MUSEU VALLHONRAT
Aquest 2024 la Fundació Museu Vallhonrat de Rubí commemora 70 anys de treball
La Fundació Museu Vallhonrat de Rubí compta amb una dilatada trajectòria en el sector cultural i artístic
La Fundació Museu Vallhonrat de Rubí compta amb una dilatada trajectòria en el sector cultural i artístic, reconeguda amb el guardó de la Creu de Sant Jordi 2019. Un museu obert a la ciutadania i dedicat a l'etnografia que celebra els setanta anys de vida a la ciutat vallesana.
A mitjà de 1954, Miquel Vallhonrat Brau (1902-1977), administrador de finques i fundador del museu, va començar a gestar aquest espai. L'afició va passar al seu fill Pere Vallhonrat Guiu (1941-2022) i actualment, és gestionat per la tercera generació familiar. En uns inicis, en Miquel s'encarregava d'ordenar les primeres peces en una petita sala ubicada en les habitacions de la casa que antigament la família tenia llogada.
Netejava i classificava cada objecte amb cura i paciència, peces i objectes familiars que mostrava amb orgull als clients de Finques Vallhonrat, quan acabaven les visites a les promocions d'habitatges que volien comprar. Avui dia, alguna d'aquestes peces ja no són d'utilitat, però antigament van tenir una importància cabdal a la societat: estris de cuina, del camp, d'oficis tradicionals; d'altres que es trobaven a les cases i a les masies escampades pel territori i que van jugar un paper destacat en la vida diària de moltes famílies i d'altres simplement decoratives.
La Fundació Museu Vallhonrat de Rubí, també conserva col·leccions de peces, reunides pel seu fundador, fruit dels viatges pel continent sud-americà, d'altres comprades en antiquaris i rebudes com a donacions per part de gent que volia preservar en un lloc adient, determinats objectes familiars. D'aquesta manera tan senzilla i amb aquesta passió per part d'en Miquel Vallhonrat, va néixer la col·lecció que avui dia es pot contemplar en el museu. Un conjunt format per més de 9.000 peces, exposades en sis sales: armes, celler, invents, mobiliari, Pons Cirac i arqueològica, perquè la ciutadania pugui observar-les i fotografiar-les de ben a prop.
Panoràmica de la sala de Mobiliari del Museu Vallhonrat. FOTO: Cedida
Amb els anys i l'afició encomanada de pare a fill, el recinte museístic, va ampliar el contingut de cada sala per donar cabuda a noves adquisicions, propiciant algunes obres de reforma per esdevenir la creació d'un museu de referència a la ciutat de Rubí, i fent un gir important a l'espai, amb la creació d'una sala única a escala mundial dedicada a l'artista Pons Cirac, conegut amb el sobrenom de l'Àngel del Cristall, que exposa la col·lecció més completa, gràcies al centenar de peces que guarda i que permet als aficionats d'aquest art, fer un recorregut complet i detallat per la trajectòria artística d'aquest reconegut artista aragonès. També disposa d'un auditori que acull actes organitzades per particulars, entitats i grups.
Per commemorar aquesta efemèride tan especial, la Fundació del Museu Vallhonrat de Rubí organitza un seguit d'activitats que tindran lloc durant tot l'any 2024 amb l'objectiu de continuar treballant de forma transversal i coordinada, amb particulars, centres educatius, gent gran i entitats amb la finalitat de donar visibilitat a cadascuna de les activitats que es programen.
Amb la premissa de donar el protagonisme que es mereix el jovent, també s'ha comptat amb la col·laboració de l'alumnat de Batxillerat artístic de l'INS La Serreta, que ha creat un mural visual a l'entrada del museu. Un punt d'art, marcat per la força dels colors i el simbolisme que reflecteix l'evolució de la comunicació a través de set etapes històriques fonamentals que van des de la Prehistòria, fins a l'actualitat.
El mural s'ha inclòs dins de la Ruta Street Art, que recórrer les principals mostres d'art urbà que s'escampen pel municipi i que s'inspira en els valors de la marca "Color", amb la diversitat, el talent, la innovació o la creativitat, com a punts forts d'aquest projecte rubinenc.
Mural Museu Vallhonrat. FOTO: Cedida
La programació commemorativa començà l'any passat, amb el projecte Cartes als avis, treballat conjuntament amb l'alumnat de l'escola Regina Carmeli i les set residències i centres de dia que hi ha a la ciutat de Rubí, on la gent gran, va rebre cartes, missatges i dibuixos que van alegrar les festes nadalenques, fent que visquessin un dia més especial i entranyable.
Cal destacar també, que la col·lecció de contes infantils Històries del Museu Vallhonrat, es veurà ampliada amb dues noves publicacions:
Miquel Vallhonrat col·leccionista, dedicat a la vida del fundador de museu, i el setè títol de la col·lecció La noia que viu al museu, on a través d'una protagonista molt especial, els petits lectors podran conèixer els estris en femení exposats al museu.
Com ja és habitual, els contes es repartiran gratuïtament a tots els centres educatius, hospitals infantils, centres de dia, residències i tothom que en vulgui un exemplar, pot demanar-lo a la recepció de Finques Vallhonrat, fins a esgotar existències.
La col·lecció també inclou activitats didàctiques i seran les protagonistes de dos Conta-Contes organitzats a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, que tindran lloc durant els mesos d'abril i octubre, de la mà de Laura Rueda, mestra d'educació primària.
Imatge d’una il·lustració creada per l’artista Elena Boixader, dels contes que els nens i nenes podran demanar gratuïtament i fins esgotar existències, per completar les col·leccions d’històries locals, amb personatges, fets i espais coneguts que esperen ser descoberts pels joves lectors.
Durant el primer semestre de l'any, comptarem amb dues noves col·laboracions: l'alumnat de 1r de Batxillerat Artístic de l'INS Escola Teresa Altet, que oferirà una activitat molt original coincidint amb el Dia Internacional dels Museus i, d'altra banda, el programa de Ràdio Rubí Primer, segon i postres, farà un directe des del jardí.
L'alumnat dels casals d'estiu d'algunes escoles d'idiomes tornaran a fer una visita-classe en anglès que servirà per practicar l'idioma fora de l'aula.
El Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí i altres entitats locals, continuaran amb l'organització de xerrades, exposicions i altres activitats obertes al públic a l'auditori Vallhonrat (Plaça Montserrat Roig, s/n). El museu continua apostant per oferir visites guiades gratuïtes, als grups de persones nouvingudes, famílies i altres col·lectius que ho sol·licitin, prèvia reserva.
Quant a les visites de portes obertes que tindran lloc el mes de març, per celebrar el Dia Internacional de les Dones, aquesta, comptarà amb una sorpresa pels petits de la casa. Per la visita de Festa Major, coincidint amb la celebració de Sant Pere, el públic podrà gaudir d'una nova visita teatralitzada a càrrec d'Espectacles Xavi Demelo i pels voltants de Nadal, els nens i nenes, trobaran la bústia reial de la torre de l'aigua a l'entrada de Finques Vallhonrat, perquè puguin deixar-hi les cartes a Ses Majestats els Reis de l'Orient.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris