La història de les piscines de Rubí
La primera piscina municipal de la ciutat data de finals dels anys 50
Els estius a les ciutats que no són costeres, de sempre s'han passat millor amb unes bones piscines i Rubí i la seva història no podien ser diferents. De fet, durant els anys 70 i 80, la ciutat comptava amb diverses instal·lacions d'aquest tipus.
La primera piscina pública de Rubí s'obria a finals dels 50 i era hereva de la tradició industrial de la ciutat. Així doncs, les que havien estat les basses de la Seda, construïdes el 1836 per Narcís Menard per ús de les naus de la Pelleria es convertirien en aquest equipament un cop van perdre el seu ús industrial. Aquestes, estaven ubicades aproximadament on ara es troba la plaça Jaume Pla i Pallejà i s'havien de netejar molt sovint, ja que s'alimentava de les aigües que sortien de la font del Bullidor i d'un rec dels horts de l'Illa.
Amb la rierada del 62, però, aquesta instal·lació va quedar molt afectada i durant 9 anys Rubí no va comptar amb cap piscina pública. En aquest període, només hi havia les de Can Mac, que serien enderrocades l'any 1997.
Posteriorment, l'any 1968, es va crear el club Sportennis, situat prop de can Feliu, on també hi havia piscina d'estiu tot i que en els seus inicis només hi podien accedir els socis. Actualment, continuen en funcionament i hi pot entrar qualsevol persona que pagui la seva entrada.
L'any 1971 es va inaugurar la nova piscina municipal de l'Escardívol, on ara hi ha l'aparcament. La seva gestió, a partir de 1984, va passar a les mans del Club Natació Rubí, que també gestionaria les diverses piscines públiques de la ciutat.
Durant els anys 70 i 80, com dèiem, és l'època a la qual Rubí disposa de més piscines. Així doncs, l'any 1970 s'inaugura la de Can Mir i un any més tard les més espectaculars que ha tingut Rubí: les piscines de Castellnou. Aquestes, que actualment suposen un escenari fantasmagòric víctima de bretolades i perillós escenari per a sessions de fotos i videoclips, durant la seva època daurada s'havia arribat a anomenar 'la platja del Vallès'. Tal era la magnitud de la repercussió que tenia aquest complex que s'havien arribat a aplegar en un sol dia fins a 4000 persones. A finals dels anys 80 van ser embargades per l'Ajuntament i posteriorment abandonades.
Finalment, l'any 1998 es construeix la piscina descoberta de Can Rosés, també gestionada pel Club Natació Rubí, per tal de suplir la desapareguda de l'Escardívol. Actualment és l'única piscina d'estiu a la qual es poden banyar els rubinencs i rubinenques.
Informació extreta del Bloc del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER).
Veure Comentaris