A Rubí es produeixen unes 35.000 tones a l'any sumant totes les fraccions i només es recicla el 39% dels residus que es generen. La Unió Europea proposa arribar al 55% l'any 2025 i al 60% el 2030. Mira aquest vídeo i descobreix com reciclar correctament per contribuir a aquests objectius.
La majoria de la gent té clar que ha de reciclar, però sovint no sap com fer-ho correctament. I és que reciclar és una tasca senzilla si saps com.
Consells per reciclar correctament
Llegeix aquests consells i comença a reciclar!
- Separa els residus en recipients independents. L'ideal és tenir cinc cubells un per a cadascuna de les fraccions: resta, orgànica, paper i cartó, envasos de vidre i envasos lleugers. Però, no sempre és possible. Si no tens espai, cap problema. Per exemple, pots fer servir ganxos de paret per penjar bosses de ràfia on pots posar els cartons o bé també pots fer-te amb cubells verticals que ocupen menys espai.
- Les bombetes i fluorescents NO van al contenidor verd. En aquest contenidor només van els pots de vidre i les ampolles de vidre.
- Els brics sempre van al contenidor groc. Encara que continguin cartó, mai van al blau.
- Plega les capses de cartó, d'aquesta manera, evitaràs que el contenidor s'empleni tan de pressa. Si fas això, els contenidors s'han de buidar menys sovint i s'estalvien emissions de CO₂. A més, t'ocuparan menys espai a casa!
- Fes una petita caixa o reserva un racó per acumular els residus especials, de manera que només cal que vagis a la deixalleria 1 cop al mes o cada 15 dies. A més, per cada cop que vagis a la Deixalleria de Cova Solera o la Deixalleria mòbil obtindràs reduccions en la teva taxa d'escombraries.
- Les joguines mai van al groc, cal portar-les a les deixalleries. A més, si no estan malmeses es poden deixar a l'àrea de reutilització de la Deixalleria de Cova Solera i seran donades a entitats socials que les aprofitaran.
- Les restes de vaixella, miralls trencats i gots van a la deixalleria. Aquests residus no van al contenidor verd, encara que siguin de vidre.
- Porta els medicaments caducats a la farmàcia, allà els recolliran i gestionaran per ser destruïts i prevenir que acabin contaminant el medi natural.
- Involucra els més petits de la casa en la tasca del reciclatge. Si fem d'aquest hàbit una tasca divertida en família, tothom ajuda i pren consciència sobre la importància del reciclatge per a la conservació del medi ambient.
- Per últim, No llencis l'oli usat per l'aigüera. Recicla'l fent servir un Claki, d'aquesta manera, en lloc d'un residu podrem obtenir biodièsel, un combustible menys contaminant que els combustibles fòssils. Pots demanar un Claki a la deixalleria de Cova-Solera o a la deixalleria mòbil, entre altres punts de distribució.
Mira't aquest vídeo per descobrir la importància que té reciclar els residus a casa. Amb aquest senzill hàbit, pots promoure l'economia circular i així tornar a obtenir els recursos i matèries primeres.
Quins són els principals beneficis de reciclar?
Reciclar aporta molts avantatges al medi ambient i també a la butxaca. Descobreix, a continuació, tots els beneficis que suposa fer el pas:
- Menys emissions de gasos d'efecte hivernacle. El reciclatge elimina els gasos nocius que s'envien a l'atmosfera i d'aquesta manera, ajudes a mitigar la crisi climàtica.
- Estalvi de recursos naturals. Quan recicles, els residus són transformats en noves matèries primeres que es poden aprofitar per fer nous productes.
- Es creen llocs de treball. És l'anomenada ocupació verda i aquesta és cada cop més important. El sector del reciclatge ha deixat de ser un sector amb gran potencial de creixement per consolidar-se com un més del teixit industrial català.
- Estalvi econòmic. La gestió de la fracció resta és molt costosa i cada vegada és més cara. Com que cada vegada hi ha menys espai als abocadors, la taxa que costa enterrar-los cada cop és més cara.
- Menys residus al mar: Cada dia, al Mar Mediterrani s’hi aboquen unes 730 tones de plàstics, convertint la conca mediterrània en una de les regions més afectades per aquest problema d’abast mundial. Els plàstics representen entorn del 95% de les deixalles marines flotants i més del 50% de les deixalles que es troben als fons marins.
L'economia circular és un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, renovar o reciclar materials existents cada vegada que sigui possible per reduir els residus i estendre el cicle de vida dels productes. Comences a reciclar?
Veure Comentaris