MEDI AMBIENT
‘La Riera que volem’ proposa la creació d’un parc natural a la riera
El projecte inclou un estany artificial, camins, àrees de lleure, una reserva per a espècies autòctones i tres àrees d’aparcament
La riera de Rubí i el seu entorn tenen un gran potencial i atractiu pel seu valor mediambiental, sobretot després de la pandèmia, que ha fet aflorar la necessitat de més zones verdes a la ciutat. Tot i que ara és un espai molt degradat, l’entitat rubinenca ‘La Riera que volem’, de recent creació, proposa convertir una part d’ella en una gran zona verda pròxima al nucli urbà.
El projecte ha dissenyat un parc natural de 200.000 metres quadrats a l'ample de la riera de Rubí, des del pont dels Ferrocarrils, prop del carrer Font de la Via, fins a la rotonda de Can Jardí, a l’altura del restaurant Sol Dorado.
Simulació detall del parc de la riera. FONT: 'La Riera que volem'
La proposta del parc de la riera de Rubí s’inspira en projectes reals que s’han desenvolupat a Catalunya durant els últims anys, com el del Parc del Falgar i la Verneda, a tocar del riu Congost. “L’espai forma part de la Xarxa Natura 2000 i ha permès desenvolupar un projecte de restauració paisatgística i de conservació i de protecció de la natura, amb un alt grau de satisfacció tant del veïnat com de l’entorn científic”, expliquen des de l’entitat.
La proposta de l’entitat, que s’hauria de dibuixar amb el consens de la ciutadania, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Rubí, destinaria la meitat del parc a àrees transitables i a espais interconnectats amb camins de passeig per a vianants i bicicletes seguint els marges superiors de la riera.
El parc natural que proposen també tindria una zona humida, formada per un estany artificial amb aigua regenerada per la depuradora de Terrassa que serviria per regar la vegetació del parc. El llac estaria envoltat de vegetació de ribera que evitaria el pas de persones per afavorir l’arribada i ser refugi de la fauna autòctona i migratòria.
Zona entre el Torrent de les Abelles i Can Fatjó, on l'entitat rubinenca projecta part del nou parc de la riera. FOTO: NHS
El projecte també preveu la creació de zones de jocs i de descans, i un circuit esportiu amb zones d’estiraments repartits en els més de 3.000 metres quadrats de camins interiors del parc. A més, des del col·lectiu afegeixen que amb aquest nou parc seria possible recuperar l’antiga Font de Can Felip com a espai de trobada dels rubinencs.
El parc combinaria l’esport, l’observació d’aus i l’estudi de la natura. De fet, des de l’entitat consideren que l’existència d’una aula de la natura també ajudaria a mantenir aquesta nova zona verda i evitar el seu deteriorament, amb un edifici similar al Ressò de Sant Muç, que sigui energèticament sostenible i construït amb materials respectuosos amb el medi ambient.
Pel que fa al seu accés, el projecte de parc preveu tres grans àrees d’aparcament amb cabuda per a 120 cotxes, autobusos, places per a persones amb mobilitat reduïda i zones per a motos i bicicletes.
Simulació general del parc de la riera. FONT: 'La Riera que volem'
Un parc ric en flora i fauna autóctona
‘La Riera que volem’ assegura que el nou Parc, a més de crear una nova zona d’esbarjo al sud de Rubí, s’acabaria convertint en una petita reserva d’aus que facilitaria el retorn i preservació d’espècies animals i vegetals autòctones.
Creuen que amb el temps s’hi podrien veure aus aquàtiques com fotges, cabussets, o blauets, a més d’afavorir espècies comunes com collverds, polles d’aigua, bernats, cueretes o rossinyols, que ja es troben presents en el tram central de la riera.
Iniciativa per transformar els marges i l’entorn de la riera
Des del col·lectiu esperen aconseguir consens polític, social i el vist-i-plau de l’Agència Catalana de l’Aigua, per fer-ho viable, sinó la seva totalitat, part de les iniciatives presentades.
“La idea és treballar tota la riera però anem per projectes”, explica Ignasi Mir, membre de l’entitat i enginyer de camins i industrial. El col·lectiu recentment va presentar una altra proposta, la de transformar la carretera comarcal C-1413, al seu pas per Rubí, en una via urbana, per reduir la contaminació acústica i atmosfèrica.
En aquest sentit, Mir recorda que a l’avinguda asfaltada que discorre entre el Torrent de les Abelles i l’antiga petanca de Cova Solera, on han projectat la bassa d'aigua del parc natural, estava previst fer-la servir com a desdoblament de la carretera comarcal en l'antic POUM, i comptava amb el favor de la majoria dels grups municipals.
El confinament, les limitacions de mobilitat i la gran afluència de persones a zones verdes pròximes durant la pandèmia ha fet repensar però, les prioritats de la ciutadania.
Una nova entitat que vol transformar la riera de Rubí
El col·lectiu 'La Riera que volem' va néixer a principis d’abril i està integrat per més d’una quinzena de tècnics de diferents professions de la ciutat, com enginyers, biòlegs o periodistes. Actualment treballen en altres reptes per transformar la riera.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris