AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ
La desapareguda masia de can Barceló
Can Barceló estava situada a la part nord-oest del terme de Rubí i ara al seu lloc es troba una casa edificada des de fa pocs anys
Es tracta d’una pintura de Guadalupe Villaret que ha pres com a model una fotografia antiga del Fons Marroyo que va ser publicada al llibre Les masies de Rubí i la seva gent, de Miquel Rufé. Hi veiem l’actualment desapareguda masia de can Barceló, que era situada a la part nord-oest del terme de Rubí. Al seu lloc es troba una casa edificada des de fa pocs anys.
Can Barceló surt esmentada el 1104 al cartulari del monestir de Sant Cugat com Canalis i el 1121 com a Canalias. Era un alou que depenia del castell de Rubí. El 1345 Bernat de Canalias i el seu fill Pere es van vendre la propietat i sabem que el 1371 el titular n’era un tal Guillem de Plana. Posteriorment, el 1383, el pagès que regentava la masia, Guillem des Caus, va ser un dels prohoms que va signar l’acta d’abolició dels mals usos feudals respecte als senyors del castell de Rubí.
Vingué el 1384 Francesc Barceló, qui es casà amb la pubilla Ròmia des Caus, i ja des d’aquell moment la casa es diria can Barceló. Segons Miquel Rufé, un membre de la família que posseïa el mas, Jaume Barceló, al segle XVII va formar part del tribunal del Sant Ofici de la Inquisició.
El 1668 la masia passà a ser propietat de Francesc Puig. A mitjans segle XIX, segons veiem al cadastre de 1854, el propietari era el seu descendent Josep Puig Carbonell. El 1861 va entrar a la família el pubill Miquel Palet-Torras i el 1891 el seu fill Josep Palet-Torras i Puig-Barceló es va casar amb Josepa Torras-Falguera. No obstant, des d’aquells moments la casa va anar entrant en decadència fins que a la segona meitat del segle passat s’enderrocà definitivament.
Tota la informació sobre els diferents propietaris de la masia ha estat extreta de l’article de l’investigador Lluís Garcia “Les masies desaparegudes de Rubí”, publicat al número 78 del Butlletí del Centre d’Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí de juny de 2020.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris