El Frente de Juventudes a la processó de Corpus de 1943. FOTO: Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí

AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ

El Frente de Juventudes a la processó de Corpus de 1943

L’allistament en aquesta organització era obligatori per als nens d’edat situada entre els 7 i els 17 anys

La fotografia que presentem, publicada al llibre L’Abans i al Butlletí núm. 86 del Centre d’Estudis Rubinencs i del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, és d’autoria desconeguda i pertany a l’Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí.

Podem veure en primer pla un grup de joves amb l’uniforme de la Falange que pertany a la banda de trompetes i tambors del Frente de Juventudes (FdJ) local i, més enrere una figura eclesiàstica que porta una creu processional i que es troba acompanyada per uns escolanets.

El lloc que veiem és el carrer actual de Pere Esmendia, que en aquell temps estava dedicat a Víctor Pradera. A les cases situades a la part dreta de la foto avui en dia estaria ubicada La Lyonesa, el desaparegut bar La Rosaleda, el “Tot a 2 €” i la papereria Launnamar. A la part esquerra, l’edifici que descriu una corba actualment és el dels Jutjats (antiga Cooperativa La Rubinense). Per tant la comitiva processional, després de l’ofici que s’havia celebrat a l’església de Sant Pere, havia passat pel passeig d’Alfonso Sala (actual de Francesc Macià) per baixar al carrer de Víctor Pradera i tornar novament, a través del de Calvo Sotelo (actual de Maximí Fornés), a la plaça del Dr. Guardiet, on és el temple parroquial.

El Frente de Juventudes, l’organització juvenil del règim franquista, va néixer el 6 de desembre de 1940 i tenia com a objectiu enquadrar tots els infants i joves espanyols, de la mateixa manera que ja s’havia fer en altres països amb règims feixistes o similars.

L’allistament en aquesta organització era obligatori per als nens d’edat situada entre els 7 i els 17 anys. Pel que fa a les incorporacions voluntàries molts joves de Rubí del FdJ havien participat abans de la guerra civil en activitats el Casal Popular, que pertanyia a la parròquia de Sant Pere. El cap del Frente a Rubí era Sebastià Torrella, fins que el 1946 seria substituït per Miquel Rufé.

Vinculat molt a les celebracions religioses (de fet el règim tenia un caràcter fortament nacional-catòlic), participava, a més de les processons de Corpus, a les cavalcades de Reis i altres festivitats sempre vinculades al món de l’església o de commemoracions relacionades amb el franquisme (com les vetlles a la Creu dels Caiguts).

La seva publicació era Forja, que no tenia una sortida regular i de la qual només aparegueren 16 números, entre gener de 1942 i juliol de 1946. Es conserven a l’Arxiu del Museu de Rubí.

Recomanem la lectura de l’article d’Enric Escofet sobre la revista Forja aparegut al passat número del Butlletí, que encara podeu trobar a les principals llibreries de Rubí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris