L’Observatori comarcal publica per primera vegada un informe sobre Infància i adolescència en risc d’exclusió social al Vallès Occidental. FOTO: Pixabay

POBRESA

Rubí, el cinquè municipi del Vallès Occidental amb major risc de pobresa en menors de 18 anys

L’Observatori comarcal publica per primera vegada un informe sobre Infància i adolescència en risc d’exclusió social al Vallès Occidental

La pobresa al Vallès Occidental té rostre d’infant. Així ho revela el primer informe publicat per l’Observatori comarcal sobre el risc d’exclusió de la infància i adolescència.

L’estudi assenyala que en les darreres dècades s’ha incrementat la pobresa infantil de forma global, fet que preocupa molt per les conseqüències que pot comportar, donat que els riscos generats durant aquesta etapa s’acumulen i s’arrosseguen durant tota la vida i es tradueixen en mancances formatives bàsiques, atur, trastorns psicològics i de conducta, etc., que es poden transmetre de generació en generació.

En total, al Vallès Occidental hi ha 185.693 menors de 18 anys, i un 20,3% d’aquesta franja de població està en risc de pobresa, al voltant de 38.000 persones. Aquesta xifra representa que una cinquena part de la població infantil i adolescent de la comarca es troba en situació de vulnerabilitat econòmica, més de 6 punts per sobre del total de la comarca.

"Un disparat de realitats socioeconòmiques"

Segons l’estudi, la comarca mostra un “disparat de realitats socioeconòmiques” entre els diferents municipis que l’integren. Badia és el municipi amb la taxa de risc de pobresa infantil i adolescent més elevada: el 29,2% de la població menor de 18 anys es troba en aquesta situació. El segueix Montcada i Reixac, amb una taxa del 27,6%. A continuació, se situen les dues capitals amb, aproximadament, un quart de la població infantil i adolescent en risc de pobresa (Sabadell, amb un 25,8% i Terrassa, amb un 24,9%).

També, per sobre del 20%, destaquen Rubí (23%) i Ripollet (22,8%). Per contra, la menor incidència de pobresa infantil i adolescent, per sota del 10%, se situa en els municipis de Matadepera (6,8%), Viladecavalls (8%), Sant Cugat (9,1%) i Sant Quirze (9,5%)

Taxa de risc de pobresa relativa en menors de 18 a municipis del Vallès Occidental 2020. FONT: Atles de Distribució de la Renda de les Llars de l’INE

Tot i això, les taxes de risc de pobresa de la província de Barcelona i del conjunt de Catalunya són superiors a la del Vallès Occidental en tots els trams d’edat. 

Els ajuts de menjador

Els ajuts de menjador tenen un paper clau en la compensació de desigualtats i en la millora de les pautes d’alimentació saludables, a més de potenciar comportaments adequats a la taula així com d’higiene i autonomia. En aquest sentit, aquestes ajudes continua augmentant de manera progressiva en els darrers anys.

Badia presenta la taxa d’incidència més elevada amb un 39,2%, és a dir, gairebé 4 de cada 10 alumnes d’infantil i de primària d’aquest municipi se’ls ha concedit un ajut de menjador, seguit de Rubí (31,5%), Sabadell (29,2%), Montcada i Reixac (29%) i Terrassa (28,5%), municipis que presenten una incidència rellevant dels ajuts entre la seva població escolar. Només cinc municipis se situen per sota del 10% d’incidència dels ajuts de menjador, destacant Matadepera (1,7%) per tenir un valor molt inferior a la resta de municipis.

D’altra banda, els equips d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA) reben els casos en situació de desemparament o en risc d'estar-hi que detecten els serveis socials bàsics o la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Per una banda, fan el diagnòstic, la valoració dels infants i del seu entorn sociofamiliar, i proposen les mesures més adequades per a cada cas.

L’EAIA del Vallès Occidental és d’àmbit comarcal i actua a 21 dels 23 municipis de la comarca, exceptuant els municipis de Sabadell i Terrassa, que compten amb equips propis d’àmbit municipal.

Durant l’any 2021 es van atendre un total de 915 infants i adolescents a l’EAIA del Vallès Occidental. Rubí és el municipi amb un nombre més elevat de persones ateses (219), seguit de Montcada i Reixac (137) i Sant Cugat del Vallès (102).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris