Foto d'arxiu d'uns porcs senglars a Castellnou. FOTO: Joaquim Gràcia

ANIMALS

L’Ajuntament de Rubí recomana no alimentar els senglars

Llençar les bosses d'escombraries dins del contenidor és una altra mesura per evitar la seva presència

Al voltant de les urbanitzacions de Can Solà, Can Barceló, Castellnou i Sant Muç i els barris de Can Fatjó, El Pinar i Can Vallhonrat hi ha una important presència de porcs senglars. Per minimitzar el risc per a les persones, tant l’Ajuntament com els Agents Rurals recomanen no donar menjar als senglars, ja que amb aquest fet es modifica la seva conducta i acaben perdent la por a les persones, amb el risc que suposa al ser animals salvatges que tenen reaccions imprevisibles.

Les escombraries, dins del contenidor

De la mateixa manera, el consistori recorda a la ciutadania que cal llençar les escombraries dins dels contenidors pertinents, per tal que les restes de menjar quedin fora de l’abast dels animals.

En aquest sentit, l'Ajuntament va instal·lar fa un parell d'anys tanques protectores al voltant d’una quarantena de contenidors de brossa orgànica situats a les urbanitzacions amb l’objectiu d'evitar així que els porcs senglars els desplacin i els tombin. Aquesta mesura es va aplicar de forma pilot l’any 2018 en un contenidor de Castellnou i asseguren que, des d’aleshores, s’ha anat ampliant a d’altres ubicacions.

La primera tanca protectora es va instal·lar, de forma pilot, a la confluència entre els carrers Banyoles i Bellpuig, a Castellnou. FOTO: Ajuntament

Caça i captura amb gàbia a través d'una empresa externa 

Des de l'Ajuntament expliquen que des de fa uns 50 anys, el senglar ha mostrat una gran expansió demogràfica i el seu impacte es tradueix en danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, incursions a les zones urbanes i transmissió de diferents malalties.

És per això que des del Servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi i que es contracta una empresa externa que efectua el servei de captura amb gàbia tot i que, segons el consistori, aquesta mesura resulta insuficient ja que aquesta espècie té un alt nivell de reproducció.

Una vacuna contraceptiva per evitar mesures letals

En aquest sentit, cal recordar que en el darrer congrés de Dret i Animals del Vallès Occidental, un dels projectes que es va presentar va ser la vacuna contraceptiva per evitar altres mesures letals “que tampoc solucionen el problema de forma sostenible". 

Més info: La vacuna contraceptiva per a senglars, en el congrés de dret i animals del Vallès Occidental

Què cal fer si trobem un senglar?

En cas de trobar un senglar, és important no apropar-s’hi, ja que poden reaccionar amb agressivitat. També convé no tocar-los, ja que hi ha risc de mossegada o envestida. Per allunyar-los, es pot fer soroll i gesticular, ja que això els espanta.

Per evitar-ne la seva presència, no se’ls ha de donar menjar, cal assegurar-se de llençar les bosses d’escombraries a dins dels contenidors i que el menjar dels animals domèstics no estigui al seu abast i, si es disposa d’un hort o jardí, posar-hi una tanca per evitar que hi puguin entrar.

A la xarxa viària, cal conduir amb precaució, ja que els senglars poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris