La nova ordenança estableix un règim sancionador per a conductes incíviques. FOTO: Cedida

PLE MUNICIPAL

La nova ordenança de residus de Rubí estableix tres tipus de sancions per a conductes incíviques

El ple municipal aprovarà aquest dijous l’ordenança de gestió dels residus i neteja viària de Rubí

La ciutat de Rubí tindrà una nova ordenança que s’aprovarà aquest dijous al ple municipal, per regular la prevenció i gestió de residus, la neteja viària i establir un règim sancionador.

Aquest nova eina és un text de 41 pàgines que arriba després d’una consulta pública prèvia i una comissió d’estudi en el 2020 per millorar i complementar el document.

Durant la seva presentació, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha dit que es tracta d’un element fonamental “que ens ajuda al decòrum de la ciutat davant l’incivisme”.

La primera edil també ha destaca que és un instrument molt important per assolir els objectius de reciclatge. “En aquest moment estem en el 39 % tot i que hi ha hagut un increment important des del 2015”, tenint en compte que aquesta xifra encara està lluny de l’objectiu del 50%.

En aquest sentit, Martínez ha fet èmfasi en la prevenció dels residus més que no pas en la seva gestió, i ha fet referència a la importància d’evitar el malbaratament alimentari, els envasos d’un sol ús o la publicitat comercial, entre altres. “L’Ajuntament hem de ser exemple de totes aquestes actuacions i ser corresponsables amb la ciutadania”, ha manifestat, tot destacant els drets i deures dels veïns per mantenir l’entorn de la ciutat net.

D’altra banda, la nova ordenança estableix un règim sancionador per a conductes incíviques, que tindrà tres nivells: lleu, greu i molt greu.

Suposen una infracció lleu incomplir l’horari establert per a la recollida de les diverses fraccions; dipositar els residus en un contenidor o cubell diferent del que els correspon; no utilitzar les deixalleries municipals per al lliurament dels residus especials; o utilitzar les papereres per dipositar-hi les bosses d’escombraries, entre altres.

Es consideren infraccions greus utilitzar el servei municipal de recollida de residus si s’ha acreditat la recollida per mitjà d’un gestor privat; trencar o bolcar contenidors; així com impedir l’accés a l’establiment o dificultar la tasca a l’Administració municipal o als seus inspectors.

I són infraccions molt greus cremar contenidors; exercir la coacció o l’amenaça sobre les autoritats o els inspectors; o reincidir en la comissió de faltes greus.

L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient, durant la presentació de la nova ordenança. FOTO: Ajuntament de Rubí – Localpres

Valoració positiva de la recollida porta a porta

El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, considera que la ciutat s’ha dotat d’una eina “coherent amb els objectius de reducció dels residus” i ha insistit en què cal gestionar l’excés de producció de residus “que hem de contraatacar amb el reciclatge i la reducció d’aquests”.

A més, el regidor ha fet una valoració “exitosa” de la recent posada en marxa de la recollida porta a porta a 192 comerços de l’illa de vianants.

Més info: S’inicia la recollida de residus porta a porta a 192 establiments de l’illa de vianants

Pel que fa a l’aplicació del règim sancionador de l’ordenança, Medrano ha explicat que és una “eina coercitiva”, per la qual cosa les conductes incíviques i reincidents es podran sancionar, sobretot per als grans generadors de residus.

Preguntat pel procediment per detectar aquest tipus d’infraccions, el regidor ha reconegut que no és fàcil perquè “no podem tenir una càmera a cada cantonada o un policia darrere de cada ciutadà”.

Tot i això, igual que amb la resta d’infraccions en general, serà necessari una prova inculpatòria per identificar el responsable en cas que s’incompleixi la normativa municipal, ja sigui a través de la policia o d’una denúncia ciutadana.

A més, el regidor ha assenyalat la “càrrega econòmica i per al medi ambient” que suposa la recollida i gestió dels residus que es generen diàriament en una ciutat.

Per últim, Medrano ha mencionat la campanya de sensibilització que s’està portant a terme amb el servei d’esports en els clubs de la ciutat respecte als residus que es generen en aquests entorns i on sovint hi ha un “públic extern i una conducta difícil de controlar”. El regidor s’ha referit a l’educació que reben els infants a casa i les escoles pel que fa al reciclatge. “Que el relat sigui coherent per als nens en els clubs esportius”, ha dit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris