HISTÒRIA
Rubí, una ciutat industrial: les fotos antigues d'algunes fàbriques locals
La història del municipi està marcada pel sector secundari
La història de Rubí està marcada per la indústria. Des de la revolució industrial, la ciutat va acollir diferents fàbriques, arribant a construir un gran eix de polígons, que se situa com un dels més grans de l'estat. Per a saber una mica més sobre un sector molt nombrós a la ciutat, cal saber quin ha sigut el seu passat i com ha evolucionat fins al dia d'avui. Gràcies als articles de Jordi Vilalta, de la secció Això també és Rubí, podem fer un recopilatori d'algunes imatges molt interessants.
La fàbrica de “la Seda” a principis del segle passat
Aquesta fàbrica va estar situada al municipi entre 1892 i 1896. A prop passava el curs de la riera i la ximeneia de la foto va desaparèixer. Rafael Pich, de Barcelona, va adquirir el 1892 el molí del castell al marquès de Barberà i el 1896 començaria a funcionar a Rubí aquesta planta de producció de teixits de seda. Aviat seria batejada per la gent del poble amb el nom popular de “la Seda” o també de “cal Pich”. Posteriorment, va rebre el nom de "Pich Aguilera Hermanos".
La fotografia pertany a l’Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí i és d’autoria desconeguda. No s’indica tampoc la data en què fou presa, però amb tota probabilitat es tracta de la primera meitat del segle passat. Foto: Museu Fotogràfic del Museu de Rubi | Jordi Vilalta
La fàbrica de “cal Gaspà” als anys 50
Tal com ens diu l'historiador local, " la imatge ens mostra l’edifici de la fàbrica de “cal Gaspà” (ara “Espona”), situat al passeig de Les Torres, en una data molt probablement situada a mitjans del segle passat, atès que aquestes instal·lacions foren construïdes en el 1945, quan ja començava a refer-se una mica el teixit industrial després de la guerra". Avui dia, l'espai pertany a l'Ajuntament de Rubí.
Can Gaspà Espona vella. FOTO: Rubí Identitat/Autoria desconeguda
Fàbrica de "cal Mosques" a l'any 1929
Tal com ens diu Jordi Vilalta, "La vista està presa des de dalt del turonet de Can Fatjó. Es tracta de la part sud del nucli urbà de la vila. A la part esquerra de la fotografia, una mica borrós, podem veure el campanar de l'església de Sant Pere. Més amunt, s'albira el bosquet de ca n'Oriol. A la part inferior de la imatge podeu observar part de la casa del director del complex del Vapor Nou".
Vista de Rubí amb la fàbrica de "cal Mosques" el 1929. FOTO: Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí
Vista del Vapor Nou i dels horts de l'Escardívol, anys 10 del segle passat
"A la part central de la fotografia podem veure el complex industrial anomenat del "Vapor Nou", que en aquell temps, concretament el 1914, s'havia venut a l'empresari Joan Bertrand per part del antics propietaris, els germans Ribas. La fàbrica continuaria amb la producció de material tèxtil. D'esquerra a dreta copsem la casa del director, del segle XIX, una nau alta i perpendicular al curs de la riera, que contenia els assecadors, i la nau principal, en sentit paral·lel a la riera, darrere de la qual es pot observar de manera clara la xemeneia que fumeja", diu Jordi Vilalta.
Vista del Vapor Nou i dels horts de l'Escardívol, dècada de 1910. FOTO: Arxiu fotogràfic de Can Xercavins
Industrias Vicente Campos, la primera fàbrica del polígon industrial de Can Jardí
"El polígon de Can Jardí, bastit a moltes terres propietat de Juan García Jiménez, fou un dels primers de Rubí i comptà amb els ajuts del Ministerio de Obras Públicas y Vivienda. El govern espanyol va donar moltes facilitats per a la instal·lació de naus fabrils a la zona, ja que el nou polígon es destinaria a un ús exclusivament industrial", afirma Vilalta.
Hi podem veure les naus de la indústria Vicente Campos, a l’actual Polígon Industrial de Can Jardí. Foto: Carlos Rodríguez Escalona|Fons de l’Institut Cartrogràfic i Geològic de Catalunya
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.