ELECCIONS 2023
Toni García (Veïns per Rubí): “El primer problema de la ciutadania és la inseguretat i l’incivisme”
El portaveu de la formació local explica els principals eixos del seu programa electoral de cara a les eleccions municipals del 28 de maig
El TOT Rubí continua amb les entrevistes als alcaldables per a les eleccions municipals del 28 de maig. És el torn de Toni García, portaveu de Veïns per Rubí.
García és rubinenc d’adopció des de fa setze anys, té 44 anys i és enginyer tècnic d’obres públiques, tot i que actualment la seva dedicació a la formació local és plena. “Per coses de la vida vam formar un partit polític i contra tot pronòstic vam treure representació en el 2015. Va ser la sorpresa de la nit. No estava previst ser regidor de cap partit i no havia fet política mai”, explica.
Veïns per Rubí ha mantingut la representació en el ple municipal des de fa vuit anys amb Toni García com a regidor.
Quins són els eixos del programa electoral de Veïns per Rubí?
No podem obviar que el primer problema de la ciutadania de Rubí, segons les diferents enquestes, és la inseguretat i l’incivisme. Això no és casual. De fet, fa quatre anys la inseguretat no era el principal problema, estava en quart o cinquè lloc, molt avall; en primer lloc estava el manteniment, la neteja, la mobilitat, l’hospital... altres temes. Què ha passat en aquests quatre anys? Que hi ha hagut un increment de casos.
Sempre ens diuen que estem a la mitjana o per sota, però nosaltres anem publicant les dades del Ministeri d’Interior cada tres mesos i mirem el valor absolut dels fets delictius i entenem que no són valors assumibles. Ens sembla que no ho podem admetre i ho traslladem a la creació d’un pla de seguretat social, ja que no tenim constància de tenir cap pla de seguretat local a la ciutat.
“Molta gent no vol continuar a Rubí com a policia local”
D’entrada, hi hauria d’haver pressupostats i consignats 100 agents de policia i tenim 80. Estem molt per sota de la situació ideal, que hauria de ser 120. Això s’ha de solucionar. Aquí a Rubí tenim un problema molt greu, i és que molts dels agents que entren aquí com a policia local, els hi paguem la formació i després, a la que poden, marxen de Rubí i això és un símptoma que les coses no s’estan fent bé.
Per què creus que passa?
Suposo que l’ambient i l’entorn no els hi acaba d’agradar i probablement en altres llocs les seves condicions per desenvolupar la seva tasca professional són més favorables. Per aquest motiu creiem que cal fer atractiu ser policia local de Rubí i, d’alguna manera, modernitzar el cos. Més enllà d’això, hem de reivindicar tenir més Mossos d’Esquadra, depèn de nosaltres reclamar-ho.
També tenim el problema del manteniment i la neteja, que de ser el primer problema fa uns anys ha passat a ser el segon, però continua sent del que més preocupa.
"Excepte el centre, la resta deixa molt a desitjar"
Estem en una situació que, excepte les zones que es cuiden una mica més, com el centre, que són quatre carrers, la resta deixa molt a desitjar. En aquest sentit, hem de controlar les empreses que tenen el contracte de neteja, recollida de residus i manteniment, per fer un treball més exhaustiu i ben planificat. Si van passant els anys i deixes que les coses estiguin així, al final ens trobem en una situació on tenim una ciutat que està molt deteriorada. Una ciutat que no estigui ben neta dona una mala imatge per a tothom que vingui.
"Per a moltes empreses no és atractiu invertir a Rubí"
Un altre tema important és la indústria, tenim molts polígons industrials que estan molt desfasats, donen una imatge molt pobre pel manteniment i això fa que per a moltes empreses no sigui atractiu invertir a Rubí. Som la segona concentració industrial després de Zona Franca, però malgrat això veiem que empreses amb un nivell d’R+D més elevat, o empreses amb més valor afegit que no el purament industrial decideixen marxar a altres municipis del nostre entorn, com Sant Cugat o Cerdanyola.
Les urbanitzacions continuen sent un dels pals de paller de la vostra formació?
Les urbanitzacions són fonamentals, ja que quan parlem de problemes de manteniment, neteja i mobilitat, que ja els tenim a la ciutat, a les urbanitzacions es multipliquen. És un els grans problemes històrics de Rubí que no està resolt, es van fent nyaps aquí i allà, no hi ha una planificació pressupostària, ni de manteniment ni d’inversions, clara. Les grans oblidades de Rubí són les urbanitzacions i això s’ha de canviar. Evidentment, som conscients que això no es canvia d’un any a un altre ni d’un mandat a un altre, però sí que s’han de posar els fonaments per començar a fer les coses bé a curt, mitjà i llarg termini.
“És probable que siguem dels municipis amb un percentatge més elevat de voreres no accessibles”
Pel que fa a la mobilitat, quina és la vostra proposta?
El tema mobilitat va lligat al pla urbanístic. Rubí, de ser un petit poble, va créixer de manera molt desordenada i s'han anat requalificant zones industrials en residencials. També la indústria s’ha anat col·locant en el que eren antigues vinyes, i això implica que sigui molt difícil posar-hi ordre.
El problema és que durant el període democràtic no s’han fet els deures. Parlem de problemes d’ordenació dels territoris, dels carrers, com circulen els vehicles i les persones..., hi ha un problema molt greu d’accessibilitat. És probable que siguem dels municipis amb un percentatge més elevat de voreres no accessibles, i això es un drama l’any 2023, i portem 40 anys de democràcia.
