17-A
Javier Martínez: “Vull la veritat i que serveixi per a alguna cosa”
El seu testimoni es recollirà a ‘800 metros’, una miniserie documental de Netflix sobre els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils
Per a moltes persones l’11 de març serà un dia qualsevol, però per al Javier Martínez és un dia especialment dur i dolorós. Aquesta efemèride recorda les víctimes del terrorisme però el Javier no està disposat a que tot quedi en una ofrena floral en el lloc dels fets com cada any. Vol que la mort del seu fill Xavi, el nen de tres anys de Rubí assassinat durant l’atac terrorista perpetrat a la Rambla de Barcelona el 17 d’agost de 2017, serveixi per alguna cosa.
El seu testimoni es recollirà a ‘800 metros’, una miniserie documental de Netflix sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils. El títol del reportatge fa referència als 800 metres que va recórrer la furgoneta mentre s’emportava tràgicament 16 vides pel davant i deixava un centenar de ferits.
“Crec que la gent es mereix saber la veritat"
Malgrat les reticències inicials que tenia, el Javier ha decidit participar amb el seu testimoni en el documental i aquest dimecres es va desplaçar per a la gravació fins a la Rambla, prop de l’hotel Continental, on el petit Xavi va perdre la vida ara fa quatre anys. “Crec que la gent es mereix saber la veritat. Això no es pot tapar, s’ha de saber què va fallar”, explica.
En aquest mateix sentit, i respecte aquells que l’acusen de buscar protagonisme, el Javier assegura contundent que està disposat a canviar de paper immediatament. “Què trec de tot això? Quina fama i quina vida és aquesta? Jo vull la veritat. I que serveixi per alguna cosa”, expressa dolgut.
Tanmateix, el Javier lamenta que durant el judici pels atemptats no s’ha explicat la veritable magnitud dels fets, ja que els terroristes inicialment volien fer esclatar entre 7 i 11 furgonetes a diferents llocs de Barcelona amb una hora de diferència. “Era una rucada d’atemptat, una bestialitat”.
“És molt dur que la vida del teu fill no serveixi per a res”
Assegura que tampoc s’han millorat els procediments per prevenir nous atacs terroristes, en referència a la manca d’informació entre diferents cossos policials. “Han de compartir la informació perquè ha passat aquí però tornarà a passar en un altre lloc”, adverteix i afegeix que “és molt dur que la vida del teu fill no serveixi per a res”.
Javier Martínez també exigeix i reivindica una atenció a les víctimes de terrorisme a Catalunya. “Estem sols. Aquí a Catalunya no tenim res, ni un telèfon” assegura, i ho compara amb altres autonomies com Múrcia, Andalusia o País Vasc, que tenen oficines i lleis al respecte. “Demano una oficina d’atenció a les víctimes d’atemptats terroristes”.
Respecte a l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), explica que “encara no ha trucat a cap víctima (...) per què no ens han ajudat? He estat sol al judici, en una mateixa sala amb els implicats en els atemptats. No hi havia ningú i no era per la covid. És normal?”.
Judici vist per a sentència
El judici dels atemptats del 17 d’agost va quedar vist per a sentència a l'Audiència Nacional el passat mes de febrer. Ara el tribunal haurà de determinar el grau de responsabilitat dels tres acusats en els atacs terroristes.
El principal acusat i supervivent a l'explosió del xalet d'Alcanar, Mohamed Houli, s'enfronta a una petició de la fiscalia de 41 anys de presó per integració en organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius i conspiració per un delicte continuat d'estralls. El segon principal acusat i germà d'un dels terroristes abatuts a Cambrils, Driss Oukabir, a 36 anys pels mateixos delictes. Finalment, Said Ben Iazza està acusat per col·laboració (8 anys de presó).
Tot i que l’acusació de l'Associació 11-M, l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) o el sindicat de Mossos USPAC els acusen per assassinat i demanen presó permanent revisable, el ministeri públic va descartar-ho definitivament, tot i que sosté que dos d’ells eren membres de la cèl·lula de Ripoll.
"Qui va contestar el mòbil de l’imam si estava mort?”
Interrogants sobre l'imam de Ripoll i la seva relació amb el CNI
El judici ha deixat moltes incògnites sense resoldre sobre l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es-Satty. De fet, l'acusació particular d’en Javier Martínez ha demanat que s'obri una nova investigació sobre Es-Satty, ja que qüestiona que realment morís a l’explosió d’Alcanar i les proves d'ADN fetes.
També existeix els testimoni de dues persones que van afirmar veure un vehicle poc abans de la deflagració dirigint-se cap a la casa i una furgoneta marxant del lloc dels fets minuts després. “Qui va contestar el mòbil de l’imam si estava mort?”, “per què la furgoneta estava tota neta per dins?, es pregunta el Javier.
Per totes aquestes raons, espera que “l’Estat sigui condemnat per no regular la venda d’explosius” i que s’esbrini tots els caps per lligar entorn la figura de l’imam de Ripoll, “perquè sabem que és un confident del CNI”, per a qui, per cert, havien sol·licitat l’asil després de complir una condemna per tràfic de drogues.
Martínez també ha criticat que el judici ha estat 18 mesos aturat mentre que els principals acusats estan a punt de complir el màxim de pena preventiva. “Això no hauria d’haver estat així i esperem que el jutge deixi la porta oberta per continuar investigant el que falta i saber si realment l’imam està mort”.
Respecte al resultat de la sentència, el Javier explica que "a Espanya no sé quin recorregut tindrem però si alguna víctima europea dels atemptats vol fer alguna cosa llavors l’ajudarem en el judici al seu país, aportant proves".
Destrossats per la pèrdua del Xavi
El Javier explica que la pèrdua del petit Xavi ha destrossat la família, que mira de tirar endavant com pot. “Porto quatre anys lluitant per aquesta veritat, perquè se sàpiga què va passar”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.