PASQUA
Fem la mona per celebrar la Pasqua!
N'hi ha de tota mena, però la tradicional a Catalunya, normalment, té forma de tortell
La celebració de Pasqua és a tocar, i ja comença a fer olor de Mona de Pasqua quan passem per davant de les pastisseries de tota Catalunya. I és que la Mona de Pasqua són les postres típiques de la jornada que li dona nom.
Diumenge de Pasqua enguany s'escau en 31 de març, i la celebració a Catalunya continua l'endemà, Dilluns de Pasqua, moment en el qual, i segons mana la tradició, els padrins i padrines regalen la mona als seus fillols i filloles.
Però no són els únics que gaudeixen d'aquest dolç tan típic a casa nostra. Per celebrar la Pasqua no poden faltar aquestes postres típiques a totes les taules, com a símbol de la fi de les abstinències de la Quaresma.
La mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell, només amb ous i, si convé, pintades. Però actualment n'hi ha per a tots els gustos. Des d'elaboradíssimes figures de xocolata, fins a mones tradicionals ben diverses, pastissos de tots els sabors, i propostes originals per als menys convencionals.
Però avui et proposem preparar a casa la Mona de Pasqua tradicional de Catalunya.
INGREDIENTS
Per a la massa mare:
- 175 grams de farina de força
- 90 grams d'aigua
- 10 grams de llevat fresc de flequer
Per a la mona:
- 250 grams de farina de força
- 2 ous
- 65 grams de sucre
- 30-40 mil·lilitres d'aigua mineral
- Ratlladura de llimona
- 25 grams d'oli
- Massa mare
- Cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
- 2 ous durs
- Un ou batut
- Fideus de colors
ELABORACIÓ:
Per preparar la massa mare:
- Dissolem el llevat amb l'aigua tèbia, i afegim la farina. Ho pastem fins a tenir una massa homogènia.
- Fem una bola i la posem en un bol enfarinat, tapat amb un drap de cuina.
- Ho deixem llevar durant dues hores.
Per preparar la mona:
- Barregem la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare en un bol gran.
- Ho amassem tot junt a poc a poc i anem afegint, també a poc a poc, l'aigua necessària perquè quedi una massa ben lligada.
- Quan la massa no s'enganxi a les mans, afegim l'oli i ho pastem uns deu minuts fins que la massa l'absorbeixi.
- Ara, ho col·loquem en un bol enfarinat i ho deixem llevar durant 3 hores tapat amb un drap de cuina.
- Després d'aquest temps, estirem la massa al damunt d'una superfície enfarinada fent un rectangle més ample en un dels dues extremes.
- Posem el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i enrotllem cap a l'extrem més ample.
- Unim els dos extrems perquè tingui forma de corona.
- Posem un o dos ous a l'extrem de la mona, amb dues tires de pasta a sobre amb forma de creu.
- Ho pintem amb ou batut i ho deixem reposar 30 minuts.
- Tornem a pintar amb ou batut i enfornem la mona a 180 graus, dins el forn prèviament escalfat, entre 20 i 30 minuts.
- Un cop cuita, posem fideus de xocolata, o sucre, per sobre.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris