CAN BALASC
"Can Balasc és un problema de ciutat", Joaquim Òdena, de la Plataforma Rubí sense Abocadors
Més d'un centenar de persones marxen contra la propera obertura de l'abocador de Can Balasc
Més d'un centenar de veïns i veïnes de Rubí han marxat des de l'escola Rivo Rubeo fins a Can Balasc, a escassos 700 metres, per mostrar la seva preocupació i malestar per l'obertura en els pròxims mesos d'un abocador de residus tan a prop de cases i un centre escolar.
Joaquim Òdena, un dels portaveus de la Plataforma Rubí sense Abocadors, ha assegurat davant les obres de l'abocador, que es troben en un estat molt avançat, que "l'obertura de Can Balasc no és un problema de barri, és un problema de ciutat". Tant Òdena com Agustí Sánchez, president de l'Associació de Veïns d'Els Avets, han advertit que la situació del futur abocador és una qüestió de salut i cal una major presència ciutadana en properes manifestacions "per lluitar i mantenir Rubí neta de pol·lució".
Can Balasc, a punt d'obrir
Malgrat que l'Ajuntament de Rubí va informar el mes de maig que denegava l'aprovació prèvia al projecte de l'abocador de Can Balasc, la Generalitat ha donat llum verda perquè l'empresa Arrins SL pugui obtenir l'autorització ambiental per obrir la instal·lació.
De fet, la Plataforma Rubí sense Abocadors assegura que l'abocador de Can Carreres, també situat a Rubí i gestionada per la mateixa empresa que Can Balasc, va estar prop de quinze anys gestionant residus, en molts casos no autoritzats, sense la llicència urbanística.
Montse Rousse, també portaveu de la plataforma, ha informat que ja han presentat una reclamació a la Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat i que estan a l'espera que l'Ajuntament de Rubí els convoqui a una reunió tècnica després de la mesa d'abocadors celebrada la setmana passada.
Rousse ha declarat que gran part de la documentació referida al projecte de Can Balasc no es troba en exposició pública i per això han sol·licitat diverses vegades que la Plataforma Rubí sense Abocadors sigui considerada part interessada per poder consultar la informació i realitzar les al·legacions pertinents.
Pel que fa les dimensions del forat de l'abocador, Rousse assegura que s'han ampliat respecte al projecte inicial "i ens ficaran dos milions i mig de metres cúbics de residus que no toquen".
Un abocador de residus a 700 metres d'una escola
"Ens preocupa el que respiren les criatures i quina aigua beuen". Així mostrava Llonch la preocupació en una entrevista al TOT Rubí per tenir un abocador de residus tan a prop de l'escola, que va aconseguir reunir 1.800 al·legacions en poc més de 24 hores de famílies contràries al projecte.
La directora del Rivo Rubeo, Marina Llonch, ha recordat que es recolliran signatures a la consergeria de l'escola contra el permís ambiental que ha de concedir la Generalitat per permetre l'obertura de l'abocador de Can Balasc, a tan sols 700 metres del centre educatiu.
Devaluació de les cases
L'abocador de Can Balasc està a 700 metres d'una escola però a poc més de 250 metres d'algunes cases situades a l'Avinguda de Castellbisbal, i molt a prop de les urbanitzacions de Can Serrafossà i Els Avets.
De fet, a alguns veïns de Can Serrafossà ja els hi ha arribat per correu postal una carta de l'Ajuntament de Rubí on els informen que poden presentar al·legacions a la web de la Generalitat contra el projecte d'Arrins, pertanyent a TMA Grupo Sánchez, amb seu a Sant Cugat.
La contaminació odorífera i l'impacte ambiental d'un abocador de les dimensions de Can Balasc tan a prop de les cases previsiblement comportarà, a més de les pertinents molèsties als veïns de les urbanitzacions més properes, la devaluació de les seves propietats.
En aquest sentit, Montse Rousse, ha alertat recentment que les pudors de l'abocador arribaran al centre de Rubí i no es quedaran a 500 metres com assegura un estudi d'olor presentat per l'empresa Arrins.
Veure Comentaris