Minut de silenci al primer ple presencial on s'han aprovat els pressupostos després de la Covid-19 per les dones assassinades per la violència masclista.

PLE MUNICIPAL

S'aproven els pressupostos municipals de 2022 entre retrets i acusacions

Encès debat entre el govern i els partits de l'oposició durant el primer ple municipal presencial després de la Covid-19

El govern municipal, format per PSC i En Comú Podem, ha portat a aprovació els pressupostos per a l'exercici 2022 al ple municipal d'aquest dijous 28 d'octubre, el primer que s'ha fet presencial des de l'esclat de la Covid-19.

Més info: El govern municipal portarà a aprovació uns pressupostos "continuistes però realistes"

Tal com avançava aquest dimecres l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el portaveu d'En Comú Podem, Andrés Medrano, els comptes municipals per a l'any vinent, que ascendeixen a 89,6 milions d’euros, són "prudents i realistes atenent a la situacio econòmica", i tenen l'objectiu de garantir uns serveis públics "de qualitat" perquè es puguin complir els objectius de mandat.

Com era d'esperar, els pressupostos han estat aprovats pels dos partits que formen coalició, però la resta de partits de l'oposició han votat en contra i s'ha generat un encès debat entre el govern i l'oposició. 

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha criticat els nous pressupostos per no invertir més en serveis a les persones i ha fet especial menció a l’increment de 50.000 euros per a la partida d’identitat i projecció exterior, “sobretot per a la marca Rubí COLOR, molt criticada per la ciutadania”. 

Cañizar també ha destacat l’augment dels salaris dels càrrecs electes i de confiança. “Aquest autoincrement que ens fem a nosaltres mateixes es vergonyós” i ha citat alguns projectes de ciutat on es podria revertir, com la rehabilitació de les Torres Basses o per apujar el sou dels treballadors municipals, alhora que s’ha mostrat contrària a les quanties que l’Ajuntament es gastarà en el túnel de la llum i altres ornamentacions de Nadal.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha criticat que el pressupost, "de més de 1.000 pàgines", ha estat rebut pels partits de l’oposició amb només 9 dies d’antelació. Ha demanat més inversió en les partides per al comerç local, que acumula una reducció del 19%, “el més baix des del 2013”, i també en polítiques d’ocupació.

García s’ha mostrat satisfet per la inversió en el sector Q1 del polígon Rubí Sud, una demanda històrica, però ha criticat el poc pressupost dedicat a les urbanitzacions o l’adequació del Camí d’Ullastrell.

Per contra, ha demanat suprimir partides “no essencials” per al funcionament del municipi, com les que es dediquen a festes populars i contractes com el de Los 40 Principales, o despeses d’enllumenat nadalenc. García s’ha tornat a referir a la polèmica entorn al nou càrrec de l’exregidor Pau Navarro, i ha assegurat que a l’Ajuntament de Rubí hi ha “clientelisme i nepotisme en la seva màxima expressió”.

Per a Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, són uns pressupostos que “no donen respostes als problemes actuals dels veïns de la ciutat i ho ha titllat “d’acció controlada de maquillatge”, per fer veure que són uns pressupostos negociats. 

Martín ha mostrat preocupació per “l’ús i abús” de l’expressió del terme ‘treballs realitzats per altres empreses i professionals en els pressupostos’, perquè impedeix saber a on realment se’n van aquestes partides econòmiques.

El portaveu de Ciutadans també ha dit que troba “insultant” que associacions com l’ASAV o Fràter Nadal només rebin 40.000 euros tot i l’augment de persones que requereixen dels seus serveis, i que en canvi es gastin “més de 300.000 en el lloguer d’unes oficines” per a una sola àrea del consistori, o en propaganda per fer saber “de forma sibil·lina” a qui han de votar els rubinencs en les pròximes eleccions. 

Xavier Corbera, portaveu d’ERC Rubí, ha recordat que els pressupostos municipals de l’Ajuntament de Rubí probablement es veuran minvats per l’anul·lació de l’impost de les plusvàlues i ha afirmat que “la confiança que tenim en aquest govern es absolutament zero”.

Corbera ha criticat novament el nomenament de l’alcaldessa de Rubí a la Diputació de Barcelona, i també ha fet referència al mobiliari “de luxe” de la nova oficina del POUM, “les teranyines que acumula” l’antic local de La Caixa adquirit per l’Ajuntament, o l'anunci de la col·locació d'una vintena d'aparcabicicletes quan a la ciutat no hi ha a penes carrils bici. 

“No ens refiem del que diuen i sabem del cert que no faran el que diuen”, ha dit Corbera, qui ha comparat l’equip de govern amb la junta de Josep Maria Bartomeu, “per les cortines de fum i fer veure que les coses funcionen” i utilitzar recursos públics per atacar l’oposició. “Després de 20 anys estan en temps de descompte”, ha dit Corbera referint-se al PSC.

Per al·lusions, M. Carmen Cebrián, regidora d’Hisenda pel PSC, ha dit que els dos partits que es troben en el govern municipal són d’esquerres i “la prioritat primera és posar les persones al centre de la nostra acció de govern”.

Cebrián ha assegurat que les associacions d’ASAV i Fràter Nadal rebran més de 300.000 euros i respecte les afirmacions del portaveu de Ciutadans sobre aquesta qüestió, “està desinformant a la ciutadania”. També ha afegit que si no es negocien els pressupostos és perquè des de Ciutadans tampoc han fet cap proposta.

Tanmateix, i referint-se a Xavier Corbera, ha dit que ha parlat molt poc del pressupost i que “sembla que està sempre en campanya electoral”.

Moisés Rodríguez, primer tinent d’alcaldia, ha manifestat “d’espectacle lamentable” el creuament d’acusacions i el fet “d’alçar la veu sense dir res”. També s’ha referit a Corbera com “la pitjor oposició de la història” i li ha demanat “que plegui”.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris