AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ
Ballada de sardanes al local de la Joventut Nacionalista l'any 1920
Es tenen notícies de ballades de sardanes a Rubí des de 1587
La fotografia va ser cedida per Maria Rusiñol Font per al llibre L'Abans (2002), de Meritxell Torné, i ens mostra una ballada de sardanes organitzada per l'Associació Joventut Nacionalista el 1920 al solar que varen adquirir a l'actual carrer de Maximí Fornés. Es poden veure els membres de la cobla, d'esquena a la part superior esquerra, i els dansaires, a la part inferior dreta. En aquells moments l'edifici encara estava en obres, com podeu copsar per l'estat de les parets que apareixen a la imatge, però fou aquí on establirien la seva seu fins al 1934, quan passaria a mans de la parròquia a fi d'allotjar-hi el Casal Popular, que ha arribat fins als nostres dies.
Es tenen notícies de ballades de sardanes a Rubí des de 1587. Tenien lloc en festes populars i religioses com l'aplec del Roser o la festa dels Xatos, ambdues a l'ermita de Sant Muç, o bé per la festa Major de Sant Pere, entre altres esdeveniments.
El 1918 el rector Josep Guardiet, gran impulsor d'activitats culturals a la vila, va organitzar una de les primeres ballades, concretament al costat de l'ermita de Sant Genís.
Però a principis del segle passat la majoria de trobades per ballar sardanes serien organitzades per l'Associació Joventut Nacionalista, nascuda el 1906, els membres de la qual van fer néixer l'entitat Amics de la Sardana el 1921. Sembla ser, com ens diu Pere Esmendia al seu llibre El Rubí d'ara fa cinquanta, seixanta anys... (1982), que els matins dels diumenges els membres de la Joventut Nacionalista ensenyaven els compassos sardanistes a tothom qui volgués iniciar-se en aquesta dansa.
El 1927 naixeria Foment de la Sardana, com a escissió d'Amics de la Sardana, associació que ha arribat fins als nostres dies, i que té com a objectiu principal la difusió i enaltiment del ball nacional de Catalunya.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris