MONA DE PASQUA
La celebració de la Mona arriba un any més a Rubí
Les mones han anat canviant de forma i composició i de l'antiga massa de pastís amb ous, s'ha passat al pastís o a les figures de xocolata
Els pastissos de xocolata, els ous de colors i les figures impossibles de fer de xocolata que vesteixen aquests dies de Setmana Santa les pastisseries catalanes, tenen un origen bastant antic lligat al cristianisme; la tradicional Mona de Pasqua. Denominació que prové del terme àrab "munna" que significava "provisió de la boca".
Aquest dolç es consumeix coincidint amb el final de la Quaresma en el qual, tradicionalment, es duia a terme un període de dejuni i abstinència d'un bon nombre d'aliments.
Mones de l'exposició de la pastisseria La Lyonesa de Rubí 2023. FOTO: NHS
La tradició marcava que el padrí de bateig o avi regalava al seu fillol/a o net/a una coca com a símbol de protecció. Aquesta portava tants ous durs com anys tenia aquest i l'edat màxima era als 12 anys. El lliurament de la Mona es feia Diumenge de Resurrecció, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a missa i, el Dilluns de Pasqua es reunien tots per menjar-la. Una vegada feta la comunió, l'infant deixava de rebre la Mona.
Encara que l'ingredient protagonista de la Mona de Pasqua és la xocolata, les primeres mones que van aparèixer, a Aragó, a Catalunya i a altres regions, van ser treballades amb massa de pa comú, per posteriorment passar a la massa de bescuit i ous durs, símbol de fertilitat al món pagà. Més tard s'afegiria la xocolata que va entrar a Europa procedent d'Amèrica per Barcelona.
Els pastissers preveuen vendre més de 700.000 mones
Avui dia la tradició segueix molt arrelada i les mones presenten una gran diversitat de figures i formes, a més molts pastissers competeixen per fer la mona més espectacular i elaborada. De fet, el Gremi de Pastisseria de Barcelona espera que enguany es venguin més de 700.000 mones artesanes a tot Catalunya, una xifra molt similar a la de 2022.
Mones de l'exposició de la pastisseria La Lyonesa de Rubí 2023. FOTO: NHS
Segons ha destacat el gremi en un comunicat, la campanya de mones d'aquest 2023 tindrà a futbolistes blaugranes com Gavi, Lewandowski, Alèxia Putellas o Aitana Bonmatí com a principals protagonistes i novetats. També es preveu vendre pastissos amb referències a Dimecres, un personatge de la Família Adams que ha recobrat protagonisme arran d'una nova sèrie de Netflix.
D'altra banda, els pastissers han col·laborat amb la Universitat de Barcelona per crear la Mia, una figura de xocolata que representa una nena científica i que cada any es dedicarà a una disciplina diferent. L'objectiu és promoure i divulgar la ciència i despertar les vocacions científiques entre els infants.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris