Plaques solars instal·lades a l'escola Ramon Llull. FOTO: Estela Luengo

PLAQUES FOTOVOLTAIQUES

20 equipaments municipals tindran plaques solars instal·lades a finals de 2025

La instal·lació d’aquestes plaques es farà de manera progressiva en els 20 equipaments, que estan dividits en tres lots

20 equipaments municipals, entre ells centres escolars i esportius, tindran plaques solars instal·lades a finals de 2025.  Amb l’objectiu de reduir les emissions de CO₂ en un 55% l'any 2030. Així ho ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Energètica i Benestar Animal, Andrés Medrano, en una visita a l’escola Ramon Llull, on ja està acabada la instal·lació.

Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Energètica i Benestar Animal, Andrés Medrano, i la directroa del centre, Yolanda Giménez, en la visita a l’escola Ramon Llull. FOTO: Estela Luengo

La instal·lació d’aquestes plaques es farà de manera progressiva en els 20 equipaments, que estan dividits en tres lots. El primer són centres educatius, el segon és una barreja entre centres educatius, esportius i equipaments, i el tercer són únicament equipaments. Així, s’espera que a finals de l’any vinent ja estiguin instal·lades i que les plaques del primer lot entrin en funcionament abans de l’estiu.

Concretament, a la primera fase entren l’escola Teresa Altet i l’escola Torre de la Llebre, l’escola 25 de Setembre, Mossèn Cinto, Joan Maragall, Montessori, Ramon Llull i Schola. A la segona fase entren la biblioteca Mestre Martí Tauler, la comissaria de la Policia Local, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, el pavelló de la Llana i el de Can Rosés així com la pista d’Atletisme de Can Rosés. L’edifici del Rubí Forma, el Camp de Futbol Municipal i el Centre Cívic de Can Fatjó, el Mercat Municipal, l’edifici del Bullidor i l’escola bressol La Bruna formen part de la tercera fase d’actuació

Inversió d’1,6 milions d’euros

La inversió total del projecte és d'1,6 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament només ha posat 300.000 euros que es veuran recuperats en un any. “Amb l’estalvi que generem, que serà 280.000 euros segons el preu de l’energia, la resta de vida útil de la instal·lació, entre 20 i 30 anys, és energia gratuïta que tindrem a la ciutat”, ha explicat el regidor. 

Quan finalitzi el projecte, estaran instal·lats un total de 2.300 panells que multiplicaran per 10 l’energia que rep Rubí ara mateix. "És important l’exemple que dona l’administració perquè la ciutadania i les empreses actuïn en el mateix sentit", ha dit Medrano, que ha afegit: “En els darrers 3 anys s’han demanat més de 1000 llicències d’obra per posar panells solars, i això ens dona una idea molt clara de com està de compromesa la ciutat”.

Visita a l’escola Ramon Llull. FOTO: Estela Luengo

Valor educatiu i agermanament entre escoles

La directora del centre Yolanda Giménez, ha destacat el valor pedagògic que té el projecte, ja que s’explicarà a l’alumnat com funciona i se’ls farà partícips a través de tallers i activitats de les idees de sostenibilitat que vol promoure l’Ajuntament i que van en la línia de l’agenda 2030.

Però la pedagogia entorn del tema no anirà només enfocada a l’alumnat, si no els equipaments on estaran les plaques tindran pantalles que explicaran com ha repercutit positivament aquesta acció en estalvi de diners i de CO₂.

A més, un dels punts a destacar és que es facin agermanaments entre els diferents centres de la ciutat per compartir l’energia, de manera que aquelles escoles que pel motiu que sigui no puguin tenir una instal·lació fotovoltaica, també es puguin veure beneficiats per l'energia generada en un centre pròxim.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris