La riera de Rubí. FOTO: NHS

RIERA DE RUBÍ

Rubí opta als fons europeus per renaturalitzar la riera i part de Can Fatjó

Una resolució positiva suposaria una injecció econòmica de 3,9 milions d’euros al municipi per dur a terme el projecte

La ciutat de Rubí opta als fons europeus Next Generation per desenvolupar un projecte de renaturalització d’un tram de la riera i part de Can Fatjó. Així ho han anunciat aquest dimecres l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, durant la presentació del projecte elaborat per l’Ajuntament que ha fet arribar a la Unió Europea.

En cas d’aconseguir-se els fons europeus, aquests suposarien una injecció de 3,9 milions d’euros per al municipi, tenint en compte que el pressupost total per una transformació d’aquesta magnitud és de 4,2 milions d’euros.

El resultat de la resolució se sabrà en el mes de juny d’enguany. Si el projecte compleix tots els requeriments i la resposta és positiva, hauria d’estar enllestit per al desembre del 2025, per la qual cosa tota la maquinària municipal s’hauria de posar en marxa al més aviat possible. 

En cas contrari, també es portaria a terme però més endavant. Així ho ha assegurat l’alcaldessa de la ciutat, qui ha assegurat que si no s’obté el finançament europeu, la posada en marxa d’aquest “ambiciós” projecte es recalcularia en el calendari, “amb els ajustos financers corresponents (...) però està planificat”.

Els regidors de Mobilitat, Medi Ambient, Projecció de la Ciutat i l'alcaldessa de Rubí. FOTO: NHS

Renaturalització de l’entorn sí, marges transitables no

L’estudi presentat per l’Ajuntament de Rubí suposa la renaturalització d’un tram de la riera de tres quilòmetres, des de la plaça de la Verneda fins al torrent de les Abelles aproximadament, que comprèn una superfície total de 20 hectàrees.  

L’objectiu d’aquest plantejament seria millorar el verd urbà i l’ecosistema fluvial, afavorir la connectivitat de les dues bandes de la riera i recuperar el patrimoni històric i arqueològic de Can Fatjó.

Els marges de la riera però, en cap cas serien transitables per una qüestió de seguretat. Tampoc la seva llera. Així ho ha aclarit Andrés Medrano, qui ha explicat que la foto de la riera amb aquest projecte de renaturalització serà la mateixa que l’actual pel que fa als accessos, potser amb algun altre de nou, però que tampoc serà transitable ja que el retorn d’una pluja forta podria fàcilment sobrepassar els límits del curs fluvial.

 A més, el regidor de Medi Ambient ha dit que aquesta transformació de la riera comportarà l’eliminació d’espècies impròpies com la canya americana, molt abundant al llarg de tota la riera i que li dona un aspecte de degradació, a més de “comportar un cert risc hídric”.

Simulació d'un dels miradors dissenyats per al projecte de renaturalització de la riera. FONT: Ajuntament de Rubí

 

Un mirador sobre l’antiga masia de Can Fatjó

El projecte es divideix en quatre àmbits i justament el primer d’ells, amb un cost d’una mica més de dos milions d’euros, correspon a l’entorn de l’antiga masia de Can Fatjó, situada en un turonet i de la qual només queden restes dels fonaments. Justament en aquest punt, ara en estat d’abandonament, se situaria una pèrgola que serviria de mirador, es recuperaria el forn ibèric i es milloraria el parc infantil contigu, amb una revegetació de tot l’entorn.

Simulació del projecte al torrent de les Abelles. FOTO: Ajuntament de Rubí

En el segon àmbit d’actuació es milloraria la zona compresa entre els carrers de la Perla i Topazi, per import de 870.000 euros, per netejar i retirar espècies vegetals invasores, i alhora introduir més arbres i vegetació autòctona. L’Ajuntament també proposa intervenir a la zona verda amb camins espontanis que connecten l’actual passarel·la dels Ferrocarrils amb el carrer de Topazi. Aquí també es preveu millorar el parc infantil i la zona d’esbarjo per a gossos existents, així com introduir una zona de pícnic.

 

En tercer lloc, es destinarien 740.000 euros per a la renaturalització de la riera entre el pont de la Llana i el del Cova Solera, reduir l’impacte dels agents externs i estabilitzar puntualment alguns dels talussos.

L’última actuació, de 380.000 euros, es dedicaria exclusivament a la millora de la biodiversitat del torrent de les Abelles, que és sovint transitat i compte amb camins espontanis. Amb aquest pressupost es milloraria l’estabilitat d’aquests camins, es retirarien els residus que acumula, es durien a terme tasques de revegetació i s’introduirien dues zones de pícnic.

Pel que fa al passeig de la Riera que es perllonga al final d’aquest torrent en un cul-de-sac al costat de l’antiga petanca de Cova Solera, el projecte no preveu cap modificació ja que pertany a una zona d’equipaments, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient.

Aquest tram del passeig de la Riera no és modificarà amb el projecte de renaturalització ja que forma part d'una zona d'equipaments. FOTO: NHS

El regidor de Mobilitat, Rafael Güeto, també ha manifestat que aquest projecte suposarà una millora de la qualitat dels espais i “un salt qualitatiu” del pla de mobilitat accessible de Rubí, que ajudarà a deixar més de banda el cotxe i fer la ciutat “més caminable”.

De la mateixa manera, Moisés Rodríguez, regidor de Projecció de la Ciutat, ha assegurat que “Rubí esta preparat per encarar aquest repte”.  

Tant l’alcaldessa com els regidors de Mobilitat i Projecció de la Ciutat han destacat en més d’una ocasió que el seu grup municipal fa temps que hi treballa en la planificació d’un balcó de la riera que integri aquest eix “com a element que ens defineix”, en comptes d’esdevenir una línia divisòria de la ciutat.

D’altra banda, el regidor de Medi Ambient s’ha mostrat il·lusionat amb aquest projecte: “creuem els dits i esperem que es pugui portar a terme”, i ha assenyalat que és una important manera de “donar valor a l’espai de Can Fatjó”. Medrano també ha reconegut que un projecte d’aquesta envergadura “serà un repte tècnic”.

 

Suport d’institucions i associacions de veïns

L’Ajuntament de Rubí va presentar el passat mes de desembre el projecte de renaturalització de la riera a diverses entitats de la ciutat i ha obtingut cartes de suport de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua, les associacions de veïns de Sant Jordi Parc-Xercavins o La Plana del Castell, la Fundació del Museu Etnogràfic Vallhonrat, el Consell de la Gent Gran, el Consell dels Infants i Adolescents, o el Centre d’Estudis Rubinencs, entre d’altres.

“No són imprescindibles però és important la seva recomanació”, ha dit Ana María Martínez. De la mateixa manera s’ha pronunciat Andrés Medrano: “això es una aposta de ciutat, una demanda que ve avalada per les cartes de diverses entitats”.

Respecte a l’entitat La Riera que Volem, que ha presentat diversos projectes durant l’any per a la millora de l’entorn de la riera, com la pacificació de la C-1413 o la creació d’un parc de 10.000 metres a l’Escardívol, des de l’Ajuntament han assegurat que aquests projectes “no són incompatibles” amb el que han presentat als fons Next Generation.

Més info: La Riera que Volem proposa construir un parc de 10.000 metres a l’Escardívol

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris