CER
El Centre Excursionista de Rubí: 75 anys d'excursionisme, natura i defensa de la llengua
Fem un repàs a la trajectòria i les activitats d'aquesta entitat de la mà del Jordi Puig, el seu president
Una part essencial de les ciutats són, sens dubte, les seves entitats. El teixit associatiu d'un municipi dona valor i fomenta la cultura entre la ciutadania, convertint les entitats en nuclis on es comparteixen experiències i moments que perduraran per sempre a la memòria. De fet, a Rubí tenim uns quants exemples d'entitats que han perdurat en el temps i que cada cop més s'han arrelat a la societat rubinenca formant-ne ja una part imprescindible d'aquesta, els 100 anys de l'esbart dansaire, els 70 de la fundació Vallhonrat, els 75 del club d'escacs... i també els 75 anys del Centre Excursionista Rubí (CER).
Qui no ha fet mai una excursió amb el CER? Qui no recorda la Marxa Infantil, la travessa a Montserrat o La Nocturna? Activitats mítiques en les quals tot rubinenc ha participat sigui ell mateix o amb els seus fills. Avui parlem amb el Jordi Puig, actual president del CER des de gairebé 10 anys, amb qui repassem la història, la trajectòria i les activitats que tenen preparades pel 75è aniversari.
Jordi Puig, actual president del CER. FOTO: Estela Luengo
Excursionisme, natura i defensa de la llengua
El 1949 es va fundar el Centre Excursionista de Rubí com a una secció de la cooperativa "La Rubinense", un dels centres recreatius i culturals més importants que va tenir la ciutat durant el segle XX. L'entitat neix de la voluntat d'Alfons Presas, Ricard Marsal i Josep Turu per unir-se per fer allò que més els agradava, l'excursionisme. Turu, de fet, va ser el primer president.
Com bé explicava l'historiador Jordi Vilalta en un article al TOT fa uns anys, a més de realitzar sortides, en aquells anys de ple franquisme també defensaven i impulsaven la llengua i la cultura catalanes, i tampoc van deixar d'organitzar altres activitats com exposicions de fotografia o fins i tot algun curs d'esperanto. "L'excursionisme, la natura i la defensa de la llengua i la cultura catalana són els tres pilars fonamentals del CER" ens explica el president de l'entitat.
El Centre Excursionista de Rubí es va fundar el 1949 com a una secció de la cooperativa “La Rubinense”. FONT: Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Rubí
La clau de l'èxit
75 anys es diuen ràpid, però mantenir viva una entitat durant aquest temps no és un camí de roses. Quan preguntem al Jordi Puig per la clau que fa que tot això funcioni des de fa tant de temps ho té clar: els voluntaris que any rere any han treballat i continuen treballant per oferir activitats de qualitat.
"Quan nosaltres hem organitzat activitats i hem demanat voluntaris o col·laboradors per organitzar aquestes activitats, hem mobilitzat desenes de persones que estan distribuïts en els controls, en els punts de sortida, en el punt d'arribada, i sempre hi ha voluntaris. Això és el gran valor que tenim, i és el que explica que la nostra entitat hagi arribat fins aquí. 75 anys és molt de temps, però en tot moment hi ha hagut gent disposada a col·laborar i a participar i això és el que procurem cuidar des de l'entitat"
"75 anys és molt de temps, però en tot moment hi ha hagut gent disposada a col·laborar i a participar i això és el que procurem cuidar des de l'entitat"
Les cinc grans activitats del CER
Amb els anys, el Centre Excursionista ha anat evolucionat i creixent alhora que també ho feia la societat, fins a convertir-se en una de les entitats que més gent mou amb les seves activitats. Avui dia, a banda de les sortides setmanals i puntuals que organitzen, tenen les seves cinc grans activitats marca de la casa: la Marxa Infantil, La Nocturna, la Travessa Rubí-Montserrat, la cursa de muntanya i la BTT volta a Rubí.
La marxa infantil va ser la primera a aparèixer ara fa ja més de 50 anys, i sempre ha tingut una molt bona acollida. "Jo he participat en la marxa de petit, i recordo potser arribar a les 700 parelles i fer unes cues immenses quan anàvem a recollir el dorsal el dia d'abans", ens explica el Jordi. Ara, les inscripcions es limiten a 300 parelles d'infants, i és que els requisits a l'organització són molt més exigents i és inviable plantejar una activitat d'aquest estil amb tanta participació per a un públic infantil. "300 parelles, és a dir 600 nens, és una xifra raonable que ens permet d'alguna manera una organització viable i que l'activitat tingui la qualitat que creiem i que volem que tingui".
Marxa de Regularitat Infantil 2022. FOTO: Estela Luengo
La més recent és la BTT volta Rubí, que tot i que es va formalitzar fa poc, no és la primera vegada que el Centre ofereix diferents recorreguts en bicicleta de muntanya. Tant aquesta com la travessa i la cursa de muntanya volten les 300 inscripcions, però la que s'emporta el premi és La Nocturna, que es coorganitza amb Rubí d'Arrel i que a l'última edició va aglutinar 1200 participants.
Botifarrada final de la Caminada Nocturna al pati de l'escola Rivo Rubeo. FOTO: NHS
Èxit a la Travessa Rubí-Montserrat 2024
La primera de les cinc grans activitats que ha tingut lloc durant l'any del 75è aniversari ha estat la travessa, que es va fer el 3 de març. Enguany hi havia una samarreta com a obsequi i es van ampliar el nombre de places, és en aquesta edició on per primer cop es van esgotar les inscripcions 15 dies abans. "L'èxit d'aquest any és fruit de la feina feta per l'organització, que fa anys que piquen pedra i treballen per oferir una activitat de qualitat".
"L'èxit d'aquest any és fruit de la feina feta per l'organització"
Una activitat que no és gens fàcil de coordinar, "la seva organització és molt complicada perquè no és una activitat local com les altres, surts de Rubí, però després passes per molts municipis. Això t'obliga a prendre moltes mesures de seguretat i complir amb els requisits, t'obliga a comunicar a cada municipi que tu passaràs per allà i quantes persones passaran, entre d'altres". A més, cal recordar el risc que suposa portar 350 persones de Rubí a Montserrat per un camí que també ha de ser atractiu.
75 anys: activitats per a tothom i més sorpreses
Per la commemoració de l'aniversari han tingut un objectiu clar: muntanya i més muntanya. Han organitzat 13 sortides addicionals a les quals fan habitualment, totes diferents i adaptades a les diferents necessitats que la gent pugui tenir, més o menys dificultat, més o menys durada, al costat de casa o una mica més lluny. "Hem buscat que tothom se senti convidat a participar, hem fet un calendari de sortides que permeti que tothom que vulgui fer excursionisme o muntanya trobi la seva sortida"
"Hem buscat que tothom se senti convidat a participar"
Hi ha una pujada al Puig Madrona, al Matagalls, una estada hivernal a Sierra Nevada amb ascens al Mulhacén..., però també tenen un acte més formal on hauran de treure's les botes de trekking, i és que al novembre, quan faci just un any del naixement de l'entitat, celebraran un acte commemoratiu on es retrà homenatge a tothom que ha fet possible l'activitat del Centre durant tots aquests anys. Al juny seran els encarregats de recollir la Flama del Canigó i encendre la foguera de Sant Joan.
A més, el president ens explica que estan preparant una sorpresa, que donaran a conèixer després de l'estiu. "Quan s'arriba a un esdeveniment com aquest, s'acostuma a treure alguna publicació i tenint en compte que nosaltres som una entitat excursionista i que a més a més, som de Rubí i ens agrada difondre el patrimoni històric i natural de la nostra ciutat... ja podeu treure les vostres conclusions"
Per a més detalls, podeu consultar el web del CER.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris