AMIANT
La Generalitat es compromet a treballar amb els ajuntaments per erradicar tot l'amiant de Catalunya
Aragonès assenyala que es treballa per censar els espais amb aquest material i es crearà un marc normatiu per a la seva erradicació
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha compromès a treballar amb els ajuntaments i la resta d'administracions per erradicar l'amiant present en edificis d'arreu del país.
L'amiant o fibrociment té una vida útil d'uns 40 anys, moment en què es comença a degradar i a emetre fibres a l'ambient, que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries com ara l'asbestosi o el mesotelioma.
Des del TOT Rubí es va realitzar una entrevista a experts en la matèria que alertaven que l'amiant, molt present en algunes cobertes d'habitatges o polígons industrials, no fa falta que estigui trencat perquè sigui perillós, ja que per l’erosió de l’aigua, el vent i el pas del temps allibera fibres contínuament.
El municipi veí de Badia del Vallès ha estat pioner a l'hora de traçar un mapa per localitzar aquest amiant, de la mateixa manera que Cubelles serà la primera ciutat amb un cens de cobertes amb amiant per notificar els casos als propietaris afectats abans de finals d'any i procedir a la seva retirada.
En el 2023 tots els ajuntaments hauran de tenir un cens on consti la presència d'aquest material
En aquest sentit, cal recordar que la directiva europea marca el 2028 com a data límit per haver fet efectiva la retirada d'amiant de tots els edificis públics, i en el 2032 de qualsevol lloc. Abans, però, l'Estat espanyol està preparant una llei de residus on fixa que el 2023 tots els ajuntaments hauran de tenir un cens amb la presència d'aquest material i un calendari per retirar-lo. Un registre que la Generalitat també ha avançat que requerirà als municipis per a portar a terme la seva erradicació.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet públic el compromís de la Generalitat durant la seva visita a Badia del Vallès. "Al 2019 vam posar en marxa una comissió per eradicar l'amiant, i ara aprovarem el pla nacional per l'erradicació de l'amiant i posarem en marxa un projecte de llei per aconseguir-ho", ha expressat Aragonès, que ha posat Badia com a referent de la lluita contra aquest material.
Aragonès ha assenyalat que només en el 2020 es va retirar amiant d'unes tretze escoles d'arreu del país, i que ara es treballarà per censar aquells espais amb aquest material i es crearà un marc normatiu, establint un compromís al qual s'hi vol arribar de la mà dels ajuntaments i la resta d'administracions del país: "Erradicar l'amiant de Catalunya perquè ningú torni a patir les conseqüències de la seva degradació", ha assenyalat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.