L'amiant mata i per fer-ho, no necessita ni llargs períodes d'exposició ni massa quantitat FOTO: Cedida

Societat

L’amiant també enverina Rubí

L'antiga zona dels horts del Castell ara és un territori erm de 8 hectàrees on han quedat abandonats i ben visibles tota mena de residus, incloent-hi nombroses restes d'amiant

El passat dimarts, a la mateixa hora que el Govern de la Generalitat convocava els mitjans de comunicació per anunciar l'aprovació d'un pla nacional per erradicar l'amiant a Catalunya abans de 2032, veïns i veïnes de Rubí oferien una roda de premsa per denunciar que l'antiga zona dels horts del Castell ara és un territori erm de 8 hectàrees on han quedat abandonats i ben visibles tota mena de residus, incloent-hi nombroses restes d'amiant.

 Al mateix lloc on fins fa poc menys d'un any hi havia uns horts on la gent destinava el seu temps d'oci a conrear vegetals i cuidar animals, ara només queda un paisatge buit i degradat, replet de restes de les casetes, tanques i altres elements constructius que feien servir els hortolans. En alguns casos, semienterrades; en d'altres, simplement arraconades aquí i allà, als camins i als marges. Segurament, i encara en major proporció, cobertes de terra als talussos que han aparegut a conseqüència dels moviments de terra efectuats per les excavadores que van arrasar la zona i que, a banda de poder amagar encara més residus, estan amenaçant seriosament la supervivència de l'arbrat.



A instàncies del Grup Municipal Alternativa d'Unitat Popular, la nostra cooperativa està participant en la denúncia de com s'ha desenvolupat tot el procediment que ha acabat amb els horts de la zona del Castell i, especialment, de la manca de mesures de seguretat i protecció adoptades per evitar que el desallotjament tingués les conseqüències que finalment ha tingut: que la zona quedés contaminada per amiant i que la presència d'aquest material cancerigen esdevingui un risc potencial per a la salut pública, a banda del dany causat al medi ambient.

Els procediments judicials són llargs. Molt més del que haurien de ser-ho i, evidentment, molt més del que voldríem. Però el silenci i la inacció no són una alternativa vàlida quan ens hi juguem tant. De moment, ja s'ha aconseguit que un jutjat comenci a investigar el desenvolupament del procés de desallotjament i enrunament dels horts per determinar la responsabilitat sobre la presència d'aquests residus. Una obertura de diligències que compta amb el suport de la Fiscalia de Medi Ambient i que es recolza, entre altres elements, en un informe dels Mossos d'Esquadra que constata la presència d'amiant a la zona afectada. Naturalment, la investigació haurà de servir per avaluar l'actuació de les empreses implicades en el projecte, però també la responsabilitat de l'Ajuntament de Rubí, a qui el Jutjat assenyala com a responsable civil subsidiari com a licitadora de l'obra.

Transcorreguts més de vint anys des que l'amiant fos prohibit a tota la UE per la seva extrema perillositat, resulta intolerable que les administracions públiques no siguin les primeres a valorar de forma adequada la necessitat de prevenir l'exposició a un material que anualment és responsable directe de la mort de milers de persones. L'amiant mata i per fer-ho, no necessita ni llargs períodes d'exposició ni massa quantitat.

Una sola fibra pot arribar a ser mortal, per això restes com les escampades a la zona dels horts són especialment perilloses, ja que es tracta de fragments i trossos de material molt degradat, que poden alliberar aquestes fibres amb molta més facilitat.

És necessari restaurar i reparar tot el dany causat amb el desallotjament dels horts. El dany mediambiental, per descomptat, però també el dany social que per a moltes persones ha suposat la pèrdua d'un espai que els era estimat i important. Reparar el dany i actuar immediatament per evitar que tots aquests plàstics, metalls i, sobretot, restes d'amiant acabin causant un d'encara més greu com és posar en risc la vida i la salut del veïnatge de Rubí.

  Contacta amb el Col·lectiu Ronda

Veure Comentaris