Part dels efectes de la gran rierada del 25 de setembre de 1962. FOTO: Arxiu municipal de Rubí

Això també és Rubí

Els efectes de la rierada a l'Escardívol

 

Aquesta foto fou publicada al Butlletí 44 del GCMR (desembre de 2000) i procedeix de l'ArxIu Municipal de Rubí. S'hi poden veure part dels efectes de la gran rierada que va patir la nostra vila aquell fatídic 25 de desembre de 1962, de la qual aquest any commemorem el 55 aniversari.

 

Veiem a la part superior dreta les naus de l'antiga "Pelleria", que feia poc havien estat adquirides per l'empresa Pich Aguilera i que resistiren l'embat de les aigües. No obstant, la nit que es produí el tràgic esdeveniment que arrasà l'Escardívol, varen actuar, conjuntament amb el pont del carrer de Cadmo ("del Matadero") com a dic de contenció d'una gran bassa de 100.000 metres cúbics que es va formar a la zona de l'antic escorxador (al seu darrera). Finalment, el dic cedí i va deixar passar la gran i mortífera tromba d'aigua, que, amb una velocitat de 1.800 metres cúbics per segon, va destruir l'Escardívol en pocs instants (segons la tesi d'Ignasi Mir).

 

A la part oest i sud de les naus es trobava la fàbrica "Hijos de Juan Arch", part de la qual, precisament la que es trobava a ponent, desaparegué totalment a causa de la força de les aigües, que sembla que van irrompre per aquell lloc. Algunes restes d'aquesta indústria es poden veure a la foto, al costat de les naus Pich Aguilera.

 

A més, la rierada s'emportà algunes petites fàbriques instal·lades a la zona: la de Francesc Comellas, la serradora de Ramon Piera o la indústria tèxtil de Marcel·lí Parreras.

 

A la part inferior dreta de la imatge es pot veure la fassina de Cal Corrons, que també va aguantar aquell letal "tsunami" (podríem dir), ja que es trobava en una posició més a l'est.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER

Veure Comentaris