La Cristina Alonso i la Maria Conchello al camp de l'Olímpic Can Fatjó. FOTO: E.L.

ENTREVISTA

Cristina i Maria: “És important reivindicar dies com el 25N perquè vegin que no estan soles”

Les dues jugadores de l’Olímpic Can Fatjó, club que ha commemorat el 25N amb la lectura d’un manifest, parlen de la importància de reivindicar dies com aquest dins de l’esport

La Cristina Alonso i la Maria Conchello, de 18 i 16 anys respectivament, són dues jugadores de l’Olímpic Can Fatjó que fa molts anys que estan al club, un club que abans del partit del diumenge 24 de novembre ha llegit un manifest per commemorar el 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les dones, i per denunciar tots els tipus de violència, especialment les que es produeixen dins l’esport.

Actualment, l’Olímpic Can Fatjó té 44 equips, 16 d’ells femenins, convertint-se així en un club pioner a Rubí pel que fa al foment del futbol femení. Tant Alonso com Conchello han passat per altres clubs abans d’arribar a l’Olímpic i ara ens expliquen, des de la seva experiència, perquè és tan important que els clubs apostin pel femení i que es continuïn commemorant dies com el 25N.

Silenci a l'Olímpic mentre es feia la lectura del manifest. FOTO: E.L.

Per què creieu que és important commemorar el 25N amb actes com aquest, la lectura d’un manifest?

Cristina Alonso: Jo crec que és important per visibilitzar que la violència vers les dones continua existint. Hi ha moltes dones que avui dia pateixen algun tipus de violència i potser veure aquest tipus d’actes fa que no sentin que estan soles.

Maria Conchello: Penso que hem de donar veu, i com bé ha dit la Cristina, és crucial reivindicar dies com el 25N sobretot perquè vegin que no estan soles.

“És important reivindicar dies com el 25N perquè vegin que no estan soles”

Quina és la idea principal que voleu transmetre amb aquest manifest?

C.A: Principalment que no estan soles, que tenen el nostre suport. I també volem enfocar la problemàtica als abusos i violències que poden succeir dins l’esport.

 

Creieu que l’esport pot tenir un paper clau dins la lluita contra la violència vers les dones?

C.A: Sí. En el tema de l’esport, les dones sempre hem estat bastant discriminades, sobretot en el futbol. Tot i que aquests últims anys el futbol femení s’ha visibilitzat més i hi ha molts clubs que estan donant suport a les categories femenines, crec que és necessari continuar posant el focus en la violència dins l’esport perquè desgraciadament molts cops ens trobem amb notícies d’entrenadors que han abusat de jugadores o situacions per l’estil.

"És necessari continuar posant el focus en la violència dins l’esport"

M.C: Crec que ajuda molt el tema de l’esport sobretot per perdre la por perquè com deia ella fins fa uns anys molt poques dones jugaven a futbol i ara cada vegada som més. Encara queda molt per fer, però aquest és el camí.

Trobeu que dins de l’Olímpic es fomenta la igualtat dins del futbol?

C.A: Totalment. Jo he vist les dues cares de la moneda, he estat en clubs on les dones sempre hem sigut l'última opció i no hem tingut recursos ni les mateixes oportunitats que altres homes i ara estic a l’Olímpic, que fa una forta aposta pel femení.  S’estan donant moltes oportunitats.

M.C: Sí, hi ha hagut molta millora respecta anys anteriors pel que fa al nombre d’equips femenins.

Així doncs, heu notat una evolució positiva a l’Olímpic?

C.A: Jo tinc 28 anys i fa 20 anys que jugo al futbol. He viscut el que és jugar amb equips mixtos, en camps de terra, en clubs que només tenien una categoria femenina, i estic molt orgullosa de formar part de l’Olímpic. Si compares aquest club amb altres de Rubí, és tot un exemple en aquest sentit.

M.C: Jo fa 5 anys que jugo aquí, des dels 7. Quan vaig arribar no hi havia ni la meitat d’equips femenins que hi ha ara i es nota moltíssim l’aposta pel futbol femení a l’Olímpic.

"Es nota moltíssim l’aposta pel futbol femení a l’Olímpic"

Heu tingut males experiències pel fet de ser dones aquí, o en algun altre club? 

M.C: Algunes. Jo abans de venir aquí jugava a un equip amb nois i molta gent et mirava, sempre hi ha algú que no accepta que pugui jugar una noia en un equip masculí.

I alguna situació que us hagi fet plantejar la importància de dies com el 25N?

C.A: Jo personalment no he viscut situacions de violència com a tal, però sí de molta desigualtat. Crec que ens queda molta feina per fer perquè el futbol femení tingui la importància que mereix.

"Ens queda molta feina per fer perquè el futbol femení tingui la importància que mereix"

Quines accions creieu que es podrien fer als clubs perquè aquests valors d’igualtat entre homes i dones calessin més?

C.A: Crec que fer alguna mena de torneig donant suport al 25N podria ser una bona iniciativa per fomentar la igualtat i l’esport al mateix temps.

Quin missatge donaríeu a les nenes que vulguin jugar a futbol, però que potser no s’atreveixen?

C.A: Que no tinguin por, que el futbol no és només d’homes i tenen l’oportunitat d’aprendre molts valors com la disciplina i el treball en equip, que això també li servirà per al seu futur. Que és molt bonic compartir el futbol.

"És molt bonic compartir el futbol"

M.C: Que siguin valentes, que ara hi ha moltes noies de les quals poden agafar exemple, que no estan soles i que tenen dret a gaudir d’aquest esport tant com els homes.

Parlant de referents, quines són les vostres?

C.A: Jo quan vaig començar no en tenia, ara n'hi ha moltes, l’Alèxia Putellas, l’Aitana Bonmatí, etc.

M.C: És cert que quan vaig començar jo tenia com a referent a futbolistes homes, ara ja puc dir que tinc referents dones que ho estan aconseguint tot, la meva preferida és Bonmatí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris