HABITATGE
Rubí continuarà sent considerat mercat d'habitatge tens
A la ciutat, el preu del lloguer ha augmentat significativament des del 2014 fins al 2020
Un total de 60 municipis catalans seran considerats mercat d'àrea tensa per a l'aplicació de la contenció de rendes de lloguer, entre ells Rubí, segons ha informat el Departament de Drets Socials, coincidint amb el primer any de l'aprovació de la llei que regula aquesta mesura.
De fet, el passat mes de maig, la regidoria d'Habitatge de la ciutat havia demanat a l'Agència Catalana de l'Habitatge de la Generalitat formar part de la llista de zones amb una manca d'oferta d'habitatge assequible i, per tant, poder aplicar la nova llei del lloguer durant cinc anys més. Aquesta llei estableix que els municipis que es declarin com a àrea amb mercat d'habitatge tens hauran d'aplicar en els contractes de lloguer de contenció de rendes que regula la norma.
Rubí, amb un lloguer per sobre de la mitjana catalana
Per poder ser considerat àrea de mercat tens cal que la mitjana del preu dels lloguers d'habitatge experimenti un creixement sostingut clarament superior a la mitjana de Catalunya; que la càrrega del cost del lloguer d'habitatge superi de mitjana el 30% dels ingressos habituals de les llars o que la mitjana del preu dels lloguers d'habitatge superi el 30% de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys.
En el cas de Rubí, el preu del lloguer ha augmentat significativament des del 2014 fins al 2020, assolint una pujada del 44%, molt per sobre de l’augment mitjà de Catalunya, que en el mateix període va ser d’un 36%.
L'entrada en vigor a Rubí d'aquesta llei, el mes de setembre de 2020, ha suposat un decreixement del preu del lloguer a la ciutat d'un 2% respecte al tercer trimestre del mateix any, passant de 702 euros a 689.
Quins són els municipis considerats d'àrea tensa?
Dilluns passat, a un any del compliment de la vigència de la llei de contenció de rendes, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el llistat de 24 municipis catalans que han demanat a l'Agència Catalana de l'Habitatge de Catalunya formar part de la llista. Es tracta de Rubí, Blanes, Canet de Mar, Cardedeu, Figueres, la Garriga, Girona, Igualada, Lleida, Manresa, el Masnou, Mataró, Mollet del Vallès, Olesa de Montserrat, Sabadell, Salt, Sant Fruitós de Bages, Sant Pere de Ribes, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Sadurní d'Anoia, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú.
D'altra banda, Barcelona ja va renovar la declaració d'àrea tensa i l'AMB va fer el mateix en vint municipis, concretament Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà del Llobregat, Esplugues del Llobregat, Gavà, Moncada i Reixac, Montgat, Pallejà, El Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicens dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.
D'altra banda, està previst que en els propers mesos entrin a formar part dels municipis d’àrea tensa ja que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya preveu l'ampliació en nou municipis -Castellar del Vallès, Manlleu, Vic, Premià de Mar, el Vendrell, Sitges, Vilassar de Mar, Reus i Olot) - i sis a l'àrea metropolitana: Cerdanyola, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Adrià de Besós i Begues.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.