PLE MUNICIPAL
El Ple aprova provisionalment i per unanimitat el pla d'extractives
També per unanimitat, s'ha aprovat demanar col·laboració a l'ICAEN pel desplaçament de la línia de Can Fatjó
El ple municipal extraordinari de Rubí del 9 de novembre ha aprovat per unanimitat els dos punts dels quals constava la sessió. Per una banda, demanar col·laboració a l'ICAEN pel desplaçament de la línia d'alta tensió del barri de Can Fatjó i per l'altra, aprovar de manera provisional la creació d'un pla especial per la regulació dels usos extractius i dipòsits de residus.
Pel que fa a la petició de col·laboració a l'Institut Català d'Energia (ICAEN), el regidor socialista Moisés Rodríguez ha recordat el conveni del 2006, que va quedar en paper mullat per falta de finançament amb l'arribada de la crisi, i que anys després l'Ajuntament va prendre un camí en solitari per reactivar aquest desplaçament de la línia. Ara, explica que hi ha "un mar d'oportunitats perquè ens diuen que podria haver-hi una disponibilitat de suport tant tècnic com econòmic".
Andrés Medrano, portaveu d'ECP, s'ha alegrat perquè hi hagi noves oportunitats de dur a terme el projecte, però adverteix que aquest pla té una "certa indefinició" pel que fa als compromisos que es van adoptar el 2006. Medrano ha demanat que es mantinguin aquestes obligacions adoptades al conveni. "No s'ha de perdre aquesta oportunitat, però tampoc les obligacions concretades en aquell conveni, unes obligacions molt ben definides i taxades".
Marina Dolset, regidora de l'AUP, s'ha sumat a la petició d'Andrés Medrano del fet que es mantinguin els compromisos del 2006 i ha manifestat la seva incertesa sobre si la retirada d'aquesta línia podria comportar l'arribada d'altres. També ha aprofitat per demanar la retirada d'altres línies de tensió de la ciutat. "Cal posar sobre la taula de l'ICAEN la retirada de la línia que passa per Can Vallhonrat, la que passa pels carrers Segre i Penedès, i la que passa pel carrer Mallorca i Santander, que afecta directament dos centres escolars, i que són més assumibles que la de Can Fatjó".
Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha recordat que el 2016 ja van presentar una moció per impulsar la desviació de les línies d'alta tensió que passen pel nucli urbà, i ha lamentat que la situació no hagi canviat des de llavors. També s'ha sumat a la petició dels portaveus d'ECP i l'AUP de saber si s'estaria renunciant a algun dels drets adquirits al conveni del 2006.
Xavier Corbera, portaveu d'ERC, ha mencionat la bona notícia que representa aquesta oportunitat, i ha recalcat que tot i no haver-hi una concreció, si hi ha una voluntat d'iniciativa de la Generalitat. "Vull posar de manifest que és amb el Govern d'ERC de la Generalitat obrant en solitari, i no en una època d'eleccions, que es fa aquest pas endavant", ha afegit el republicà.
Creació d'un pla d'extractives
La redacció i tramitació d'aquest document és necessària per poder crear el marc legal escaient que reguli la implantació dels usos extractius i els de dipòsits controlats, i així s'ha demostrat pel conjunt del plenari, que ho ha aprovat per unanimitat.
En aquest sentit, el regidor d'ECP ha recordat que aquest pla es crea perquè l'anterior va decaure, ja que es va declarar que envaïa competències que corresponien a la Generalitat i ha demanat a l'Ajuntament que controli amb més detall les activitats extractives. "Demanem que en aquest context, l'ajuntament s'adreci al govern de la Generalitat i demani els detalls sobre els informes de les visites d'inspecció de les activitats extractives i comprovar el compliment dels seus programes de restauració", ha explicat Medrano.
Dolset ha volgut donar les gràcies per la transparència i creació d'aquest pla, però ha lamentat que les esmenes d'última hora hagin modificat substancialment la limitació d'hectàrees a les quals s'aplica.
Cal recordar, que en les darreres dècades han proliferat les explotacions extractives al terme municipal de Rubí. Les característiques litològiques i geogràfiques del sòl del municipi han facilitat la implantació d'un important nombre d'activitats extractives a cel obert en un reduït espai geogràfic, que supera el caràcter d'excepcionalitat que caracteritza actuacions d'aquest tipus en el sòl no urbanitzable. Es tracta d'usos del sòl que generen gran impacte ambiental en el territori i que, en conseqüència, han de ser regulats amb l'objectiu, entre d'altres, d'evitar l'impacte negatiu sobre l'entorn.
La situació ha estat agreujada per la utilització d'alguns dels espais resultants de les activitats extractives com a dipòsits controlats, que generen un grau de molèsties elevat per la proximitat a espais residencials, a més dels problemes derivats de la utilització dels carrers dissenyats per a trànsit lleuger i baix com a vies de trànsit pesat i intens.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.