AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ
Efectes de la rierada de 1962 al barri de Can Fatjó
El barri de Can Fatjó es va començar a formar a partir de finals dels anys 50 i se situava entre la via del ferrocarril i la riera
La fotografia que presentem va ser presa per Bartomeu Cucurull i ens mostra els efectes destructors de la rierada del 25 de setembre de 1962 sobre el barri de Can Fatjó, situat a la banda dreta de la Riera de Rubí.
A la part esquerra de la imatge es troben els arbres que rodejaven la masia de i al costat la zona de les anomenades casetes de Can Fatjó, molt afectada. En primer pla podem veure, sobresortint de les runes de la fàbrica de “cal Mosques” (Villar) una roda pertanyent a la seva maquinària. Aquesta indústria, instal·lada a Rubí des dels anys 20 del segle passat, va desaparèixer a causa del tràgic aiguat.
El barri de Can Fatjó, juntament amb el de la Font de la Via, segons llegim a l’article d’Eduard Puigventós publicat al Butlletí 58 (setembre de 2012) del Centre d’Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí sobre els morts de la rierada, s’hauria començar a formar a partir de finals dels anys 50 i es situava entre la via del ferrocarril i la riera, al redós de la vella masia. Comptaria, en el moment de la catàstrofe amb unes 350 ànimes aproximadament.
Aquí s’hi havia instal·lat moltes persones immigrants procedents d’Andalusia (les províncies de Còrdova i Almeria foren els principals llocs d’origen) que construïren, amb els escassos mitjans que disposaven, casetes o fins i tot algunes barraques al marge de la riera.
També hem de dir que Jaume Parras, en la mateixa publicació, ens parla que algunes d’aquestes famílies nouvingudes a la zona de Can Fatjó habitaven en coves que l’Ajuntament havia dinamitat dies abans de la rierada després del desallotjament de les persones que les ocupaven.
El fet és que la tràgica nit del 25 de setembre de 1962 va segar moltes de les vides d’aquelles persones humils que vingueren a Rubí a la recerca d’un futur millor.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris