El Ple aprova el pla local d'infància i adolescència

PLE MUNICIPAL

El Ple aprova el pla local d'infància i adolescència

També s'aprova el pla d'inversions del Cicle de l'Aigua i l'ús d'un romanent de tresoreria de 3 milions d'euros

Aquest dimarts s'ha dut a terme el ple ordinari del mes de maig. Durant la sessió s'ha aprovat el pla local d'infància i adolescència, el pla d'inversions del Cicle de l'Aigua i un romanent de 3 milions d'euros. La moció de l'AUP per reduir l'asfalt i renaturalitzar la ciutat, única presentada en aquest ple, no ha prosperat.

Pla d'Infància i Adolescència de Rubí (PLIAR), pel període 2024 – 2028, segons ha explicat la regidora del PSC Mari Carmen Alarcón, té l'objectiu de marcar el full de ruta dels 4 anys vinents en aquesta matèria així com ordenar i definir les actuacions municipals. En aquest sentit, Alarcón ha parlat dels cinc objectius del pla: el dret de valoració, respecte i tracte just; drets d'escola i opinió de la infància; dret als serveis bàsics; dret a un entorn segur, protegit, i net; i dret a ser infant i adolescent amb oportunitats. El document s'ha aprovat per unanimitat.

La portaveu de l'AUP, Marina Dolset, s'ha referit al PLIAR dient que troben a faltar mesures valentes o estructurals per combatre la pobresa infantil; que troben a faltar mesures per ampliar les places de les escoles bressol públiques; un canguratge més estable, no només en activitats de l'Ajuntament, o la "falta de visió" de l'impacte de les polítiques d'habitatge en la infància. D'altra banda, també ha valorat positivament que el pla reculli la preocupació de la infància i adolescència en relació amb la crisi climàtica i que s'aposti per la coeducació o per una mobilitat sostenible al voltant de les escoles.

En la seva intervenció, Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, han volgut reivindicar la importància de la salut mental en la infància i adolescència i el suport que pugui rebre per part de l'Ajuntament. També la rellevància d'oferir oportunitats als infants amb diversitat funcional.

Montse Soler, regidora d'ERC, referent a les accions dedicades als parcs i espais de la ciutat, ha demanat que s'afegeixi la idea d'eliminar el cautxú i tornar a la sorra.

Pla inversions Cicle de l'Aigua 2024-2025

Andrés Medrano, portaveu d'ECP i regidor del cicle de l'aigua, ha explicat que el pla d'inversions té un conjunt econòmic de 5,6 milions d'euros. D'aquests, 2,3 milions van destinats a abastament i 3,3 milions a clavegueram. Entre algunes de les accions del document, el regidor ha destacat l'entrada en fase 4 de la renovació de la xarxa d'abastament de Vallhonrat, o les renovacions de la xarxa dels Avets i Can Fatjó que estan planejades per al 2025, entre d'altres.

El grup municipal d'ERC ha donat el seu vot positiu al tràmit, però el regidor d'ERC Xavier Cots ha remarcat el fet que fa cinc anys es va dir que moltes de les accions ara plantejades "eren impossibles de dur a terme". "Així i tot, celebrem el canvi de parer de l'equip de govern", ha afegit Cots. Medrano, per la seva banda, ha respost que "les coses són possibles o impossibles segons la prioritat que es dona, en una situació que no és de sequera l'ús dels recursos es fa d'una manera determinada".

Tots els grups hi han votat a favor, tret de l'AUP, que s'hi ha abstingut al·legant que "per saber si aquestes situacions són prioritàries o no hauríem de saber la situació de l'abastament i del clavegueram de tota la ciutat".

Ús d'un romanent de Tresoreria de 3 milions d'euros 

Els vots de l'equip de govern municipal, PSC i ECP, i el PP han aprovat la modificació pressupostària que permet fer ús del romanent de Tresoreria del pressupost de 2023, que ascendeix a 2.990.000 euros. Aquesta disposició del romanent contempla destinar 200.000 euros a promoció i gestió d'habitatge, 360.000 euros a la promoció cultural, 380.000 euros al manteniment de dependències municipals, 125.000 euros al comerç, 130.000 euros al suport a les entitats i 1.320.000 euros a eixugar deute públic; entre altres qüestions.

En aquest punt, Dolset ha lamentat la falta de resposta a les propostes que van fer des del seu grup municipal per fer ús d'aquest romanent i ha volgut recordar algunes a la ciutadania: una partida per celebrar el centenari del museu de Rubí, un estudi per millorar la connexió a peu o en bicicleta entre urbanitzacions i nucli urbà i viceversa, o el desplegament de punts liles quotidians als comerços i equipaments de la ciutat.

Xavier Corbera, regidor d'ERC, ha explicat que aquest ús que s'ha decidit fer del romanent no satisfà les seves demandes. A més, ha lamentat la quantitat de diners que van destinar a tornar deute als bancs i ho ha titllat de poc ambiciós.

També en clau econòmica, el Ple ha aprovat tres modificacions pressupostàries més. Dos d'aquests tràmits han prosperat per unanimitat i només l'AUP s'ha abstingut en un dels casos.

Altres tràmits

Els grups municipals han acordat unànimement els preus privats per a la prestació del servei de cursets de natació per la temporada 2024 – 2025 i el reajustament comptable anual del servei públic de transport urbà de viatgers.

L'Ajuntament de Rubí s'ha adherit a la Central de Contractació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies a fi de poder contractar les obres, serveis i subministraments que ofereixi, de conformitat amb les condicions i preus que es fixin en els corresponents contractes o acords marc que se subscriguin entre aquesta central i les empreses adjudicatàries. Tots els grups del plenari hi han votat a favor, tret de l'AUP, que s'hi ha abstingut.

Durant la part resolutiva del Ple, s'ha nomenat el regidor Jordi Arnaiz Moreno del grup municipal En Comú Podem Rubí vocal del Consell Escolar Municipal, en representació del seu grup polític i en substitució de l'exregidora Ànnia García Moreno.

L'única moció del Ple, plantejada per l'AUP per reduir l'asfalt a Rubí, no ha prosperat: hi ha votat a favor l'AUP, ERC i VR i en contra, PSC, ECP i PP. VOX s'hi ha abstingut.

Més info: L'AUP demanarà al Ple mesures per reduir l'asfalt i renaturalitzar la ciutat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris