ENTREVISTA
Marina Dolset (AUP): "La ZBE ha de servir per fer el canvi a una mobilitat més sostenible"
Parlem amb la portaveu de l'Alternativa d'Unitat Popular per a fer balanç dels primers mesos del nou mandat
Marina Dolset és la portaveu de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP). L'any passat va agafar l'acta de regidora per primer cop després que la seva formació aconseguís duplicar la seva representació al ple, passant d'un regidor a dos.
La que és educadora social parla amb nosaltres per a fer balanç dels primers mesos del nou mandat i dels reptes que Rubí té al davant aquest any.
Aquesta entrevista forma part del seguit d'entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l'Ajuntament de Rubí.
Quines són les prioritats de l'Alternativa d'Unitat Popular durant aquest mandat 2023-2027?
Per una banda, volem incidir en el govern sempre que puguem i sabent que estan en minoria. Malgrat el pacte amb ERC, pensem que encara hi ha marge d'actuació.
Per l'altra, des de l'AUP ens hem marcat com a prioritari i estratègic treballar el POUM, ja que la seva aprovació és un dels reptes per a Rubí d'aquest 2024, com apuntava el TOT fa uns dies. Pensem que és un moment molt important perquè la població decideixi com vol la seva ciutat d'aquí a 20 anys. Des de l'AUP també ens marquem com a objectiu defensar el dret social, el feminisme, l'ecologisme i la mobilitat, punts en els quals el POUM té molt a veure, perque recordem que ara mateix tenim una ciutat dissenyada des de l'òptica masculina i orientada al treball. Tampoc ens podem oblidar de la preservació del patrimoni rural i històric de la ciutat, que formen part de la nostra identitat.
"Tenim una ciutat dissenyada des de l'òptica masculina i orientada al treball"
La pujada del 12% d'IBI ha estat un dels temes candents les últimes setmanes. En el moment de l'aprovació de les ordenances us vau abstenir i vau al·legar que no s'entenia que aquesta pujada no es fes de forma gradual. Per què creieu, doncs, que s'ha fet de cop aquesta pujada?
Bàsicament per motius electorals. En l'anterior mandat la Betlem Cañizar, la nostra regidora, ja avisava que s'estava estirant massa el pressupost i que s'hauria d'apujar els impostos si volíem garantir uns serveis públics de qualitat. Sabíem que la pujada s'havia de produir i el moment ideal per fer-ho hagués estat l'últim any abans d'eleccions, però el govern no es va atrevir. A banda dels impostos, tothom hauria d'haver fet un esforç, incloent-hi la classe política, qui s'haurien d'haver abaixat els sous tant els del govern com els de l'oposició.
"Sabíem que la pujada s'havia de produir"
També s'ha criticat molt la pujada del 33% del rebut de les escombraries, tot i que aquesta pujada s'havia de produir per complir amb la normativa que obliga els Ajuntaments a recaptar el cost total de la recollida d'escombraries.
La crítica que fem és que el govern no desplega les mesures estructurals que pertocarien, com per exemple el porta a porta, i que permetrien reciclar molt més i pagar molt menys, ja que ara estem pagant una quota molt gran perquè Rubí té uns índexs de reciclatge molt baixos. Apujar la taxa de forma unilateral i universal a qui recicla i al que no, fa que qui ho estava fent bé s'ho replantegi.
La portaveu de l'AUP, Marina Dolset. FOTO: Carmelo Jiménez
A més, també hi haurà un nou impost que vindrà de la cessió del tractament dels residus de Rubí al consell comarcal. Per què la vostra negativa davant d'això?
Pel fet que cedeix un impost que hauria d'assumir l'Ajuntament i ara mateix no té la valentia política de fer-ho. A més ens va semblar que es va fer sense transparència ni informació. No s'ha fet pedagogia a la ciutadania del problema que tenim amb els residus i es fa sense haver pensat quines alternatives podem donar a la ciutadania perquè qui recicli de forma correcta redueixi el seu rebut.
"No s'ha fet pedagogia a la ciutadania sobre el problema que tenim amb els residus"
Aquest any també és el moment de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). La proposta que va presentar el govern no us va semblar que fos prou ambiciosa. Què li falta?
La Zona de Baixes Emissions que proposa el govern, a part que arriba tard i malament, també ho fa amb molt poca participació ciutadana. Totes aquestes mesures que són impopulars les apliquen perquè hi ha una llei que els obliga, però no es plantegen que la ZBE pot ser una palanca per fer el canvi a una mobilitat més sostenible. A més, tal com està plantejada només afectarà el nucli urbà, per tant, no hi haurà grans canvis de contaminació atmosfèrica.
Un altre punt important és que la normativa des d'Europa està plantejada perquè la gent es canviï al cotxe elèctric, i nosaltres creiem que el que s'ha de fer és impulsar que la gent vagi a peu, en bicicleta o transport públic. Arran de les sessions que hem fet del POUM sabem que el 75% dels desplaçaments en cotxe a Rubí són interns, i aquests s'haurien de poder fer per altres mitjans més sostenibles.
"La ZBE està plantejada perquè la gent es canviï al cotxe elèctric, el que s'ha de fer és impulsar el transport públic, anar a peu o en bicicleta"
Com va ser el diàleg amb el govern i les altres formacions i quina ha sigut la vostra aportació als pressupostos?
Primer ens vam trobar amb Comuns i Esquerra, ja que des de l'AUP enteníem que era un moment estratègic per incidir cap a polítiques d'esquerres perquè el govern està en minoria i seria un pressupost complicat d'aprovar. Si bé va haver-hi alguns avenços importants amb propostes nostres com la gestió del patrimoni, o amb ampliar el pla de mediació, o el servei de cangur municipal, hi ha alguns punts molt estructurals com per exemple millorar la connexió en bici o a peu entre el nucli urbà i les urbanitzacions o la municipalització de serveis essencials que no van ser acceptats.
Com valoreu el pacte PSC-ERC?
Creiem que és una oportunitat perduda per la ciutat, és un pacte molt fluix i pel que la ciutat no surt millorada a nivell estructural. El PSC està en minoria i ara és l'únic moment del mandat que preveu apujar impostos, per tant, la votació difícil la tenia ara. Des de les esquerres podíem haver pressionat molt més.
"El pacte PSC-ERC és una oportunitat perduda per la ciutat"
Pel que fa a la modificació urbanística per la qual es podria construir pisos a una parcel·la de l'entorn de l'Escardívol que es va aprovar al desembre, sembla que sou els únics que vegeu un problema.
Sí, bàsicament perquè és un lloc clau pel que fa a la memòria històrica de Rubí i la memòria ens diu que allò és inundable, és veritat que ara portem temps amb sequera, però sabem que aquesta és una zona altament inundable. A més, considerem que hi ha altres llocs més clau per fer habitatge, i estem en mig d'un debat del POUM i és injust hipotecar un lloc com aquest sense obrir el debat de què volem allà.
Us esperàveu aquesta resposta de les esquerres?
Sabíem que votarien a favor i ho trobem com una oposició poc valenta, una oposició que penja dels acords que té i fins i tot incoherent tant pel que fa al canvi climàtic com a la memòria històrica.
Com heu vist l'entrada de VOX al ple?
Nosaltres no tenim cap mena de tracte ni personal ni polític. És un grup que no treballa, que no fa propostes i que no té cap mena d'incidència i treballem perquè així sigui, perquè les seves polítiques van en contra de la majoria de persones de Rubí.
"Les seves polítiques van en contra de la majoria de persones de Rubí"
Quina valoració feu d'aquest inici de mandat?
Estem contentes perquè vam poder doblar representació i això és important, més en un projecte local i petit com és l'AUP i en un context en què la gent està cansada de la política i dels partits. També estem contentes perquè l'assemblea s'ha vist reforçada per molta gent nova.
Altres entrevistes a portaveus i regidors:
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.