La regidora d'Igualtat i l'alcaldessa de Rubí durant la presentació de la nova iniciativa a instituts de Rubí per abordar la violència masclista. FOTO: NHS

VIOLÈNCIA MASCLISTA

En marxa una iniciativa a instituts de Rubí per evitar violències masclistes en els joves

Preocupació entre docents i serveis socials per l’augment d’actituds masclistes en menors d’edat

El que comença entre joves amb el control del mòbil de la parella pot acabar derivant en una situació de control absolut i de violència masclista. És una actitud que, juntament amb altres de la mateixa índole, està preocupant a docents i treballadors de serveis socials de la ciutat.

És per aquest motiu que l’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa un projecte anomenat ‘Espai Vincles’ a tres instituts de la ciutat, precisament amb l’objectiu d’educar en edats primerenques i prevenir conductes masclistes entre nois i noies d’11 i 17 anys.

“Malauradament allò que en algun moment havia de disminuir s’està mantenint”, ha dit l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui ha alertat que cada dia és més comú parlar de casos de violència masclista a l’entorn més pròxim.

Els alumnes de secundària dels instituts L’Estatut, La Serreta i Teresa Altet seran els primers que participaran en aquesta nova iniciativa, tot i que es preveu que s’estengui a la resta de centres escolars de la ciutat.

Aquest nou espai de diàleg es farà en horari lectiu, de manera quinzenal, i comptarà amb la participació d’una psicòloga del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Rubí.

Es parlarà sobre relacions de parella, la desmitificació de l’amor romàntic o els estereotips que poden acabar en relacions abusives. “Si una noia dubta que estigui en una relació igualitària que pugui preguntar, ser acompanyada i tenir eines suficients”, ha explicat Yolanda Ferrer, regidora d’Igualtat, qui ha afegit que es treballarà de forma transversal amb Serveis Socials.

La proposta vol convertir-se en un espai segur i de confiança per als més joves, on detectar qualsevol manifestació de violència masclista, afavorir l’esperit crític i abordar conflictes propis de la immaduresa i els estereotips.

Noves formes de violència masclista

En aquest sentit, des del SIAD de Rubí hi ha preocupació per les noves formes de violència masclista relacionades amb l’ús de la tecnologia i les xarxes socials.  

Des d’aquest servei municipal saben que no acaben d’arribar totes les joves que haurien d’atendre perquè tenen una “actitud defensiva” o “resistència” a etiquetar-se o a identificar-se com a víctimes de violència masclista.

Aquesta situació es reflecteix en què durant l’últim any el SIAD ha atès 278 a la ciutat, però només 15 d’elles eren menors d’edat.

“Ens arriben dones de més de 25 anys que ja estan en una relació de parella greu i per això volíem abordar les joves de la ciutat”, ha explicat una psicòloga del SIAD, qui ha destacat que la majoria de dones que s’adrecen a aquest servei és pel boca-orella.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris