HISTÒRIA DE LA CIUTAT
L’aplec de tardor de Sant Muç el 1919
El Dr. Josep Guardiet va impulsar la creació d'una festivitat popular d'aquestes característiques
La fotografia que presentem està extreta de la publicació rubinenca Saba Nova del dia 2 de novembre de 1919 i és d'autoria desconeguda. En ella veiem un aspecte de la celebració de l'aplec del Roser o de tardor a l'ermita de Sant Muç.
Quan el Dr. Josep Guardiet el 1916 va venir a Rubí a exercir el seu ministeri, ja feia anys que s'havia deixat de fer la festa dels Xatos a l'ermita i només tenia lloc l'aplec de Primavera o de Pasqua Florida. Així doncs, el 1917 (com ens explica l'historiador Eduard Puigventós al seu llibret Festa dels Xatos, Guardiet va impulsar la creació d'una festivitat popular d'aquestes característiques, dedicada al Roser que tindria lloc el tercer diumenge de cada mes d'octubre (mes consagrat precisament al Roser).
L'estructura de la festa era la següent: a les 10 del matí a l'ermita s'hi feia una missa solemne a la qual seguia un concert a l'esplanada situada al seu davant. Després de dinar, a les 15.30, començava la processó del Roser que partia de Can Ramoneda i, un cop arribava a Sant Muç, cantava els goigs dedicats a aquest sant i els del Roser. A la tarda, al poble encara durava la festa, atès que al Casal Popular, vinculat a la parròquia, tenien lloc balls i sardanes. I és que quan es va crear l'Esbart Dansaire, a principis dels anys 20, també participaria activament en els actes festius.
Sabem que a la primera meitat del segle XX l'aplec del Roser era molt popular i hi participaven persones de poblacions com Terrassa, Sabadell o Barcelona.
Després de la guerra civil va ser organitzat per la parròquia de Sant Pere i pel Foment de la Sardana i l'estructura seria molt més senzilla: un ofici al matí, la processó des de la masia de Can Ramoneda i les sardanes a la tarda.
Però els dos aplecs, el de primavera o Pasqua Florida (el dels "xatos") i el de tardor o del Roser, s'han mantingut ben vius fins als nostres dies gràcies a la labor de diverses entitats locals i de la parròquia de Sant Pere de Rubí.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris