El Refira’t tornarà enguany a la plaça del Doctor Guardiet en el marc de la 16a Setmana Europea de Prevenció de Residus. FOTO: Ajuntament de Rubí

SOCIETAT

La 16a Setmana Europea de Prevenció de Residus se centrarà en evitar el malbaratament alimentari

La proposta se celebrarà del 16 al 24 de novembre i, com a novetat, presenta un vídeo sobre el funcionament del projecte "Recooperem"

Rubí celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es realitza simultàniament arreu d'Europa i que té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d’evitar la generació de residus. L’edició d’aquest any posa l’accent en la prevenció del malbaratament alimentari.

A Catalunya es llencen cada any més de 262.000 tones d’aliments sòlids que serien aprofitables. Amb aquesta quantitat, es podria alimentar mig milió de persones durant tot un any. Això equival a 34,9 kg per persona a l’any, i el 58% del que es llença es genera a les llars. Cal lluitar contra el malbaratament alimentari com una forma de fomentar la sostenibilitat ambiental en totes les etapes de la cadena alimentària.

El Refira’t, una fira de 2a mà

El proper dissabte 16 de novembre se celebrarà el Refira’t al c. Maximí Fornés i a la pl. Doctor Guardiet. Es tracta d’una fira de 2a mà que, amb la col·laboració de les AFA, escoles i entitats de la ciutat, suposa un aparador d’alternatives per allargar la vida dels productes i trobar autèntiques gangues.

Per celebrar l’eix principal de la setmana, la prevenció del malbaratament alimentari, s’ha organitzat un ecotaller en clau de Re que consistirà en un showcooking a càrrec d’Umami Croqueteria. Es tracta d’un taller de cuina en directe on les persones participants aprendran a reaprofitar diversos aliments.

També s’han programat activitats infantils. D’una banda, L’Inflable per reciclar saltant, que estarà operatiu durant el matí i on els més menuts podran jugar mentre aprenen a seleccionar els residus. I, de l’altra, tallers infantils com Fer titelles amb tèxtil i Clauers fets amb macramé, que es podran realitzar mentre es visiten les paradetes d’Humana i Solidança, dues de les entitats que gestionen els residus tèxtils a la ciutat.

I si encara hi ha algú que no tingui un claki, a la parada d’APDIR se’n podrà recollir un i informar-se sobre el projecte Rubiclak de recollida d’oli de cuina usat.

El Dimecres Manetes al carrer també torna en aquesta edició del Refira’t per donar l’oportunitat a la ciutadania de reparar petits aparells elèctrics i electrònics amb el format “Si ho repares, t’ho quedes!”. Així, es podrà portar un aparell per arreglar o bé arreglar-ne un dels que hi hagi a la parada i, si s’aconsegueix reparar, es podrà endur-se’l a casa.

Tallers infantils al Refira't 2022. FOTO: Estela Luengo

Altres activitats

Durant la setmana es difondrà el vídeo sobre com funciona el Recooperem, un projecte promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental en col·laboració amb els Serveis Socials de l’Ajuntament, l’entitat Frater Nadal, diversos centres educatius de la ciutat i les empreses de menjador que recupera excedents alimentaris reduint el seu impacte ambiental i amb un rerefons social.

Així mateix, una setantena d’establiments d’alimentació de la ciutat disposaran de Guies de prevenció de residus alimentaris, on s’hi troben consells per reduir els residus a la cuina i contribuir a fer que les llars siguin més respectuoses amb el medi ambient.

Les escoles i instituts de la ciutat repartiran clakis a les famílies nouvingudes, reforçant el circuit de recollida d’aquest residu perillós. L’alumnat d’educació infantil treballarà a través de l’activitat Esmorzars sostenibles l’impacte dels envasos en el nostre entorn i els més petits de l’escola rebran un porta entrepans per evitar residus.

Ja s’ha posat en marxa Encara poden donar molt de joc!, la campanya de recollida de joguines a les deixalleries mòbils i de Cova Solera, on la ciutadania hi pot portar les joguines que vulgui donar. A més, la campanya compta enguany amb 5 punts de recollida a escoles col·laboradores per a les comunitats educatives. 

Durant la setmana s’organitzaran altres ecotallers en clau de Re, centrats en la prevenció del malbaratament. N’hi haurà un sobre l’elaboració de melmelades i chutneys dirigit a persones adultes (dimarts 19) i un sobre cuina en família on hi podran participar famílies amb infants de 6 a 12 anys (dijous 21). Es tornarà a fer el taller de compostatge per augmentar la xarxa de compostaires de la ciutat i, en aquesta edició, s’amplia el nombre de cursos: un el dijous 21 a l’escola Rivo Rubeo i un altre el divendres 22 a l’escola del Bosc. Pels ecotallers cal inscripció prèvia.

El servei de reutilització La Trocalleria es mou es traslladarà a diferents barris durant la setmana (Can Fatjó, Ca n’Oriol, el Centre, Les Torres i el Vint-i-cinc de Setembre) en horaris de matí i tarda per fer arribar més enllà la cultura de l’intercanvi.

I per últim, el Dimecres Manetes es traslladarà al Punt d’informació de la pl. Pearson en una edició especial al carrer, en format “Si ho repares t’ho quedes” per tal de donar a conèixer aquest servei setmanal d’autoreparació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris