CORONAVIRUS
Situació límit a les clíniques dentals i per a molts dels seus pacients
Arran de l’estat d’alarma, les clíniques dentals de Rubí i de tot l'Estat només atenen urgències
D'ençà que es va decretar l’estat d’alarma per evitar la propagació del coronavirus, les clíniques dentals només atenen urgències. La denegació de molts ERTO i la manca d'equips de protecció individuals per poder mantenir l'activitat suposa un cop econòmic molt fort per al sector, que denuncia que l'Administració els ha oblidat i avisen que moltes clíniques estan "abocades al tancament".
Tal com explica el doctor de Clínicas Barudent de Rubí, cal tenir en compte que la distància entre l’odontòleg i la boca del pacient sovint no supera els dos pams, per aquest motiu els EPI han d’estar reforçats per evitar que les turbines que es fan servir habitualment no projectin cap partícula de saliva a la cara.
El mateix professional explica que actualment tenen les quatre clíniques del mateix grup tancades i només atenen urgències. “Les clíniques que donen feina a vuit treballadors tancades. Estem entre l’espasa i la paret, i a més, tampoc hi ha material de prevenció” explica al TOT Rubí.
La Clínica Dental Pifarré de Rubí desvia les urgències a altres poblacions on també tenen seu I la Clínica Patrón Dental, ha optat perquè el pacient, en cas d’urgència, es posi en contacte amb ells a través d’un whastapp.
La Clínica Vitaldent de Rubí també roman tancada i la cadena s’ha vist obligada a reduir la seva estructura a causa del coronavirus. Segons expliquen, les úniques consultes de Barcelona que atenen urgències són les situades a Mollet i Badalona. La raó és la mateixa: manca d’equips de protecció individuals reforçats.
Què passa amb els pacients?
Tractaments d’ortodòncia, reposició de peces dentals, cirurgies, càries, extraccions...Molts pacients de clíniques dentals han vist interromputs els seus tractaments o intervencions i estan “desesperats”. El doctor de la Clínicas Barudent explica que assessora als seus clients per telèfon però moltes vegades no queda més remei que intervenir d’urgència, i assegura que “molta gent no aguanta el dolor”, que és més agut a mesura que la peça afectada està pròxima als queixals del seny.
Una treballadora de Vitaldent reconeix que hi ha “inquietud” entre els pacients, que alhora també comprenen que si les clíniques dentals no compten amb equips de protecció individuals és un risc tant per a ells com per als professionals que els atenen.
Només un 54% dels ERTO presentats per dentistes ha estat aprovat
Els dentistes se senten oblidats per l'Administració i asseguren que l'estat d'alarma i els diferents decrets que ha impulsat el Govern espanyol deixa el sector als "llimbs".
El president del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs (COEC), Antoni Gomez, ha explicat que a causa de la manca de criteri a l'hora d'acceptar i denegar expedients de regulació d'ocupació (ERTO) i la falta de material de protecció que impossibilita que les clíniques puguin obrir per atendre urgències, “moltes de les 3.000 clíniques dentals que hi ha a Catalunya estaran abocades al tancament".
El problema radica en el fet que les clíniques dentals no estan obligades a tancar en tractar-se d'una activitat del sector sanitari i, per tant, la tramitació dels ERTO no és automàtica. De fet, del miler d'expedients que han presentat els dentistes, només el 54% han estat aprovats. De la resta, encara n'hi ha en tramitació, però un de cada quatre ja ha estat denegat en primera instància.
"L'acceptació hauria de ser automàtica i l'administració ens ho hauria de posar més fàcil", es lamenta Gomez, que recorda que la manca de material de protecció obliga la majoria de clíniques a tancar. De fet, l'estat d'alarma només permet que atenguin urgències i l'activitat ordinària està tota suspesa.
"Atenem les urgències de manera telemàtica, fent prescripcions i contenint les situacions de manera farmacològica", explica Gomez. Si la pandèmia no remet, però, aquestes urgències acabaran requerint "tractaments presencials" que el sector ara no pot assumir per la manca d'equips de protecció individual (EPI) reforçats.
Gomez recorda que els dentistes són els professionals "més exposats" per les característiques de la seva feina: "Treballem amb saliva, amb una alta càrrega vírica, i a una distància molt curta del pacient i durant un període de temps prolongat". El portaveu del sector diu que és "imprescindible" que disposin d'una protecció que ara mateix no està disponible al mercat.
Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:
- Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
- Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
- Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
- Segueix les nostres xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram.
- Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.
Veure Comentaris