“El vehicle privat es continua utilitzant, no el podem eliminar d’un dia per l’altre”
Volem una ciutat per a les persones, que es pugui caminar amb seguretat, però no podem oblidar que el vehicle privat es continua utilitzant, no el podem eliminar d’un dia per l’altre. Tant de bo hi hagués una solució miraculosa, però això requereix una xarxa que permeti que la mobilitat sigui més accessible.
Hi ha un altre tema que a Rubí no s’ha treballat bé. Des dels anys 90, a molts barris de Barcelona amb problemes d’aparcament i a moltes ciutats del nostre entorn s’han fet aparcaments soterranis, i això ha fet que una gran part d’aquests vehicles estiguin sota terra i no estiguin ocupant espai públic. Aquí s’han perdut moltes oportunitats i ara és molt més difícil.
"No pot ser que tinguem un POUM de l’any 87"
Des de la vostra formació sempre heu criticat la manca d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).
No pot ser que tinguem un POUM de l’any 87. Al principi del mandat es va desistir l’aprovació del POUM i encara no s’ha començat la seva redacció, deu ser un dels casos inèdits a Catalunya d’un pla urbanístic tan antic i 18 anys de projecte fallit. A l’etapa final d’Iniciativa per Catalunya també es va intentar i no es va aconseguir arrencar el projecte. És un repte pendent que, malgrat que la gent no sigui conscient, és molt important per a la ciutat.
Toni García, a la seu de Veïns per Rubí. FOTO: NHS
I per què creus que no s’ha avançat?
No s’ha treballat de manera conjunta amb totes les forces polítiques i fent partícips a tots els grups que han tingut representació en cada moment i d’alguna manera treballant per aconseguir, com a mínim, un ampli consens. Sabem que sempre hi haurà un grup que, malgrat que es faci un treball conjunt amb la ciutadania, entitats, empreses, teixit productiu, social, econòmic, etc., pugui estar en desacord però, com a mínim, de 25 que representem, tenir una majoria amplia de 20. Una mica el que ha passat és falta de treball conjunt durant aquests anys. És més una autocrítica de la classe política en general. Nosaltres portem 8 anys, això ve des del 87, han tingut temps de fer moltes coses i estem igual.
"El PSC és una línia vermella"
Arribat el moment de les eleccions, amb qui estaríeu disposats a pactar?
Sempre hem sigut molt clars en aquest tema. Amb aquest PSC és impossible, nosaltres ens situarem en l’oposició, o si és possible en una opció alternativa de govern al que hi ha ara mateix. El PSC és una línia vermella.
Si haguéssim volgut estar en un govern a qualsevol preu ja hauríem estat. A partir d’aquí, si es pot construir una alternativa de govern seriosa, amb un programa i treballant per la ciutat, podem estar i donar suport.
Amb la resta de partits esteu oberts?
Amb uns més que altres, però a l’oposició actual hi ha bona relació. Això vol dir que hi ha partits que no tenen res a veure els uns amb els altres i ens podem entendre. També amb altres partits com Junts, que no tenen representació, però que entenem que són un partit seriós, tenim bona relació i podem parlar tranquil·lament.
“El que volen és carregar-se Veïns per Rubí”
Pel que fa a la denúncia per maltractament, primer vas fer un comunicat explicant que els fets eren falsos i després el portaveu de la teva exparella va fer un altre demanant respecte i privacitat. Com valores el que ha passat? Creus que hi ha detalls que no hauries d’haver donat?
Faig un comunicat de premsa perquè el PSC està utilitzant perfils falsos a xarxes per posar coses com: “votaries a algú que té una denúncia per maltractament i una ordre d’allunyament?”. Jo no tinc cap ordre d’allunyament. Això ho escampen per xarxes i per la ciutat, van jugant al desgast psicològic. Davant d’això, com no tinc res a amagar he de sortir i explicar-ho. El primer esborrany del comunicat té moltíssims més detalls, però el nostre servei de comunicació fa una síntesi de tot això i valorem el que hem de dir o no, perquè només dir que sóc innocent, sense aportar res més, no té massa sentit.
Sí que hi ha una sèrie de fets que assumeixo la responsabilitat del que he explicat, que és res comparat amb el que aportarem a la instrucció.
El PSC fa un comunicat dient pràcticament res i que això s’ha de tractar als llocs adequats. Això és el que volem nosaltres, que es tracti en els llocs adequats i no difamant i a través de xarxes socials per anar en contra meva. El que volen és carregar-se Veïns per Rubí perquè saben que si hi ha una opció de canvi nosaltres hi podem formar part.
Aquest joc brut del PSC és lleig però no delictiu. A mi m’hauria agradat que això quedés en l’esfera privada, però nosaltres no ho traiem, jo surto a defensar-me.
Que l’alcaldessa tingui relació amb la meva ex no és delicte, el joc brut tampoc ho és, però posar una denúncia falsa sí. Que després algú vulgui fer-hi ús és poc ètic però no és il·legal.
“Rubí és una ciutat grisa, no és una ciutat amable per viure”
Per acabar, quina és la teva visió del Rubí del futur?
M’agradaria que Rubí fos una ciutat segura, que la gent no tingui aquesta sensació que es cometen molts delictes. Una ciutat amb un manteniment correcte, neta, on s’incrementi molt el verd urbà, que és fonamental, perquè avui dia podem dir que Rubí és una ciutat grisa, de formigó, d’asfalt, no és una ciutat amable per viure.
Volem tenir una ciutat de la qual sentir-nos orgullosos i no haver de ser coneguts per fets desgraciats, tristos o delictes. Una ciutat perquè els nostres fills puguin créixer feliços en un espai urbà digne, amb equipaments i oci per a la gent jove, una altra de les grans mancances. Des de la situació que partim ara trigarem molts anys a aconseguir aquesta ciutat, però així és com me la imagino d’aquí uns anys.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.