La fotografia que presentem aquesta setmana, del fons particular de la Núria Julià, ens mostra al ballarí rubinenc Joan Fosas. Foto: Núria Julià

AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ

En record del ballarí rubinenc i universal Joan Fosas

"El llegat de Joan Fosas es troba en diversos llocs accessibles al públic: la Biblioteca de Catalunya, la Mestre Martí Tauler i a la seu dels Amics de l’Òpera de Sabadell"

La fotografia que presentem aquesta setmana, del fons particular de la Núria Julià, ens mostra al ballarí rubinenc Joan Fosas oferint al públic del Teatre Municipal La Sala un petit concert de castanyoles, en el marc de l’homenatge que se li va retre el 6 d’octubre de 2002 coincidint amb el 50è aniversari de la vinculació de Fosas amb la dansa.

Joan Fosas va néixer a Rubí el 1938 i ja des de ben petit era aficionat a l’art de ballar, de tal manera que als 7 anys va entrar a formar part de la secció infantil d l’Esbart Dansaire de Rubí, i el 1952 va debutar al cos de dansa, fins que el 1974 va arribar a ser sotsdirector d’aquesta entitat, de la qual ja era primer ballarí.

Entre 1960 i 1965 va estudiar a l’Escola de Dansa Joan Magriñà, situada a Barcelona. Però cal recalcar, abans de continuar, que l’art de ballar no va ser mai la seva professió, ja que el compaginava amb el seu ofici de torner a l’AEG, on va arribar a ser cap de personal. No obstant, seria considerat un mestre de la dansa a tot el món.

La seva gran estrena fora del país, segons ens explica la seva neboda Núria Julià en l’article aparegut al Butlleti 86 del CER i del GCMR (juny de 2023) va tenir lloc a Itàlia el 1975, dansant el Bolero d’Alcúdia de Carlet amb la ballarina, reconeguda internacionalment, Margot Fonteyn. Poc després, amb Fonteyn, es faria un programa a la BBC, “The magic of dance”, enregistrat a Sant Pere de Ribas (el Garraf). Des d’aquell moment, Fosas seria una estrella mundial que trepitjaria escenaris dels Estats Units, Cuba, Regne Unit, Mèxic o Tunísia, dins de companyies com l’Esbart Verdaguer, el Ballet del Gran Teatre del Liceu i altres grups nord-amercians. Es va destacar especialment en l’art de les castanyoles, que acompanyaven molt sovint els seus balls.

També cal destacar la seva faceta de coreògraf, tant en l’Esbart de Rubí com en el de Des de l’Esbart Santa Anna, d’Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra), del qual va ser director entre 1996 i 2011, poc abans de la seva mort.

El 2002 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi, per ser “referent de la dansa tradicional catalana" i el mateix any, el 6 d’octubre se li va fer un homenatge al Teatre Municipal La Sala, a Rubí, per commemorar els seus 50 anys de dansaire.

Finalment, en acabar la seva carrera, el 2008, va formar la Compañía Danzares, a Cuba.

El llegat de Joan Fosas es troba en diversos llocs accessibles al públic: la Biblioteca de Catalunya, la Mestre Martí Tauler i a la seu dels Amics de l’Òpera de Sabadell.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris