línia oberta, no ha estat possible de fer un pacte a tres o a quatre perquè simplement no hem estat d'acord amb una sèrie de qüestions que sí ha acceptat ERC.

"El pacte no canvia fonamentalment les polítiques de la ciutat"

Aquestes serien la pujada de l'IBI, els sous i alguna més?
Sí, com algunes partides del pressupost que no han millorat, com les relatives a festes de gran format. Malgrat que Esquerra sempre havia tingut un discurs contrari, es manté sense cap mena de canvi. En el tema cultural, torna a estar focalitzat a grans esdeveniments i no té en compte el teixit propi de la ciutat. Nosaltres hauríem volgut que les polítiques de sostenibilitat haguessin tingut més presència en el document. N'ha tingut una correcta, però limitada. Com aquesta aposta no la veiem amb prou força, hem entès que els clars i obscurs que presentaven els pressupostos, justificaven una abstenció.

Al cartipàs vau aprovar la congelació del sou i ara el PSC no ho compleix. Això us genera una relació de desconfiança?
Realment la confiança es demostra amb els fets. Aquest pacte contenia tota una sèrie de qüestions important per a nosaltres, com els projectes d'habitatge, el d'animals perduts i abandonats, i la partida anual per manteniment preventiu a escoles. Mentre es compleixi, algun pas endavant s'ha donat, com a l'hora d'aprovar el centre dels animals. Si tot això es fa, entenem que la part substancial del pacte està completa. És evident que el pacte de congelació de sous és de 2023.

Per què no vau entrar al govern en un principi i evitar aquestes mancances? Era per a no fer-vos una foto amb el PP?
Més que la foto, ens preocupa la incidència real i la possibilitat que es facin polítiques les quals nosaltres no estem d'acord. És evident que amb la geometria variable que tenim al mandat aquesta possibilitat existeix, i per això entenem que s'arribin a pactes. El que ens semblava improductiu era aquesta política d'enfrontament que tenia ERC fins ara, i nosaltres sempre portarem en aquest escenari. Conciliació, propostes, i si cal, formar part de qualsevol iniciativa que tingui coherència.

"Nosaltres hauríem volgut que les polítiques de sostenibilitat haguessin tingut més presència en el document"

 

Als últims mesos heu valorat l'opció d'entrar en un govern en coalició amb el PSC?
Els socialistes ens van fer una proposta d'entrar al govern i, de moment, hem valorat que no serà una acció que emprendrem de forma immediata. Cal que tingui tota una sèrie de garanties, que es basi en un pacte realment sòlit i que els compromisos els quals arribem ens permetin contrastar que seran polítiques de canvi a la ciutat. El que volem és tenir el màxim impacte a la ciutat. Nosaltres no estarem a un govern que no tinguem aquesta seguretat. Si tenim la garantia que això sigui possible, llavors si valorarem l'entrada al govern municipal. No té sentit quedar-se a la política verbal, anar dient que tot va molt malament i queixar-te i no aportar res.

Com valores els primers mesos del nou mandat?
Crec que ha estat recol·locar la situació després dels resultats del 28 de maig. Pot ser les expectatives que tenia el PSC era augmentar la seva representació i, fins i tot, poder assolir alguna majoria en solitari, i els vots no ho fan refrendar. Ens van donar un Ple més fragmentat, amb una necessitat de pactes reals i, per tant, valorem que la capacitat i l'habilitat d'arribar a aquests pactes s'ha aprofitat de manera parcial, i ho hem de fer molt més.

Una de les novetats d'aquest mandat és l'entrada de VOX al plenari, com ho heu viscut?
És una entrada avalada pels vots, que si l'analitzem respon a molts factors, molts d'ells, externs a la ciutat. Segurament si les eleccions fossin ara, aquesta representació seria menor. No ens preocupa directament la seva presència, sinó les dinàmiques de fons que vegi la població que pugui justificar que hi estiguin. És una formació que va en contra dels serveis públics i hi ha gent que depenen d'aquestes mesures, que els acaben votant. Hi ha un component important de frustració i d'insatisfacció del que hem aconseguit altres partits polítics. Per això, hem de ser útils i transformar la ciutat a millor, perquè et donin la raó.

 

"Els socialistes ens van fer una proposta d'entrar al govern i, de moment, hem valorat que no serà una acció que emprendrem de forma immediata. Cal que tingui tota una sèrie de garanties"

Com a regidor que vas ser de Medi Ambient, Sostenibilitat i Residus com valores la teva feina i la que fa l'actual regidor?
És massa aviat per a valorar la feina del nou regidor. Sé que no és una tasca fàcil, ja que la conec a fons, però es va impulsar un gran projecte de fotovoltaiques de sostre públic, es va promoure plans de renovables a la indústria, les xarxes d'itineraris es va consolidar al mandat passat... Rubí és un municipi que ha patit moltes degeneracions al seu medi ambient i que aquestes setmanes ha estat molt present. Recentment, hem aprovat el nou pla d'extractives, que ens ha de garantir la no explotació indiscriminada del nostre territori, amb el cicle de l'aigua s'han fet coses importants com nous col·lectors; però encara hi ha molt per a fer. Cada dia penso si encara fos regidor faria un munt de coses.

La pujada d'un 33% de la taxa de residus i que part d'aquesta gestió s'ocupi el Consell Comarcal del Vallès Occidental han sigut un dels temes més importants de les últimes setmanes. Com valores aquestes mesures?
Al final, aquest cost ja existia. No s'estan generant nous pagaments, el que pagàvem per la recollida i la tractació de residus s'imputava al pressupost municipal. La qüestió era que no satisfeia de manera íntegra la taxa i feia que de forma invisible per a la ciutadania, aquests diners havien de sortir d'altres llocs, per exemple, de l'IBI. Jo crec que és bo que el Consell Comarcal, de manera mancomunada, porti aquest servei perquè també ho feia el Consorci de Residus. El que cal explicar bé és que com és que pagant ara més de taxes i satisfent el 100% del cost, que és raonable, en paral·lel pujar l'IBI. Hem alliberat aquest impost d'una càrrega important que ara es paga directament. És una pregunta que hem de fer al govern, i per això ara enteníem que la pujada de l'IBI fos tan gran si ja estàvem assumint el cost dels residus per altres vies. És important fer pedagogia d'això i creiem que no l'Ajuntament ni altres entitats ho estan fent. Aquesta taxa del pagament de residus jo li diria la 'taxa del no reciclatge' perquè és el que paguem el que va a l'abocador, la resta i l'orgànica. Si separem de manera correcta els residus, l'orgànica la fem neta i reduïm al màxim la resta, la taxa baixarà. Té un valor equivalent a la fracció que no recicla.

Altres entrevistes a portaveus i regidors:

Més info: Rafael Güeto (PSC): "La ZBE no ha de suposar problema en el funcionament normal de la ciutat"

Més info: Xavier Corbera (ERC): "Hem pres la decisió més beneficiosa per la ciutat"

Més info: Nerea Andrés (VOX): "S'ha de canviar el model policial amb urgència"

Més info: Marina Dolset (AUP): "La ZBE ha de servir per fer el canvi a una mobilitat més sostenible"

Més info: Juan José Giner (PP): "PSC i ERC han optat per apujar impostos i no per millorar la gestió pública"

Més info: Toni Garcia (VR): "Les nostres prioritats són el manteniment, la neteja i la seguretat"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris