MEDI AMBIENT
Parc natural i de lleure: la proposta de la Plataforma Reconvertim el Camp de Golf
La plataforma presenta un avantprojecte que planteja un espai fluvial, forestal, agrícola i d’ús lúdic i esportiu
La Plataforma Reconvertim el Camp de Golf ha presentat aquest dimarts un avantprojecte per convertir aquest espai en desús des del 2018 en el parc interurbà dels Alous-Can Sant Joan.
L’objectiu d’aquesta proposta és permetre el debat ciutadà sobre l’ús d’aquestes 85 hectàrees entre els termes municipals de Rubí i Sant Cugat.
Malgrat que l’Incasòl té la intenció de reobrir el camp de golf i dedicar una part de l’espai a una escola i a la pràctica d’aquest esport, la plataforma reivindica la recuperació d’aquest espai verd per a la ciutadania.
Mireia Gascón, membre de l’associació de Rubí d’Arrel, ha manifestat que el projecte de la plataforma afavoreix la biodiversitat en un entorn urbanitzable com és Can Sant Joan, i alhora ajudarà a tenir un connector ecològic entre Sant Llorenç i Collserola.
En aquest sentit, Gascón ha recordat que els biòlegs i ecòlegs involucrats en la plataforma han comptabilitzat més d’un centenar d’espècies d’aus, algunes d’elles protegides, així com mamífers, rèptils i amfibis en el camp de golf abandonat.
D’altra banda, Cesc Gordó, membre de l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat, ha recordat que l’Ajuntament de Sant Cugat té un pla d’acció climàtica que aniria en la línia del que proposa la plataforma en el camp de golf. “És un espai que la ciutadania ha reclamat enfront la proposta del camp de golf, que no neix de cap preocupació de la població”, ha manifestat.
Joan Carles Sallas, president de l’Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC) ha explicat que amb aquest pla es renuncia a la qualificació urbanística que privatitza l’espai.
Segons Sallas, l’avantprojecte de la plataforma proposa distribuir l’espai en quatre ambients: fluvial i de vegetació de ribera; forestal i arbustiva; agrícola (amb vegetació de secà i arbres fruiters, sense tractaments fitosanitaris intensius) i; per últim, una zona de parc amb espai de pícnic i lleure, així com un ús cultural i esportiu, amb un circuit de running.
Segons Sallas, mantenir un espai d’aquesta mena costaria a la ciutadania un o dos euros l’any, a banda de les subvencions a les quals es podria accedir, i ha posat Els Gallecs (Vallès Oriental), com exemple a seguir. Sallàs està convençut que “només pot canviar la voluntat política”, perquè aquest tipus d’espai naturals es protegeixin.
Reunió entre la plataforma i els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat
Respecte a la reunió que va tenir lloc la setmana passada entre la plataforma i els consistoris de Rubí i Sant Cugat, Mireia Gascón ha revelat que el consistori rubinenc ha donat total suport per recuperar el camp de golf com a parc per a la ciutadania, però en el consistori santcugatenc “no acaba d’haver-hi contundència amb la proposta i estan a l’espera que l’Incasòl es pronunciï”, malgrat que la seva alcaldessa, Mireia Ingla, es va posicionar en contra recentment.
Tanmateix, Gascón ha assenyalat que tot i que l’Incasòl és el propietari dels terrenys, els dos consistoris són els que hauran de de donar les llicències, i ha insistit en què “els ajuntament tenen un paper clau”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.