PLE MUNICIPAL
El ple aprova el primer avanç del POUM
El text ha tingut llum verda amb les úniques abstencions de l'AUP i Vox
Aquest dimarts 25 de juny s'ha celebrat el ple municipal. El punt més destacat i comentat de la sessió ha estat l'aprovació del primer avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que ha comptat amb l'abstenció de Vox i l'AUP i amb el vot favorable de la resta de grups. També han tirat endavant dues modificacions pressupostàries i el Pla d'Educació per a la Ciutadania Global ha aixecat algunes tensions, marcant les diferències entre les forces d'esquerra i les de dretes. Aquest ple de juny també ha servit perquè el síndic de greuges presenti la seva memòria del 2023.
La redacció del POUM fa anys que és una tasca pendent i amb l'aprovació d'aquest primer avanç sembla que veu la llum. El regidor d'urbanisme, Rafael Güeto, destaca la que ha estat un procés de redacció obert, transparent i compartit amb la resta de partits i ha agraït la voluntat de diàleg.
Aquest avanç és text estratègic i destinat a definir les línies mestres del nou pla, plantejant els objectius i criteris generals i establint el model de desenvolupament urbanístic que ha de condicionar la vida dels rubinencs en els pròxims 15 o 20 anys. Tot i que el text no s'ha fet públic fins ara que s'ha aprovat, Güeto ha explicat que aquest aposta pel creixement interior de la trama urbana, per assolir un parc mínim d'habitatge o una mobilitat sostenible, que implica connectar el centre amb l'entorn i enllaçar els equipaments amb els espais lliures.
Demandes com la pacificació de l'avinguda de l'Estatut o la c-1413 i que la C-16 pugui funcionar com a ronda urbana també són projectes que contempla aquest avanç, entre d'altres.
Pel que fa a habitatge, es contempla la construcció d'habitatge a Can Pujol i Can Sedó, un dels punts que menys ha agradat a l'oposició. En contraposició s'han blindat les zones de Can Ramoneda i Can Xercavins, per la qual cosa no es podrà construir habitatge.
Marina Dolset, portaveu de l'AUP, ha valorat positivament la transparència en la informació i la disposició a negociar de l'equip de govern. En termes de construcció d'habitatge, que es blindin els espais de Can Ramoneda i Can Xercavins com espais naturals on no es permet la construcció d'habitatges, i que es prioritzi la construcció d'aquests en antigues zones industrials com Pich Aguilera, és un dels aspectes que han tingut l'aprovació de la formació.
D'altra banda, Dolset ha explicat que consideren que la previsió de creixement que contempla l'avanç és massa alta i els preocupa l'habitatge que es preveu a Can Pujol i Can Sedó, donar que podria ser un "gran pulmó verd de la ciutat".
Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha assegurat que comparteixen la majoria de punts com millorar la connexió de les infraestructures per anar cap a la mobilitat sostenible, el projecte de l'anella verda o fomentar l'eix de la riera, però igual que l'AUP, consideren que el plantejament de créixer fins a tenir una necessitat de 6000 habitatges en els pròxims anys és excessiu. També plategen que seria necessària la reserva de sòl per a la construcció d'uns nous jutjats.
Des del Partit Popular han votat favorablement a l'avanç del POUM, tot i que el seu portaveu, Juan José Giner, es pregunta si Rubí serà capaç d'oferir serveis de qualitat per a tot el creixement demogràfic que preveu el text. Han valorat positivament la preservació del patrimoni rural i el projecte de l'avinguda de l'Estatut.
Nerea Andrés, de Vox, ha comentat que tot i que estan d'acord amb alguns punts, entenen que el nou model de mobilitat sostenible al qual es vol arribar pot ser perjudicial pels veïns i sobretot pels treballadors que necessitin accedir als polígons. Per aquest motiu s'han abstingut.
Pel que fa a ERC, i en la línia de la resta de grups, han valorat positivament el diàleg per arribar a un consens amb tot el procés de redacció del POUM. Tot i això, el regidor Joan Puntí, ha esmentat la seva preocupació per la construcció d'habitatge a Can Sedó, tot i que entenen que encara s'ha de debatre molt fins a arribar a l'aprovació inicial del text.
El cobriment de les vies de ferrocarrils a l'alçada de can Fatjó per millorar la connexió a peu entre els barris és un altre dels punts que expliquen que s'ha de valorar per arribar a aquesta aprovació inicial.
Pla d'Educació per a la Ciutadania Global
L'aprovació del Pla d'Educació per a la Ciutadania Global ha portat dissidències entre els partits d'esquerres i els de dretes dins del ple. L'objectiu del pla és generar consciència crítica a la ciutadania de Rubí sobre els problemes de vulneracions de drets i justícia social al món. És per això que vol ensenyar i transformar la ciutadania connectant les realitats locals de Rubí i les dinàmiques globals en clau feminista, ecologista, pacífica, diversa i antiracista.
En aquest sentit, Giner, el portaveu del PP ha lamentat que es barregi la ideologia, atès que s'esmenta el feminisme, l'ecologisme etc, amb un pla que hauria de ser purament educatiu.
Carlos Velarde, regidor de Vox ha dit que voten en contra perquè el pla promou "les idees polítiques que han provocat la degradació d'occident". A més, han al·legat que la ciutadania global "no els interessa" i no creuen que els hi hagi d'educar.
La resta de formacions han defensat la creació d'aquest pla i han remarcat la necessitat de mirar més enllà d'un mateix.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris