La mort per suïcidi ha causat 4.000 víctimes a l'Estat espanyol només en el 2020. FOTO: Pixabay

SUÏCIDI

Rubí ja disposa d'una guia de prevenció del suïcidi

En els centres d'atenció primària de la ciutat s'han detectat molts menors d'edat amb problemes de salut mental

Quan una persona té pensaments suïcides hi ha senyals d'alarma que no haurien de passar desapercebudes per als professionals de la salut, l'entorn escolar o la mateixa família.

Tot i ser un tema tabú fins fa no gaire, cada vegada se'n parla més del suïcidi i, en contra del que es pensava, els experts apunten que fer-ho no és perjudicial ni causa mimetisme, sinó que és necessari visibilitzar aquesta realitat.

Cal tenir en compte que, només en el 2020, 4.000 persones es van treure la vida a l'Estat espanyol, és a dir, 11 víctimes cada dia per suïcidi. Sense oblidar que darrere les xifres hi ha el dolor i la desesperació dels que han marxat, i un dur i amarg camí per als que es queden.

A Rubí, la diagnosi del pla de salut local ha detectat que en els centres d'atenció primària de la ciutat arriben molts menors d'edat amb TEA o trastorns per dèficit d'atenció, però també amb molts problemes de salut mental, agreujats per la pandèmia, i en un nombre superior a la mitjana catalana. Ara, l'Ajuntament de Rubí ha editat una guia de prevenció del suïcidi per orientar sobre els factors de risc i oferir recursos per al seu abordatge.

"La salut de la nostra ciutat no és només física, també és emocional (...) Volem parlar del suïcidi perquè sembla que si no parlem l'evitem, i és el contrari", ha dit l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, durant la presentació de la publicació, de la qual ha destacat que és "molt intuïtiva i ofereix la possibilitat de detectar conductes de risc perquè no derivin en autolesions o la mort". 

La guia està adreçada a professionals de la salut pública i a persones que treballen amb joves i adolescents, però s'ha elaborat de forma clara i entenedora perquè també sigui útil a famílies i particulars. "Serà una eina útil per a tothom", ha dit la regidora de Salut, Marta Oliva, qui ha recordat que el suïcidi no té una franja d'edat concreta i pot saltar l'alarma en una persona de 25 o de 60 anys. 

L'alcaldessa de Rubí i la regidora de Salut, durant la presentació de la guia de prevenció del suïcidi. FOTO: NHS

La presentació oficial de la guia es farà el 20 d'octubre a l'auditori del Castell, en una jornada dirigida a professionals que tracten diàriament amb persones joves i adolescents i, posteriorment, estarà disponible per a tothom en format digital, a la web de l’Ajuntament. 

La publicació, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha estat redactada pel psicopedagog Carles Alastuey i la doctora en psicologia Cecilia Borràs, vicepresident i presidenta, respectivament, de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris