Espai públic
L'ordenança reguladora de les terrasses rep 71 propostes
Les principals preocupacions dels veïns són el soroll i els incompliments de la normativa que observen
La consulta pública prèvia a l'elaboració de l'Ordenança reguladora d'ocupació de l'espai públic amb taules, cadires i instal·lacions anàlogues ha rebut un total de 71 propostes en el termini establert per poder-hi participar, entre el 28 de març i el 9 d'abril.
Els usuaris han fet propostes al futur text per a diversos aspectes, però sens dubte el que més preocupa als veïns és el soroll. Entre d'altres, hi ha propostes per reduir l'horari d'obertura de les terrasses, i especialment quan s'ubiquen en zones residencials. En aquestes, a més, es proposa que es limiti la instal·lació de terrasses just a sota de balcons o finestres, que es limiti la concentració de bars amb terrassa en una mateixa àrea, que s'exigeixin informes acústics o que es revisi la capacitat acústica en zones que han anat canviant amb la construcció de nous edificis o altres elements.
També es demana que el veïnat pugui prendre part en la valoració de la instal·lació de noves terrasses, que la normativa reguladora de l'aquestes estigui supeditada a la normativa de soroll de cada zona, que s'estableixi un temps màxim de recollida de la terrassa, limitar les terrasses a llocs on hi ha zones de joc infantil, controlar i limitar el nombre de taules que es poden ajuntar en una mateixa terrassa o regular les activitats sorolloses que s'hi celebren, com poden ser aniversaris o comiats de solter.
Un altre dels àmbits on els participants del procés volen tenir incidència és en la normativa reguladora: el gruix de les propostes demana que s'estableixi una norma vlara i que es faci complir de manera ferma, així com que se sancionin els establiments que la incompleixin, que es revisin les llicències periòdicament per tenir en compte l'historial de queixes o sancions rebudes. Sobre la normativa, els usuaris demanen que reflecteixi de manera clara aspectes com el nombre de taules i cadires, els horaris d'obertura i recollida... i que totes aquestes normes siguin visibles des de l'exterior, fins i tot que es delimiti la superfície amb marques a terra, perquè els agents cívics, serenos o la Policia Local en puguin controlar el compliment.
Alguns usuaris demanen que s'estableixi la prohibició de fumar, o si més no que es compleixi la normativa del Ministeri de Sanitat, que marca que si la terrassa està tancada per més de dos llocs, no està permès. També es proposa que es prohibeixi en aquelles que es trobin prop de parcs infantils, escoles o instituts.
Altres preocupacions tenen a veure amb la mobilitat i l'accessibilitat. Els usuaris demanen que les terrasses es delimitin a un ús efectiu sense perjudicar el pas de vianants, les persones amb cadira de rodes o que porten cotxets de bebè, i garantint que es permet el pas dels vehicles d'emergència. En definitiva, es demana que es compleixi, en tots els casos, el Codi d'Accessibilitat de Catalunya, amb un apartat específic sobre l'ocupació de la via pública amb taules i cadires de bars i restaurants.
També hi ha algunes propostes al voltant dels components d'una terrassa: per exemple, que es reguli l'ús dels parasols fixes, que es permeti més varietat de materials en el mobiliari, o fins i tot fer dissenys de tancament de terrasses perquè siguin homogènies. Per altra banda, hi ha qui demana que s'elimini l'obligatorietat de recollir la terrassa cada nit o qui vol impedir que les taules i cadires quedin guardades al carrer i lligades a fanals o senyals.
Però també hi ha un seguit de propostes que van en sentit contrari, i és el d'augmentar el nombre de terrasses i flexibilitzar la normativa. Aquest usuari proposa que no s'apliquin les mesures d'accessibilitat de manera rígida, ja que això faria desaparèixer algunes terrasses, que els hostalers formin part del procés de classificació dels carrers pel que fa als usos i possibilitats, que es permeti la instal·lació d'estructures com tendals o paravents per garantir que es puguin fer servir les terrasses tot l'any, que hi hagi ajuts per modernitzar-les i adaptar-les a nous criteris normatius o que es permeti la instal·lació de publicitat a elements com jardineres o paviments per augmentar-ne la rendibilitat econòmica, entre d'altres. En definitiva. es tracta de reconèixer el "valor social, econòmic i dinamitzador" que tenen aquests espais, i no només el fet que siguin una ocupació privativa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris