Rec font del Bullidor. FOTO: Bartomeu Cucurull. Arxiu Municipal de Rubí

HISTÒRIA DE LA CIUTAT

La desaparició de la font del Bullidor, 1962

La voracitat urbanística ha fet que de l’antiga font només resti el nom del passeig del Bullidor i un petit rètol explicatiu

La imatge, que forma part de la sèrie de fotografies que Bartomeu Cucurull efectuà els dies després de la rierada i que es conserven a l’Arxiu Municipal de Rubí, mostra els estralls efectuats per la rierada del 1962 a la font del Bullidor, un lloc d’esbarjo molt freqüentat, tant per persones de Rubí com de fora, al llarg del segle passat. Es pot veure clarament a l’esquerra el rec que sortia de la font i que regava tota la zona d’horts que s’estenia al sud, en direcció al nucli urbà de Rubí. També, en primer terme, alguns dels frondosos plataners que donaven ombra a la font i a les seves instal·lacions, i al fons, la nau Pich Aguilera (“la Seda”).

La rierada va ocasionar la desaparició de la font, però encara quedaria la deu original i el rec, encara que molt malmès. Hem de dir que a aquest brollador hi confluïen dues deus d’aigua, una que venia del torrent de can Ramoneda i una altra que procedia de la zona de can Serra. El rec que sortia de la font del Bullidor tradicionalment era anomenat el rec del Clausell i formava part d’un sistema de distribució d’aigües que alimentava els horts anomenats “del Bullidor” i els del Castell, així com els safaretjos de bona part de les cases situades als carrers de Terrassa i Sant Sebastià.

Quan Narcís Menard, en el 1835, va instal·lar la fàbrica de filatura on ara es troben les naus de l’Escardívol, va necessitar aigua per a la seva indústria i va fer construir les dues “basses de la Seda”, situades aproximadament on ara s’ubica la plaça de Jaume Pla i Pallejà, a les quals va fer conduir aquest rec.

Ja abans de la rierada, a partir dels anys 50, la font va anar entrant en decadència i patint episodis de vandalisme. Ja no era allò que havia estat feia anys i l’embat de les aigües de 1962 va causar la seva desaparició definitiva.

Sembla que uns anys després, dins del context de la recuperació rubinenca de després de la catàstrofe, va sorgir un projecte del Ministerio de Obras Públicas per tal de recuperar la font refent les canalitzacions. Però la voracitat urbanística patida per la vila als anys 60 i 70 i l’edificació de blocs d’habitatges a la zona ha fet que de l’antiga font només resti el nom del passeig del Bullidor i un petit rètol explicatiu on havia estat el popular brollador.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris