Ple municipal del mes de novembre FOTO: Ajuntament de Rubí

Ple municipal

Rubí aprova clausurar l'abocador de Can Canyadell i revisar els projectes en zones inundables

L'Ajuntament cedeix un terreny al CATSALUT per poder dur a terme l'ampliació del CAP Sant Genís

El ple municipal de Rubí d'aquest mes de novembre ha donat llum verda a les mocions presentades per ERC i l'AUP sobre l'abocador de Can Canyadell i les mesures de protecció davant del risc d'inundacions

La proposta d'Esquerra Republicana demanava a l'Ajuntament el tancament immediat de l'abocador "il·legal" de Can Canyadell, en paraules de Joan Puntí; una demanda que arriba després d'un camí iniciat pel grup municipal l'any 2022 amb una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient. El regidor republicà ha fet un repàs a l'històric d'aquest dipòsit, que actualment té un 98% més de residus que els que tenia permesos el 2003, amb la llicència d'activitat original. Puntí també ha enumerat totes les irregularitats que s'han detectat a l'abocador, com ara una gran presència de residus impropis que, a més, s'acaben filtrant al subsol, o les mides dels talussos, que sobrepassen les permeses.

A la moció s'hi han sumat tots els grups tret del govern municipal, que s'ha abstingut. El regidor del PSC Ton Brustenga, que ha retret a ERC que presentant aquella denúncia "trenqués el consens amb què sempre s'havia treballat en el marc de la Mesa d'Abocadors", ha explicat que l'Ajuntament de Rubí va denegar la modificació substancial demanada per Puigfel S.A., gestora de l'abocador, el febrer de 2023, i que l'empresa havia presentat un recurs de reposició, que el Consistori també va denegar. Actualment, encara hi ha un procés contenciós administratiu que continua obert. "Se n'haurien assabentat si haguessin volgut parlar-ho a la Mesa d'Abocadors", ha replicat Brustenga.

Joan Puntí, però, ha respost al regidor que la modificació substancial es va denegar el 2023, després que ERC presentés la denúncia, quan l'empresa l'havia demanada el 2016. "S'ho han pres amb calma, no? Potser per això sí que haurien de donar alguna explicació", ha etzibat. Respecte a la Mesa d'Abocadors, ha estat Marina Dolset, portaveu de l'AUP, qui ha recordat que el govern municipal no va voler donar resposta sobre aquesta qüestió en una de les reunions perquè era un tema "judicialitzat", fet que ha reconegut el regidor del PSC Rafael Güeto, que també ha volgut aclarir que els podien haver demanat aquesta informació com a grups municipals.

També han donat suport al text els grups municipals de Veïns per Rubí i el Partit Popular: el portaveu dels independents, Toni García, ha dit que hi ha moltes evidències de les irregularitats, del fet que la modificació demanada per l'empresa és substancial i que l'informe jurídic encarregat per l'Ajuntament avala el suport als acords que proposa la moció; i Juan José Giner, portaveu dels populars, ha assegurat que aquest és un nou cas de "mala gestió" per part dels governs "socialistes i d'extrema esquerra" que han permès que "Rubí es converteixi en l'abocador d'Espanya". Giner ha acusat el govern de mantenir un silenci administratiu "que ha fet molt mal a la ciutadania", ja que ha patit totes les problemàtiques associades a un abocador d'aquestes característiques durant massa anys.

Sessió monogràfica sobre les actuacions davant del risc d'inundacions

L'altra moció que s'ha aprovat aquest dijous és la de l'AUP, amb un seguit de propostes de prevenció, adaptació i protecció davant del risc d'inundacions. No és la primera vegada que l'Alternativa presenta una moció en aquesta línia: de fet, la primera proposta d'aquest mandat demanava, a instàncies del col·lectiu La Riera Que Volem, aturar la licitació de les obres de l'equipament esportiu de Cova Solera, que s'està construint en zona inundable.

Més info: La Riera que Volem alerta del risc d'edificar pistes esportives a l'antiga petanca de Cova Solera

La portaveu de l'AUP, Marina Dolset, ha argumentat que tot el món científic alerta sobre fenòmens meteorològics extrems cada vegada més freqüents, i davant dels últims esdeveniments al País Valencià i tenint en compte la tragèdia viscuda a la Rierada de Rubí de 1962, el grup municipal torna a demanar "aturar-nos un moment" i deixar que s'actualitzin tots els càlculs, plans, estudis i períodes de retorn abans de continuar projectant construccions en zones inundables: "Es van fer estudis tenint en compte un clima que ja no existeix", ha alertat. El text de la moció demana publicitar els plans d'emergència, renaturalitzar les zones, fer estudis per conèixer la situació dels habitatges o equipaments que ja estan construïts en zones inundables, entre d'altres. A més, ha incorporat esmenes d'ERC perquè es revisin els aparcaments als vorals i algunes activitats il·lícites o il·legals a les lleres.

La moció ha tirat endavant tot i només comptar amb el suport d'ERC i de Vox, ja que tota la resta dels grups s'ha abstingut. Xavier Cots, d'ERC, ha demanat "escoltar més als tècnics" i que l'Ajuntament actuï sobre la presència d'activitats i aparcaments, tot i que no es facin en vies de titularitat municipal.

Per la seva banda, Veïns per Rubí ha argumentat l'abstenció del seu grup pels punts en què es demana específicament aturar els projectes constructius: l'equipament de Cova Solera té un informe favorable de l'Agència Catalana de l'Aigua i, en el cas del futur projecte de construcció de pisos a l'Escardívol, l'expropiació dels terrenys "suposaria una indemnització milionària que no ens podem permetre". García també ha recordat que, un cop fet el projecte constructiu, s'haurà d'ajustar als preceptes de l'Agència que estiguin vigents en aquell moment.

La revisió de les activitats econòmiques i residencials, així com dels mapes de risc de zones inundables que estan duent a terme el Govern de la Generalitat i l'ACA han estat un dels arguments dels grups del govern municipal (PSC i ECP) per abstenir-se en aquesta moció. Rafael Güeto ha expressat que "el meu grup municipal, tots els del ple i tota la ciutadania estan en la línia dels objectius que marca la moció", i ha aclarit que no hi ha cap dels projectes constructius que s'estan duent a terme que s'hagi fet sense seguir les indicacions per prevenir el risc d'inundació. Així mateix, ha dit que un cop estiguin actualitzats els mapes de zones inundables i s'hagin revisat les activitats econòmiques i residencials, es convocarà una sessió monogràfica per avaluar l'afectació que tindran sobre Rubí els nous mapes i les actuacions que cal seguir.

Més info: El Pla Municipal d’Inundacions de Rubí veurà la llum a finals d’any

El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, ha aprofitat la seva intervenció per destacar algunes coses que ja s'estan fent, com la instal·lació de sistemes de retenció de sòlids - ha destacat una dada: es recullen quatre tones de residus cada any, el 80% dels quals són tovalloletes humides -, i es demanarà a l'ACA que s'instal·lin els anomenats "tancs de tempesta", uns dipòsits que retenen els residus. També s'ha augmentat la capacitat del clavegueram, es mantenen i adeqüen els "camins de l'aigua", és a dir, torrents i rieres; i també es treballa per mantenir les plantes i arbres autòctons a la llera de la Riera, ja que ajuden a fixar-la, mentre que s'actuarà per treure les parts de ciment i altra mena d'ocupacions impròpies, tant a la Riera de Rubí com a la Riera de les Arenes, de Terrassa, que es procurarà que es tinguin en compte "amb una visió de conjunt". 

Els arguments per a l'abstenció no han semblat convèncer Dolset, la portaveu de l'AUP, que ha acusat el govern de "no tenir una proposta política" i de "minimitzar la memòria del 62", tot recordant la cèlebre expressió d'una supervivent de la Rierada, Victòria Muixí: "On hi ha passat el riu, no hi posis el niu". "La postura del govern és afrontar aquest debat de manera seriosa i rigorosa", ha conclòs Güeto, que ha demanat a la portaveu de l'AUP que retirés l'acusació en considerar-la "molt greu". Per la seva banda, Andrés Medrano ha assegurat que és l'AUP qui "frivolitza" amb la tragèdia del 1962 en algunes de les seves comunicacions.

 

Primer pas per ampliar el CAP Sant Genís

Un dels altres punts destacats de la part resolutiva ple ha estat el primer tràmit que permetrà ampliar el CAP Sant Genís: per unanimitat, s'ha aprovat la desafectació del domini públic d'una finca prop de l'equipament sanitari per cedir-la al Servei Català de la Salut (CATSALUT).

També s'ha aprovat l'adhesió de Rubí al Manifest de Drets Digitals de Catalunya, un projecte per garantir la seguretat de la infància i l'adolescència en l'entorn digital; la modificació del Pla Anual Normatiu per incorporar-hi el nou Reglament del Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí o els festius d'obertura comercial addicionals per a l'any 2025 (5 de gener, 1 i 30 de novembre i 6, 7, 14, 21 i 28 de desembre).

La sessió d'aquest mes ha aprovat dues declaracions institucionals: del Dia Mundial de la Infància (20-N) i del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones (25-N).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris