COMERÇ LOCAL
La peixateria Paco y Paquita compleix 50 anys
Entrevistem als membres d’aquest negoci familiar de Rubí
El Paco i la Paquita són un matrimoni que va venir d'Andalusia l'any 1965 a Rubí. El 14 de desembre de 1972 van obrir la seva primera peixateria a la ciutat. D'això ja fa 50 anys. "Vam començar els dos, com sempre. La casa i la feina, tot en equip, la Paquita i el Paco", explica ell.
Són rubinencs d'adopció i ara ja estan jubilats. Ella és granadina i ell és malagueny. Tot i que l'accent no l'han perdut, se senten de Rubí perquè els seus fills i néts també són d'aquí.
"Fins a Port de la Selva hem anat a buscar peix"
Preguntats per com es porta ser parella a la feina i aixecar una família junts, la Paquita contesta que "amb molt de treball però bé perquè ens compenetràvem els dos. Els fills una mica abandonats, però com tothom".
I és que la feina de peixater és molt sacrificada, implica fer un grapat d'hores i matinar molt. "Entre les 3:30 i les 4 del matí. I després al Mercabarna, o a les subhastes de Girona, Tarragona o Cambrils. Fins a Port de la Selva hem anat a buscar peix", explica el Paco.
El Paco a la peixateria que va obrir amb la seva dona a Rubí en el 1972. FOTO: Cedida
"Han canviat els temps, les maneres i tot"
Segons la Paquita, en aquest mig segle "Rubí ha evolucionat moltíssim però també la manera de vendre. Ha canviat perquè abans eren quilos de peix per a tota la família. Ara un quart d'una cosa, mig quilo de l'altra...". El Paco afegeix que "si són tres o quatre de família, per a cadascú s'emporten un peix determinat perquè no a tots els hi agrada el mateix. Ara també hi ha més assortit i es neteja tot més".
En aquest sentit, detallen que, des del primer moment, a la clientela se li demana com vol el peix. "Com t'ho faig? Amb espines, sense...", diu el Paco. "Només falta fer-lo a la planxa i cuinar-lo", afegeix entre riures la Paquita.
"Els meus fills han superat els mestres de llarg perquè tenen una altra visió de venda, de compra i de tot", prossegueix el Paco. "Han de superar-ho perquè han canviat els temps, les maneres i tot", diu la Paquita.
"Cada vegada hi ha menys peix"
Pel que fa a la competència de les grans superfícies envers el comerç local, la Paquita recorda que a la peixateria del barri "hi ha un contacte directe entre el dependent i la clientela, diferent d'un supermercat o qualsevol altre lloc gran. Això és com una família, recordem encara la gent d'abans, ens saludem al carrer amb carinyu".
"A part d'això, la professionalitat que trobes en les botigues de barri de tants anys vol dir que tenen coneixement del tema i del negoci", s'hi suma el Paco.
La pandèmia la van resistir força bé però pel que fa al futur del sector no són gaire optimistes. "Cada vegada hi ha menys peix", reconeix el Paco. De fet, la Paquita parla del canvi climàtic com un dels factors que més ha influït en la disminució de les captures i per aquells que neguen els seus efectes adverteix: "doncs s'ho han de creure".
Actualment, tot i que van tenir també una peixateria a Sabadell, compten amb dos establiments a la ciutat. Un al carrer Prat de la Riba, a tocar del CAP Mútua Terrassa, i un altre al carrer Mare de Déu de Lourdes, al barri de Ca n'Oriol, que va obrir en els anys 90.
El Paco i la Paquita amb els seus dos fills, el Javi i l'Isaac, que ara estan al capdavant del negoci familiar, amb dues peixateries a la ciutat. FOTO: NHS
"Ens ve gent de tot Rubí però també de fora"
Els seus dos fills, l'Isaac i el Javi, s'encarreguen de continuar amb el negoci familiar, que s'ha diversificat amb la venda de vins i pesca salada i han potenciat el servei a domicili.
"El peix és bastant tradicional i a la gent encara li agrada venir i veure la parada, però tenim un grup de difusió a través de WhatsApp i enviem vídeos amb la parada del dia. La gent cada vegada encarrega més, des de casa fa la comanda i li enviem tot preparat. És adaptar-se més a la comoditat del client", explica l'lsaac González, fill de la parella de peixaters.
Pel que fa a la clientela, el Javi, l'altre fill del matrimoni, assegura que hi ha de totes les edats, "gent gran que els hi compraven als nostres pares i ara venen els seus fills. Ens ve gent de tot Rubí però també de fora perquè els hi agrada el nostre gènere i la relació qualitat-preu".
Una altra imatge antiga de la peixateria Paco y Paquita de Rubí. FOTO: Cedida
"Estimem el que fem i la gent ho percep"
El sacrifici de matinar però, no ha variat. "Anem a comprar peix tots els dies. La nostra manera de treballar és comprar per al dia, de dimarts a dissabte", afegeix.
L'Isaac insisteix que a la peixateria "venen generacions senceres a comprar", des dels avis fins als nets, i hi ha clients fixos de fa 50 anys. "De fet, hi ha una clienta que és la primera que va entrar a la botiga dels meus pares quan la van inaugurar i encara ho recordem. Quan va entrar era molt jove, potser tindria 20 anys, i segueix venint".
A més, està segur que el secret dels 50 anys de la peixateria Paco y Paquita és el tracte proper i el gènere. "Estimem el que fem i la gent ho percep".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris