OCUPACIONS IL·LEGALS
Els municipis de l’Arc Metropolità demanen mesures per fer front a les ocupacions il·legals
Demanen la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació a les demarcacions on es registrin més casos
Els municipis que conformen l’Associació de l’Arc Metropolità, entre ells Rubí, han aprovat aquest dimecres una resolució on demanen l’adopció de noves mesures judicials i legals, i més recursos, per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges.
Segons dades del Ministeri de l’Interior publicades al gener, Catalunya és la comunitat autònoma que registra més situacions d’aquest tipus, sumant el 42% del total d’ocupacions de l’Estat. Així mateix, dels casos produïts al territori català, un 74% (4.229 de 5.689) es concentren a la província de Barcelona.
Davant les dades, els alcaldes de l’Arc reclamen més suport i implicació de les administracions superiors i altres agents per afrontar les problemàtiques vinculades a l’habitatge, i més instruments que permetin als municipis atendre les situacions de vulnerabilitat real i alhora lluitar contra la proliferació d’ocupacions il·legals conflictives i que en moltes ocasions estan lligades a màfies que es lucren amb aquestes pràctiques.
En aquest sentit, l’Arc Metropolità demana al Govern de l’Estat una reforma urgent de la normativa que doni una millor cobertura a l’actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en el casos que hi hagi afany de lucre.
Així mateix, la resolució sol·licita al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació a les demarcacions on es registrin més casos i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria.
Alhora, els municipis senyalen la necessitat que la Generalitat i els cossos i forces de seguretat elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.
Trobada dels alcaldes dels municipus de l'Arc Metropolità. FOTO: Ajuntament de Rubí
L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha recalcat la necessitat de dotar els Ajuntament d’eines i recursos: “els Ajuntaments som a primera línia per fer front a les necessitats de la ciutadania i, sovint, en qüestions tan sensibles com l’habitatge ens sentim sols. És important que actuem plegats i que rebem més suport d’altres administracions i estaments”
Les noves mesures contribuirien, alhora, a evitar que algunes persones es poguessin arrogar el dret d’ocupar pisos destinats a habitatge social passant per davant d’altres ciutadans i famílies que sí han respectat els procediments establerts i compleixen els requisits per accedir a un habitatge d’emergència. També per disposar d’eines per posar fre a les ocupacions de naus industrials o locals, i que sovint generen situacions d’infrahabitatge i comprometen la seguretat dels propis ocupants.
Més mitjans i més habitatge social
Els alcaldes, així mateix, demanen més implicació per poder respondre millor a les situacions de vulnerabilitat i incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis.
En la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l’administració. I es demana a la Generalitat que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per poder ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació, el parc d’habitatge social destinat a situacions d’exclusió residencial.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.