Una cantonada del carrer de Llobateras, anys 20. FOTO: Maria Rusiñol i Font. Llibre L'Abans

AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ

Una cantonada del carrer de Llobateras, anys 20

El barri pertany a un eixample de Rubí que va néixer a partir de finals del segle XIX

La fotografia, sembla que datada del 1922, va ser cedida per Maria Rusiñol i Font al llibre L'Abans. Rubí. Recull gràfic 1872-1965 (2002), de Meritxell Torné, del qual hem extret gran part de la informació que presenten en aquest article.

Hi podem veure la cantonada entre el carrer de Cal Príncep i el de Llobateras, que baixava des de cal Cairot fins a tocar quasi la riera, amb una font al xamfrà, avui en dia desapareguda. Hi destaquem dues cases de cert estil colonial, és a dir, pertanyents a famílies una mica benestants, que presenten bonics enreixats a les finestres i un frontó a la part superior amb cert to modernista. Contrasten amb les que podem observar més a la dreta de la fotografia. De fet, comptem pels carrers del casc antic de Rubí amb bastants testimonis de cases d'aquesta època amb detalls que indiquen un cert nivell de les famílies que les habitaven i que contrasten amb habitatges veïns de persones amb un nivell més modest. Les cases que comentem en l'article d'avui feia molt poc temps que havien estat construïdes quan es va fer la fotografia. El barri pertany a un eixample de Rubí que va néixer a partir de finals del segle XIX, quan aquestes terres havien passat a formar part de Rubí després d'haver estat des de temps molt reculats dins territori santcugatenc.

La casa que apareix en primer pla avui, ara el número 56 del carrer, avui en dia es troba totalment modificada. En comptes de les finestres allargades amb els bonics forjats actualment podem veure unes finestres modernes quadrades, mentre que el frontó també ha estat completament canviat. Com a curiositat, s'hi pot veure al primer finestral un rètol de cartró que anuncia el lloguer de la casa. Segons Meritxell Torné hi va viure un tal Bertret, per passar després a ser habitada pel "Bon Marxant" (no sabem la seva identitat) i un cert Eladio Vázquez. No obstant, tal com ens comenta en Lluís Bogunyà, al qual agraïm la informació, la casa era del seu avi, que la va adquirir a principis dels anys 20 i per herència va passar a Teresa Rusiñol Turu. Hi va viure el mestre i compositor Josep Rusiñol Turu i al cap d'uns anys van canviar de domicili per traslladar-se al carrer de Cal Príncep.

La casa que es veu en segon pla actualment està totalment desapareguda (s'hi aixeca un modern edifici de dos pisos) i era el lloc on passava els estius la família del que seria periodista Carlos Pérez de Rozas, per cert, autor d'una interessant sèrie de fotografies sobre les col·lectivitzacions agràries de Catalunya a la guerra civil, entre les quals algunes de Rubí.

Per finalitzar, direm que el nom de carrer de Llobateras procedeix del cognom de la família que posseïa la masia de can Cabanyes i els territoris del seu voltant, entre ells les terres sobre les quals es formaria aquest eixample decimonònic de Rubí, a la banda sud de l'antic casc urbà.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris